ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 22:56
 

Τσελίκ για μεταναστευτικό: Η ΕΕ έχει μείνει στην ίδια τάξη

Η Τουρκία δεν είναι σε θέση να κρατήσει αυτό το βάρος αιωνίως, δήλωσε

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Πολιτική δωροδοκία χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος στην Τουρκία την πρόταση για περισσότερα λεφτά στην Τουρκία για το μεταναστευτικό λέγοντας ότι το προσφυγικό μπορεί να τύχει διαχείρισης πλέον μόνο με τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας στη Συρία.

Κατηγόρησε την ΕΕ ότι δεν έχει τηρήσει ούτε τις δεσμεύσεις της για απαλλαγή της βίζας για τους Τούρκους πολίτες, που περιέχεται στη συμφωνία για τους πρόσφυγες. Για τις αντιδράσεις λόγω της συνάντησης του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο στη Νέα Υόρκη, ο Ομέρ Τσελίκ είπε ότι είναι ‘σχόλια που περιέχουν θεωρίες συνωμοσίας’.

Η ΕΕ, προτείνοντας περισσότερα λεφτά για το μεταναστευτικό, μπαίνει σε έναν λάθος δρόμο, λέγοντας πως με αυτά τα χρήματα δεν έκανε όσα έπρεπε να κάνει

Σε δηλώσεις του μετά την Κεντρική Επιτροπή του κόμματός του και πριν τις σημερινές επαφές στην Άγκυρα του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη της Ελλάδας Γιώργου Κουμουτσάκου, και Υπουργών της Γερμανίας και της Γαλλίας, καθώς και του Επιτρόπου Μετανάστευσης της ΕΕ, Δημήτρη Αβραμόπουλου, ο Ομέρ Τσελίκ είπε ότι “επειδή η ΕΕ δεν εφάρμοσε τις υποχρεώσεις της εμείς εδώ δεν είμαστε σε θέση να μεταφέρουμε μόνοι μας αυτό το βάρος”. Ανέφερε ότι μετά τη δήλωση της Τουρκίας ‘εάν δεν εφαρμόζετε τις δεσμεύσεις σας, θα κάνουμε αυτό που πρέπει’ έγιναν αρκετές δηλώσεις από την ΕΕ.

“Η ΕΕ που έχει κλείσει τις πόρτες της και έχει υψώσει τείχη, στο θέμα της διαχείρισης του προσφυγικού έχει μείνει στην ίδια τάξη. Η Τουρκία ανεβάζοντας τα στάνταρντ της διεθνούς κοινότητας διαχειρίζεται το πρόβλημα κατά ένα τρόπο”, ανέφερε ο Ομέρ Τσελίκ λέγοντας ότι “για παράδειγμα ενώ στον κόσμο η εκπαίδευση (των παιδιών) στα σχολεία είναι 61%, στην Τουρκία είναι 96,3%”.

Ο Ομέρ Τσελίκ ανέφερε ότι η Τουρκία έχει πάρει το βάρος μόνη της των προσφύγων που αναλογούν στο μισό πληθυσμό κάποιων χωρών της ΕΕ”.

“Εφαρμόζουμε αυτή την συμφωνία επανεισδοχής για ανθρωπιστικούς λόγους αλλά δεν είμαστε σε θέση να κρατήσουμε αυτό το βάρος αιωνίως. Επομένως πρέπει να δημιουργηθεί μια ζώνη ασφαλείας για να επιστρέψουν αυτοί οι άνθρωποι με ασφάλεια στη χώρα τους”, είπε.

Ο Ομέρ Τσελίκ είπε πως “κάποιοι καλούν την Τουρκία να εφαρμόσει τις συμφωνίες για τους πρόσφυγες”. “Στην πραγματικότητα, έχει μετατραπεί σε πρακτική της ΕΕ η μη τήρηση των υποσχέσεων”, λέγοντας ότι “το θέμα δεν είναι μόνο οικονομική βοήθεια”. “Αν δείτε τη συμφωνία δεν περιείχε ένα σωρό πακέτα, περιείχε άρση βίζας. Όπως δεν έχει εφαρμόσει καμιά υπόσχεσή της, παραβιάζουν τα εννέα στα δέκα της συμφωνίας και για το υπόλοιπο ένα στα δέκα πάνε να φέρουν πολιτική δωροδοκία στην Τουρκία”, ανέφερε και πρόσθεσε: “Θέλουμε να γνωρίζουν πως είμαστε κλειστοί στην πολιτική δωροδοκία και τι άλλες πολιτικές και θα αντιδράσουμε με τον πιο δυναμικό τρόπο”.

Όπως είπε, η ΕΕ προτείνοντας περισσότερα λεφτά μπαίνει σε ένα δρόμο απομάκρυνσης από τη συμφωνία για το προσφυγικό, προσθέτοντας ότι αυτή από μόνη της είναι μια λάθος προσέγγιση. “Άλλωστε με αυτά τα λεφτά δεν κάνατε αυτό που έπρεπε να κάνετε, άλλωστε πρέπει να κάνετε περισσότερο. Στο σημείο που φτάσαμε είναι με την πρόταση του Προέδρου μας για δημιουργία ζώνης ασφαλείας εντός της Συρίας που μπορεί να γίνει διαχείριση του προσφυγικού και να μειωθεί η ροή προσφύγων”, ανέφερε.

Για τη συνάντηση του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο στις ΗΠΑ, ο Ομέρ Τσελίκ είπε “πότε πότε βλέπω κάποια περίεργα σχόλια που περιέχουν θεωρίες συνωμοσίας σαν να γίνεται για πρώτη φορά”. “Αυτές οι επαφές είναι μέρος του διαλόγου που δίνει σημασία και σεβασμό στον διάλογο με άτομα διαφορετικής ταυτότητας”.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Μέχρι τα ημιορεινά έφτασε το χιόνι

«Μα καλά ποιος του απαγορεύει, του χιονιά, να κατεβεί, ως τη Λάρνακα;»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  17:09

Γερμανικά ΜΜΕ: Περικοπές ευρωπαϊκών κονδυλίων προς την Τουρκία

«Kύριε Μπορέλ, πείτε το στον σουλτανίσκο που λιγόστεψαν οι μέρες του, σήμερα που θα είναι στο σπίτι σας! ...»
ΑΚΑ  |  11:20

«Η Κύπρος παρακολουθεί με σύνεση τις γεωστρατηγικές ανακατατάξεις στην περιοχή»

«Ο άνθρωπος χωρίς προσωπικότητα πότε θα πάει σπίτι του; »
ΑΚΑ  |  11:17

Κλοπή κατοικίας με λεία 7 χιλ. ευρώ και χρυσαφικά

«ΚΛΟΠΗ ….. κατοικίας ;;; Έκλεψαν κατοικία; Ή μήπως ΔΙΑΡΡΗΞΗ κατοικίας ;;; Πόσο ΠΤΩΧΗ διατύπωση !!! ...»
YIANNOULIS  |  10:51

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X