ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Το τέλος της «αποστολής μάχης» στο Ιράκ ανακοίνωσε ο Μπάιντεν

«Νέα φάση» στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Βαγδάτης

Kathimerini.gr

Το τέλος τη «αποστολής μάχης» των Αμερικανών στο Ιράκ και την έναρξη μιας «νέας φάσης» στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Βαγδάτης ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Ο Μπάιντεν και ο πρωθυπουργός του Ιράκ Μουστάφα αλ Καντίμι σφράγισαν επισήμως τη συμφωνία με την οποία θα τερματιστεί η μάχιμη αποστολή των Αμερικανών μέχρι τα τέλη του 2021, 18 και πλέον χρόνια μετά την αποστολή των αμερικανικών δυνάμεων στη χώρα αυτή.

Σε συνδυασμό με το γεγονός ο Μπάιντεν αποσύρει τις τελευταίες αμερικανικές δυνάμεις από το Αφγανιστάν έως τα τέλη Αυγούστου, ο Δημοκρατικός πρόεδρος ολοκληρώνει τις αμερικανικές αποστολές μάχης στους δύο πολέμους που ξεκίνησε ο τότε πρόεδρος Τζορτζ Ο. Μπους κατά τη δική του θητεία.

Ο Μπάιντεν και ο Καντίμι συναντήθηκαν, για πρώτη φορά, στο Οβάλ Γραφείο, για συνομιλίες στο πλαίσιο του στρατηγικού διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών.

«Ο ρόλος μας στο Ιράκ θα είναι (…) να είμαστε διαθέσιμοι, να συνεχίσουμε να εκπαιδεύουμε, να βοηθάμε και να αντιμετωπίζουμε το Ισλαμικό Κράτος όταν χρειαστεί, όμως δεν θα βρισκόμαστε, μέχρι τα τέλη του έτους, σε αποστολή μάχης», είπε ο Μπάιντεν απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους.
Ο Αμερικανός πρόεδρος πρόσθεσε ότι θα συνεχιστεί επίσης η συνεργασία των δύο χωρών σε θέματα αντιμετώπισης της τρομοκρατίας.

Οι ΗΠΑ σκοπεύουν εξάλλου να στείλουν σύντομα δόσεις εμβολίων για την Covid-19 στο Ιράκ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Οι ακριβοί πόλεμοι της Αμερικής στον 21ο αιώνα πέτυχαν στρατιωτικά, αλλά απέτυχαν στρατηγικά. Ποια μαθήματα (δεν) πήραν ...
 |  ΚΟΣΜΟΣ
X

Μπες στο μυαλό των
αγαπημένων σου αρθρογράφων

Λάβε στο email σου το τελευταίο τους άρθρο τη στιγμή που δημοσιεύεται.

ΑΠΟΚΤΗΣΕ ΣΥΝΔΡΟΜΗ

Απόκτησε συνδρομή με €50 τον χρόνο για πρόσβαση στην έντυπη έκδοση.

ΑΠΟΚΤΗΣΕ ΣΥΝΔΡΟΜΗ