ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

WSJ: Οι απρόσμενα κερδισμένοι από τον παγκόσμιο ενεργειακό πόλεμο

Για μεγάλο μέρος της τελευταίας δεκαετίας, ο ενεργειακός κολοσσός Gazprom είχε εκτοπίσει προμηθευτές όπως είναι η Αλγερία από την ευρωπαϊκή αγορά

Kathimerini.gr

Mέχρι πρότινος «σκοτεινές γωνιές» του ενεργειακού κόσμου, από το Κονγκό έως το Αζερμπαϊτζάν, έρχονται στο επίκεντρο καθώς η Ευρώπη αναζητά νέες πηγές φυσικού αερίου για να αντικαταστήσει τις ρωσικές προμήθειες που άλλοτε τροφοδοτούσαν την ήπειρο.

Προτού εισβάλει στην Ουκρανία, η Ρωσία προμήθευε το 45% των εισαγωγών φυσικού αερίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Τώρα το εν λόγω ποσοστό έχει υποχωρήσει στο 13%, με τις αλλαγές να επανασχεδιάζουν τον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη.

Στο Μπιρ Ρεμπάα, βαθιά στη Σαχάρα, η ιταλική εταιρεία Eni και η κρατική εταιρεία ενέργειας της Αλγερίας θα εξορύσσουν φυσικό αέριο από προηγουμένως ανεκμετάλλευτα κοιτάσματα.

Τρεις αγωγοί κάτω από τη Μεσόγειο Θάλασσα συνδέουν τα τεράστια αποθέματα της Αλγερίας με την Ευρώπη.

Για μεγάλο μέρος της τελευταίας δεκαετίας, ο ενεργειακός κολοσσός Gazprom είχε εκτοπίσει προμηθευτές όπως η Αλγερία από την ευρωπαϊκή αγορά. Η Αλγερία ωστόσο έχει ισχυρούς δεσμούς με τη Ρωσία από την οποία αγοράζει μεγάλες ποσότητες όπλων. Η «δίψα» της Ευρώπης για αλγερινό φυσικό αέριο θέτει υπό αμφισβήτηση αυτή τη σχέση.

«Εχουμε πολιτικούς δεσμούς, αλλά η δουλειά είναι δουλειά», δήλωσε σε συνέντευξή του ο Μοχάμεντ Αρκάμπ, υπουργός Ενέργειας της Αλγερίας.

Αλγερινοί αξιωματούχοι διαπραγματεύονται νέες συμφωνίες με αγοραστές από την Γερμανία και τις Κάτω Χώρες, μεταξύ άλλων. Την ίδια ώρα, η αλγερινή κυβέρνηση βρίσκεται σε συνομιλίες με τους αμερικανικούς κολοσσούς Chevron και Exxon Mobil.

Κάποτε το φυσικό αέριο έρεε κυρίως νοτιοδυτικά, από τη Ρωσία προς τη Μεσόγειο. Τώρα η Ευρώπη ετοιμάζεται να ενισχύσει τις εισαγωγές από την Αφρική, μέσω της Ιταλίας προς την Αυστρία και άλλες χώρες.

Οι Αλγερινοί λένε ότι φέτος η χώρα τους θα μπορούσε να εξαγάγει 100 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, που αντιστοιχούν στο 65% περίπου των σχεδόν 160 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων που εισήγαγε η Ε.Ε από τη Ρωσία το 2021, πριν από την έναρξη του πολέμου.

Στο Αζερμπαϊτζάν, μια κοινοπραξία υπό την BP διαχειρίζεται το έργο Σαχ Ντενίζ στην Κασπία Θάλασσα. Οι εν λόγω εταιρείες εργάζονται επίσης για την εξόρυξη φυσικού αερίου στο κοίτασμα ACG, περίπου 60 μίλια ανατολικά του Μπακού. Μαζί, αυτές οι νέες προμήθειες θα βοηθήσουν τη χώρα να τηρήσει μια συμφωνία που υπογράφηκε πέρυσι για την αύξηση των παραδόσεων από 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου σε 20 δισεκατομμύρια μέχρι το 2027.

Στο Κονγκό, η Eni έχει εξορύσσει πετρέλαιο από υπεράκτια κοιτάσματα εδώ και δεκαετίες.

Ορισμένοι Ευρωπαίοι νομοθέτες ανησυχούν, ωστόσο, ότι η αυξανόμενη εξάρτηση της Γηραιάς Ηπείρου από την Αλγερία και το Αζερμπαϊτζάν θα μπορούσε να την εκθέσει στις ορέξεις «αυταρχικών ηγετών».

 

Με πληροφορίες από Wall Street Journal

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση