ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τρία σενάρια για την νέα κυβέρνηση στο Ισραήλ

Νετανιάχου και συντηρητικά κόμματα κρατούν το κλειδί της νέας κυβέρνησης και νέων πρόωρων εκλογών

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη Ισραήλ, για να ξεπεραστεί το πολιτικό αδιέξοδο και να σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση συμμαχίας, δεν είχαν το αναμενόμενο αποτέλεσμα. Κανένα κόμμα και καμία συμμαχία δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την πλειοψηφία των 61 εδρών στο ισραηλινό κοινοβούλιο που απαιτούνται για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης της χώρας.

Με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, το Κόμμα Μπλε και Γαλάζιο προηγείται με μικρή διαφορά στην κατάταξη των ισραηλινών πολιτικών κομμάτων. Το κόμμα του Νετανιάχου βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής, στην δεύτερη θέση.

Πλέον, στο Ισραήλ όλα τα βλέμματα στρέφονται στον Πρόεδρο Ρουβέν Ριβλίν, ο οποίος σε λίγες ημέρες θα αποφασίσει για το ποιος πολιτικός θα αναλάβει την εντολή σχηματισμού της νέας κυβέρνησης.

Όλες οι τελευταίες πληροφορίες στο Ισραήλ δείχνουν ότι αυτήν την στιγμή στο προσκήνιο της επικαιρότητας έχουν έρθει τρία βασικά πολιτικά σενάρια. Ο μελλοντικός ρόλος του Μπενιαμίν Νετανιάχου στο ισραηλινό πολιτικό πεδίο και οι τελικές αποφάσεις των συντηρητικών κομμάτων ενδέχεται να κρίνουν την νέα προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης. Σε περίπτωση που αποτύχει αυτή η προσπάθεια, το Ισραήλ θα πάει στις κάλπες για τρίτη φορά μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού-εθνικής ενότητας

Ένα σενάριο, στο οποίο εστιάζουν οι ισραηλινοί αναλυτές προβλέπει την συνεργασία των δυο μεγάλων κομμάτων, του Μπλε και Γαλάζιου και του Λικούντ για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης.

Για να σημειώσει επιτυχία αυτό το σενάριο, τα δυο κόμματα θα πρέπει να διευθετήσουν τον μελλοντικό ρόλο του Νετανιάχου στο πολιτικό προσκήνιο, εάν θα αναλάβει κάποιο υπουργείο ή θα αποσυρθεί από την πολιτική σκηνή την στιγμή που αναμένεται να παρουσιαστεί ενώπιον δικαστών για υποθέσεις διαφθοράς. 

Από την διευθέτηση του ρόλου του Νετανιάχου, θα εξαρτηθεί η υλοποίηση των δυο άλλων σεναρίων που έχουν πλέον εμφανιστεί στον πολιτικό ορίζοντα του Ισραήλ.

Κυβέρνηση συμμαχίας με συντηρητικά κόμματα

Το τι θα πράξουν τα δυο μεγαλύτερα κόμματα του Ισραήλ σε περίπτωση που δεν καταφέρουν να έρθουν σε συνεννόηση για την νέα κυβέρνηση, για τους Ισραηλινούς αναλυτές η απάντηση είναι σχετικά απλή.

Σε μια τέτοια περίπτωση, τα δυο κόμματα, το Μπλε και το Γαλάζιο και το Λικούντ θα απευθυνθούν ξεχωριστά στα μικρότερα συντηρητικά και εθνικιστικά κόμματα και θα επιχειρήσουν να τα δελεάσουν με σημαντικές υπουργικές έδρες και σημαντικά χαρτοφυλάκια.

Από την άποψη του Μπλε και Γαλάζιου, η υλοποίηση αυτού του σχεδίου εξαρτάται από την παράκαμψη των ενστάσεων και το βέτο των ηγεσιών των συντηρητικών κομμάτων για την ηγεσία και το πρόγραμμα του.

Τρίτες εκλογές μέσα σε έναν χρόνο;

Στην περίπτωση που αποτύχουν τα παραπάνω σενάρια, τότε το Ισραήλ δε θα έχει άλλη επιλογή παρά να οδηγηθεί για τρίτη φορά σε εκλογές. 

Ισραηλινοί αναλυτές που δεν αποκλείουν αυτό το σενάριο υπογραμμίζουν πως κατά την διάρκεια της περιόδου που ακολουθεί, το πολιτικά έμπειρο Λικούντ του κ. Νετανιάχου, δεν αποκλείεται να επιχειρήσει να προκαλέσει διάσπαση στους κόλπους του Μπλε και του Γαλάζιου και των μικρότερων κομμάτων. Σε μια τέτοια περίπτωση θα μπορούσε να αποφευχθεί το σενάριο των επαναληπτικών εκλογών.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί το ΑΚΕΛ «πυροβολεί» τον Χριστοδουλίδη;

«Στην Καθημερινή φαίνεται πως έδωσαν στον Χριστοδουλίδη το Αλάθητο του Πάπα. Σε λίγο και σε εικόνισμα. ...»
Ένας Πολίτης  |  13:58

Για ακόμα μία χρονιά στις «ελαττωματικές» δημοκρατίες η Κύπρος

«Μα είναι δυνατό να έχουμε ελληματική δημοκρατία? Εμείς που έχουμε πρόεδρο τον Αναστασιάδη και ...»
ΑΚΑ  |  10:24

Διαγράφηκαν δάνεια εκτοπισθέντων γεωργοκτηνοτρόφων από την ΣΚΤ

«Γειά σου, Χρειάζεστε ένα άνετο δάνειο για την ικανοποίησή σας; Προσφέρουμε ένα προσιτό δάνειο επιτόκιο ...»
3% Απλή και προσιτή προσφορά δανείου  |  21:53

Μπήκαν σε κόντρα Χριστοδουλίδης – ΑΚΕΛ για την εξωτερική πολιτική

«Όταν όμως ο πεθερός πλήρωνε την προεκλογική Χριστόφια στη Λεμεσό το 2008 με την ελπίδα πως θα τον διόριζε ...»
Rikkos  |  17:01

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X