ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ξανά στις κάλπες με φαβορί τον Ερντογάν

Ο δεύτερος γύρος των τουρκικών εκλογών εκκινεί με σαφή προβάδισμα προς το AKP αλλά στο βάθος… Διεθνές Νομισματικό Ταμείο

Του Γιάννη Ιωάννου

Του Γιάννη Ιωάννου

Η επαναληπτική εκλογική διαδικασία στη Τουρκία δείχνει να δίνει -ιδίως μετά την στήριξη του Σινάν Ογάν προς τον Ερντογάν- σαφές πλεονέκτημα επανεκλογής του Τούρκου Προέδρου. Το διάστημα δύο εβδομάδων που μεσολάβησε είχε αρκετό ενδιαφέρον ωστόσο για τον μετασχηματισμό της υπό τον Κιλισντάρογλου αντιπολίτευσης των έξι κομμάτων που άλλαξε άρδην την ρητορική της ενισχύοντας τις σκληρές αντιμεταναστευτικές θέσεις. Ο ίδιος ο Κιλισντάρογλου παρουσιάστηκε επικοινωνιακά ως σκληρός αντίπαλος του Ερντογάν μετατρέποντας τον εαυτό του από τον μειλίχιο Αλεβίτη που μιλούσε στο εκλογικό σώμα από την κουζίνα του σπιτιού του σε έναν παλιάς κοπής πολιτικό που παράλληλα με την υψηλών τόνων ρητορική προσπάθησε και να προτάξει τον δημοφιλή δήμαρχο Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, ως αντίπαλο δέος του Ερντογάν. Αρκούν ωστόσο όλα αυτά για να ανατρέψουν το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου; Τρεις τάσεις σημειώνονται εδώ:

• Ο δεύτερος γύρος θα ενισχύσει την πρωτιά Ερντογάν που σημειώθηκε στο πρώτο γύρο κι εκτός απροόπτου η διαφορά δεν θα καλυφθεί.

• Η βραδιά της καταμέτρησης θα είναι, εξίσου, μακρά δεδομένου ότι η αντιπολίτευση πήρε το μάθημά της από την τακτική/συστημική επαναμέτρηση του πρώτου -συνεπώς αναμένεται να πράξει το ίδιο και δείχνει να προετοιμάζεται για αυτό.

• Η εθνικιστική ψήφος -που βγήκε ενισχυμένη οριζοντίως στο τουρκικό πολιτικό σύστημα- δεν αναμένεται να κάνει την διαφορά υπέρ του Κιλισντάρογλου, παρά το γεγονός πως μπορεί να μειώσει την διαφορά μεταξύ των δύο.

Η επόμενη δύσκολη μέρα

Το σενάριο της επόμενης ημέρας στη Τουρκία είναι εξαιρετικά δύσκολο ως προς την δεινή θέση στην οποία έχει περιέλθει η τουρκική οικονομία υπό τον Ερντογάν. Το σενάριο επανεκλογής του τελευταίου είναι το επικρατέστερο ωστόσο η επόμενη μέρα φαντάζει ζοφερή για το συγκείμενο του πληθωρισμού και της ακρίβειας. Το πρώτο εξάμηνο της νέας θητείας Ερντογάν θα ακολουθήσει την λογική μιας ντόμινο φορολόγησης σε βασικά αγαθά, την περαιτέρω αποδυνάμωση της τουρκικής λίρας και την προσπάθεια του Ερντογάν να αναζητήσει «χείρες βοηθείας» σε Κίνα, Ρωσία και αραβομουσουλμανικό κόσμο.

Το αν η Τουρκία, υπό τον Ερντογάν, κινηθεί σε μια λύση τύπου διεθνούς δανεισμού από την Δύση και δη την εμπλοκή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα εξαρτηθεί από συγκεκριμένους παράγοντες:

• Tην αξιοπιστία που θα δείξει σε σειρά ζητημάτων που άπτονται των ευρωτουρκικών και των αμερικανοτουρκικών σχέσεων -πεδίο το οποίο αφήνει περιθώριο για μια, αρχικά, περίοδο χαμηλών εντάσεων.

• Την ικανότητα και σοβαρότητα ως προς το νέο πρόσωπο που θα αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών -πεδίο το οποίο θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό τις σχέσεις που περιγράφονται ως άνω και το τι σινιάλο θα αποστείλει ο Ερντογάν στη Δύση.

• Την αντοχή της ίδιας της τουρκικής κοινωνίας και αν η αρχικά δύσκολη περίοδος του σεναρίου επανεκλογής Ερντογάν θα συσπειρώσει την Αντιπολίτευση και θα δείξει αν η νέα θητεία του Τούρκου Προέδρου έχει πολιτική ανθεκτικότητα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Γιάννη Ιωάννου

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση