ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ξενάγηση στην Αγία Σοφία Πρέσβεων 30 χωρών από Ιμπραχίμ Καλίν

Ο Ιμπραχίμ Καλίν υποστήριξε ότι η Αγία Σοφία είναι ένα επιστημονικό, πολιτιστικό κέντρο, ένα κέντρο κοινωνικής ζωής

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Πρέσβεις 30 χωρών που ασκούν καθήκοντα στην Άγκυρα ξενάγησε χθες στην Αγία Σοφία ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν αναφέροντας ότι τους έδωσαν πληροφορίες για την ιστορία, την θρησκευτική ταυτότητα και την πολιτιστική κληρονομιά του μνημείου.

Υποστήριξε, μεταξύ άλλων, πως αν ο Αρχιτέκτονας Σινάν επί οθωμανικής αυτοκρατορίας δεν είχε χτίσει τις στήλες εντός της Αγίας Σοφίας κατά μεγάλη πιθανότητα δεν θα υπήρχε σήμερα.

Σε δηλώσεις του έπειτα από την επίσκεψη ο Ιμπραχίμ Καλίν δήλωσε ότι είναι πολύ σημαντικό ιστορικό γεγονός η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί μετά από 86 χρόνια, προσθέτοντας ότι αυτή η κίνηση είχε διεθνή αντίκτυπο. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της τουρκικής προεδρίας με εντολή του Τούρκου Προέδρου προσκάλεσαν τους ξένους πρέσβεις στην Αγία Σοφία για να τους δείξουν τις εργασίες που έγιναν εκεί.

«Ο αξιότιμος νομάρχης μας, ο Αντιπρόεδρός μας, ο επαρχιακός διευθυντής πολιτισμού και τουρισμού μας και οι άλλοι συνάδελφοί μας μαζί με πρέσβεις 30 χωρών είχαν την ευκαιρία σήμερα να δουν μαζί τις εργασίες στην Αγία Σοφία. Τους δώσαμε πληροφορίες για την ιστορία, τη θρησκευτική ταυτότητα και την πολιτιστική κληρονομία της Αγίας Σοφίας. Δώσαμε πληροφορίες σχετικά με τους νέους κανονισμούς, το σύστημα κουρτίνας, από που μπαίνουν και εξέρχονται οι μουσουλμάνοι πιστοί, από πού θα μπαίνουν και θα εξέρχονται οι τουρίστες και οι επισκέπτες», ανέφερε.

Ο Ιμπραχίμ Καλίν υποστήριξε ότι η Αγία Σοφία είναι ένα επιστημονικό, πολιτιστικό κέντρο, ένα κέντρο κοινωνικής ζωής. «Αυτό το μέρος χρησιμοποιήθηκε επίσης ως τζαμί επί οθωμανικής περιόδου. Με άλλα λόγια είναι ένα μεγάλο τζαμί όπου πραγματοποιούνται σημαντικές συναντήσεις και επισκέψεις», ανέφερε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας προσθέτοντας ότι «αυτός ο χώρος έχει πολύ σημαντική θέση στην πολιτική ιστορία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, στην πολιτιστική και θρησκευτική ιστορία της».

Ο Ιμπραχίμ Καλίν είπε ότι «άλλωστε δεν υπάρχει ο παραμικρός δισταγμός για διατήρηση της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς και ταυτότητας της ενόσω η Αγία Σοφία είναι τζαμί. Ο Πρόεδρός μας το ανέφερε πολλές φορές αυτό».

Υποστήριξε ότι «εδώ υπάρχει μια μεγάλη μνήμη, μια μεγάλη ιστορία, είναι επίσης ένα από τα καλύτερα παραδείγματα οθωμανικής ανοχής και προστασίας της ιστορικής κληρονομιάς. Επειδή αν οι στήλες που βλέπετε πίσω μας δεν είχαν χτιστεί από τον Αρχιτέκτονα Σινάν αυτό το κτίριο - το έχουν πει όλοι οι ιστορικοί και οι αρχιτέκτονες- δεν θα υπήρχε σήμερα κατά μεγάλη πιθανότητα».

«Σε όλη την ιστορία του πραγματοποιήθηκαν σημαντικές εργασίες διατήρησης όχι μόνο έξω από το κτίριο αλλά και μέσα. Είχαμε την ευκαιρία όλα αυτά τα εξηγήσουμε στους αξιότιμους Πρέσβεις που βρίσκονται στην Τουρκία», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Ιμπραχίμ Καλίν, ο ίδιος είπε στους Πρέσβεις «εμείς ας μην μιλήσουμε άλλο, απλά αισθανθείτε εσείς την ατμόσφαιρα και την αγάπη αυτού του τόπου. Αισθανθείτε άνετα με τον χώρο». Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας ανέφερε πως οι Πρέσβεις απηύθυναν ερωτήσεις σχετικά με τις σημαίες και τα άλλα σύμβολα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση