ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

WSJ: Η Κίνα ετοιμάζει κατασκοπευτική βάση στην Κούβα

Η μόνη γνωστή στρατιωτική βάση της Κίνας στο εξωτερικό βρίσκεται στο Τζιμπουτί, στο Κέρας της Αφρικής

Kathimerini.gr

Σε συμφωνία για τη δημιουργία μιας κατασκοπευτικής βάσης στην Κούβα κατέληξαν το Πεκίνο και η Αβάνα, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, τους οποίους επικαλείται η Wall Street Journal.

Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, η Κίνα θα διαθέσει αρκετά δισεκατομμύρια δολάρια στην Κούβα για τη δημιουργία των εγκαταστάσεων. Με τη δημιουργία της μυστικής κατασκοπευτικής βάσης, το Πεκίνο θα μπορούσε να παρακολουθεί αμερικανικά πλοία και επικοινωνίες στις νοτιοανατολικές ΗΠΑ, σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Η αποκάλυψη έχει προκαλέσει συναγερμό στην κυβέρνηση Μπάιντεν λόγω της εγγύτητας της Κούβας. Η Ουάσινγκτον θεωρεί ότι μια κινεζική βάση με προηγμένες στρατιωτικές και πληροφοριακές δυνατότητες θα αποτελούσε μια πρωτοφανή απειλή για τις ΗΠΑ. «Αν και δεν μπορώ να μιλήσω για το συγκεκριμένο δημοσίευμα, γνωρίζουμε καλά -και έχουμε μιλήσει πολλές φορές- για τις προσπάθειες της Κίνας να επενδύσει σε υποδομές σε όλο τον κόσμο, μεταξύ άλλων και σε αυτό το ημισφαίριο», δήλωσε ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας.

Οι αμερικανοί αξιωματούχοι αρνήθηκαν να παράσχουν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το που θα βρίσκεται η βάση και για το αν έχει ξεκινήσει η κατασκευή της.

Τον περασμένο μήνα ο πρόεδρος Μπάιντεν έστειλε τον διευθυντή της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Ουίλιαμ Μπερνς σε μυστικό ταξίδι στο Πεκίνο και ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν είχε συνομιλίες με κορυφαίο Κινέζο αξιωματούχο στη Βιέννη. Ωστόσο δεν έγινε γνωστό αν η εν παραπάνω πληροφορία συμπεριλήφθηκε στις συζητήσεις.

«Μια εγκατάσταση στην Κούβα καθιστά σαφές τι επιθυμεί να κάνει η Κίνα στην πίσω αυλή της Αμερικής», δήλωσε ο Κρεγκ Σίνγκλετον, συνεργάτης στο Ίδρυμα για την Υπεράσπιση των Δημοκρατιών, μια δεξαμενή σκέψης για την εθνική ασφάλεια στην Ουάσιγκτον. «Η δημιουργία αυτής της εγκατάστασης σηματοδοτεί μια νέα, κλιμακούμενη φάση στην ευρύτερη αμυντική στρατηγική της Κίνας. Είναι κάτι που αλλάζει το παιχνίδι», δήλωσε ο Σίνγκλετον.

Η μόνη ξένη στρατιωτική βάση της Κίνας βρίσκεται στο Τζιμπουτί, στο Κέρας της Αφρικής ενώ έχει ξεκινήσει μια παγκόσμια εκστρατεία κατασκευής λιμανιών σε μέρη όπως η Καμπότζη και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση