ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τούρκοι αναλυτές: Αμυντική κίνηση η επαναλειτουργία της Αγίας Σοφίας

Με Αγία Σοφία επιχειρεί να τερματίσει την κατρακύλα των ποσοστών του ο Ερντογάν.

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Την στιγμή που στον ναό της Αγίας Σοφίας η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στήνει επικοινωνιακό show, το οποίο προσελκύει το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας, οι Τούρκοι αναλυτές και πολιτικοί επιστήμονες εστιάζουν στο πολιτικό υπόβαθρο της νέας εξέλιξης.
Στην Τουρκία, πολιτικοί επιστήμονες και αναλυτές τονίζουν ότι η επαναλειτουργία της Αγίας Σοφίας ως τέμενος σχετίζεται με το οικονομικό αδιέξοδο που αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια η Τουρκία και το οποίο πολιτικά έχει κοστίσει ακριβά στο κυβερνών κόμμα.

Ένα έτος μετά την απώλεια του ελέγχου των μεγαλύτερων δήμων της Τουρκίας, η συντηρητική κυβερνητική συμμαχία ψάχνει τρόπους με τους οποίους θα τερματιστεί η απώλεια ψηφοφόρων. Επίσης, στο κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) επικρατεί κλίμα προβληματισμού για τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους, που ενώ προηγουμένως υποστήριζαν το ΑΚΡ σήμερα ψάχνουν εναλλακτικούς πολιτικούς προορισμούς.

Η άποψη των ειδικών

Ο Μπεκίρ Αγίρντιρ είναι ο Γενικός Διευθυντής της Εταιρίας KONDA, η οποία με τις σφυγμομετρήσεις που πραγματοποιεί ανά τακτά χρονικά διαστήματα κρατά τον παλμό της τουρκικής κοινωνίας. Ο Τούρκος πολιτικός επιστήμονας προβάλλει την άποψη ότι με το σημερινό επικοινωνιακό show που έχει στηθεί στην Αγία Σοφία, ο Πρόεδρος της Τουρκίας επιχειρεί να εντυπωσιάσει τον ψηφοφόρο του κόμματος του, ο οποίος εξαιτίας πολλών αρνητικών εξελίξεων και δυσκολιών είναι έτοιμος να γυρίσει την πλάτη του στην συντηρητική, εθνικιστική κυβερνητική συμμαχία.

Σύμφωνα με τον κ. Αγίρντιρ, η κίνηση της κυβέρνησης Ερντογάν για την Αγία Σοφία δεν πρόκειται να φέρει επιπλέον ψήφους στο ΑΚΡ και στους πολιτικούς συμμάχους του. Με άλλα λόγια, με την επαναλειτουργία της Αγίας Σοφίας ως τζαμί, το ΑΚΡ δεν πρόκειται να «κλέψει» ψηφοφόρους από την αντιπολίτευση. Αντιθέτως, με την συγκεκριμένη κίνηση, το ΑΚΡ επιχειρεί να τερματίσει την πτώση των δικών του ποσοστών, την μαζική έξοδο ψηφοφόρων από την κυβερνητική συμμαχία.

Πέφτουν τα ποσοστά του Ερντογάν

Ο κ. Αγίρντιρ αποκλείει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στην Τουρκία, την ώρα που νέες δημοσκοπήσεις δείχνουν το ΑΚΡ να παραμένει στο 40% και ο σύμμαχος του κ. Ερντογάν, το Κίνημα των Γκρίζων Λύκων να εμφανίζεται με ιστορικά χαμηλό ποσοστό της τάξης 7-8%. Με αυτά τα ποσοστά, η κυβερνητική συμμαχία, σε περίπτωση που σήμερα λάμβαναν χώρα προεδρικές και βουλευτικές εκλογές, θα αντιμετώπιζε μεγάλες δυσκολίες για την επανεκλογή του κ. Ερντογάν στην Προεδρία της Τουρκίας και την διατήρηση της πλειοψηφίας στην βουλή.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X