ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Τραμπ: «Ο πόλεμος με το Ιράν θα τελειώσει μετά τις εκλογές»

Νέα απειλή για πλήγμα στο Ορος Pickaxe

Σε μια περίοδο κατά την οποία ο πόλεμος στο Ιράν αρχίζει να μετατρέπεται σε μείζον πολιτικό και οικονομικό πρόβλημα για τον Λευκό Οίκο, ο Ντόναλντ Τραμπ εκτιμά ότι η σύγκρουση δεν θα τελειώσει πριν από τις κρίσιμες ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου, ενώ ταυτόχρονα επαναφέρει στο τραπέζι την απειλή για νέο αμερικανικό πλήγμα σε ιρανική πυρηνική εγκατάσταση.

Μιλώντας την Τετάρτη (09/09) στο συνέδριο των Ρεπουμπλικανών ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών, στο Τέξας, ο Αμερικανός πρόεδρος προειδοποίησε την Τεχεράνη για το όρος Pickaxe, μια οχυρωμένη εγκατάσταση με δύο βαθιά υπόγεια συγκροτήματα σηράγγων, κοντά στις εγκαταστάσεις εμπλουτισμού ουρανίου της Νατάνζ.

«Βλέπουμε ότι υπάρχει κάποια δραστηριότητα στο Pickaxe. Θα συμβούλευα το Ιράν να μην κάνει εξυπνάδες, γιατί θα πρέπει να το χτυπήσουμε πολύ σκληρά», δήλωσε ο Τραμπ.

Οι απειλές αυτές έρχονται την ίδια στιγμή που ο Αμερικανός πρόεδρος δηλώνει ότι θεωρεί πως ο πόλεμος θα τελειώσει μόνο μετά τις ενδιάμεσες εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, οι οποίες θα κρίνουν εάν οι Ρεπουμπλικανοί θα διατηρήσουν τον έλεγχο του Κογκρέσου.

«Ο πόλεμος θα τελειώσει αμέσως μετά τις εκλογές»

«Νομίζω ότι ο πόλεμος θα τελειώσει αμέσως μετά τις εκλογές, επειδή δεν μπορούν να αντέξουν άλλο», είπε ο Τραμπ, αναφερόμενος στην Τεχεράνη.

Παράλληλα, συνέδεσε και την πορεία των τιμών του πετρελαίου με το εκλογικό χρονοδιάγραμμα.

«Αμέσως μετά τις εκλογές, οι τιμές του πετρελαίου θα αρχίσουν να πέφτουν», δήλωσε σε δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι πιστεύει πως ο πόλεμος θα διαρκέσει «λίγο περισσότερο από τις ενδιάμεσες εκλογές».

Στο συνέδριο των Ρεπουμπλικανών επανέλαβε ότι η τιμή του πετρελαίου θα υποχωρήσει «μόλις κερδίσουμε τον πόλεμο με το Ιράν».

Ο Τραμπ κατηγόρησε επίσης την Τεχεράνη πως επιχειρεί να επηρεάσει τις εκλογές. Οπως είπε, το Ιράν είναι «απεγνωσμένο και προσπαθεί να επηρεάσει τις εκλογές», ώστε να επικρατήσει «μια ωραία, αδύναμη ομάδα ανθρώπων» που θα το «αφήσει ήσυχο» και θα του επιτρέψει να αποκτήσει πυρηνικό όπλο.

Η Τεχεράνη έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν επιδιώκει την απόκτηση πυρηνικών όπλων και πως το πρόγραμμά της εμπλουτισμού ουρανίου έχει ειρηνικούς σκοπούς.

Γιατί το όρος Pickaxe βρίσκεται ξανά στο στόχαστρο

Το όρος Pickaxe βρίσκεται περίπου 220 χιλιόμετρα νότια της Τεχεράνης και μόλις δύο χιλιόμετρα από το συγκρότημα της Νατάνζ, μίας από τις σημαντικότερες πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.

Στην περιοχή κατασκευάζεται υπόγεια εγκατάσταση με δύο βαθιά θαμμένα συγκροτήματα σηράγγων.

Η Νατάνζ, όπου βρίσκονταν δύο μονάδες εμπλουτισμού ουρανίου, επλήγη τον Μάρτιο στο πλαίσιο των αμερικανοϊσραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων εναντίον του Ιράν. Η εγκατάσταση είχε επίσης δεχθεί ισραηλινό πλήγμα κατά τον 12ήμερο πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Ιράν την προηγούμενη χρονιά.

Ο Τραμπ έχει απειλήσει με πλήγματα κατά της συγκεκριμένης εγκατάστασης τουλάχιστον από τα μέσα Ιουλίου.

Το πετρέλαιο στα 100 δολάρια και η πολιτική πίεση στον Τραμπ

Η σύγκρουση, που βρίσκεται πλέον στον έβδομο μήνα της, εξελίσσεται παράλληλα σε κρίσιμο πολιτικό ζήτημα για τον Τραμπ και τους Ρεπουμπλικανούς.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε αρχικά προβλέψει ότι ο πόλεμος θα διαρκούσε μόλις μερικές εβδομάδες. Ωστόσο, οι οικονομικές του συνέπειες, από τα καύσιμα μέχρι τα τρόφιμα, έχουν συμβάλει στην πτώση των ποσοστών αποδοχής του, ενώ εντείνονται οι πιέσεις ακόμη και στο εσωτερικό του κόμματός του για γρήγορο τερματισμό της σύγκρουσης.

Η τιμή του πετρελαίου έφτασε την Τετάρτη στα 100 δολάρια το βαρέλι, πρώτη φορά από τον Ιούλιο, καθώς οι επιθέσεις σε ενεργειακές εγκαταστάσεις και δεξαμενόπλοια έχουν κλιμακωθεί σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή.

Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, η τιμή του ντίζελ στις Ηνωμένες Πολιτείες έφτασε σε ιστορικό υψηλό, εντείνοντας τις ανησυχίες για νέο κύμα ανατιμήσεων στην αμερικανική οικονομία.

Ο ίδιος ο Τραμπ παραδέχθηκε ότι η αύξηση των τιμών των καυσίμων προκαλεί αντιδράσεις στους Αμερικανούς ψηφοφόρους.

«Ερχονται τύποι και μου λένε: “Μακάρι να μην είχες κάνει τον πόλεμο στο Ιράν. Τώρα ανέβηκε η βενζίνη”», είπε στο συνέδριο.

Νέα κλιμάκωση σε Ορμούζ και Σαουδική Αραβία

Η νέα ένταση καταγράφεται μετά τη λήξη, τον περασμένο μήνα, της 60ήμερης εκεχειρίας μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν.

Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ είχαν επιτεθεί στο Ιράν στις 28 Φεβρουαρίου, με την Τεχεράνη να απαντά με πλήγματα κατά του Ισραήλ και κρατών του Κόλπου που φιλοξενούν αμερικανικές βάσεις.

Την Τετάρτη (09/09), ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι επιτέθηκε σε πέντε πετρελαιοφόρα που συνδέονται με το Ιράν.

Η Τεχεράνη απάντησε με επιθέσεις σε δύο αντιτορπιλικά του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού και οκτώ πετρελαιοφόρα στα Στενά του Ορμούζ, προκαλώντας «σοβαρές ζημιές» στα πλοία, σύμφωνα με ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Μία ημέρα νωρίτερα, οι Χούθι της Υεμένης, οι οποίοι συνδέονται με το Ιράν, είχαν εξαπολύσει κύμα επιθέσεων στη Σαουδική Αραβία, προκαλώντας πυρκαγιές σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις.

Με πληροφορίες από BBC, Reuters

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X

Μπες στο μυαλό των
αγαπημένων σου αρθρογράφων

Λάβε στο email σου το τελευταίο τους άρθρο τη στιγμή που δημοσιεύεται.

ΑΠΟΚΤΗΣΕ ΣΥΝΔΡΟΜΗ

Απόκτησε συνδρομή με €50 τον χρόνο για πρόσβαση στην έντυπη έκδοση.

ΑΠΟΚΤΗΣΕ ΣΥΝΔΡΟΜΗ