ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Υπόθεση Ασάνζ: Ανησυχία στο Συμβούλιο της Ευρώπης για τη μεταχείριση του ιδρυτή του WikiLeaks

Ο Αυστραλός ιδρυτής του WikiLeaks, ο οποίος συνελήφθη πριν από πέντε χρόνια στο Λονδίνο, κρατείται έκτοτε εκεί

Ειδική εισηγήτρια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) εξέφρασε χθες, Τρίτη, «έντονη ανησυχία» για τη μεταχείριση που υφίσταται ο Τζούλιαν Ασάνζ, έπειτα από διήμερη επίσκεψή της στη φυλακή υψίστης ασφαλείας στο Μπέλμαρς της Βρετανίας.

Ο Αυστραλός ιδρυτής του WikiLeaks, ο οποίος συνελήφθη πριν από πέντε χρόνια στο Λονδίνο, κρατείται έκτοτε εκεί, ενώ δίνει δικαστικό αγώνα εναντίον της έκδοσής του στις ΗΠΑ.

«Εξαιρετικά σκληρή μεταχείρισι»

«Η εξαιρετικά σκληρή μεταχείριση την οποία υφίσταται ο Τζούλιαν Ασάνζ εγείρει κίνδυνο να αποθαρρυνθούν άλλοι που επιθυμούν να φέρουν στο φως αληθείς πληροφορίες για ένοπλες συγκρούσεις», σημείωσε η Σούνα Εβαρσντότιρ, Ισλανδή βουλευτής και (με την ιδιότητά της αυτή) μέλος της ΚΣΣΕ.

«Είτε εκδοθεί είτε όχι, ο διωγμός σε βάρος του και η μακρά φυλάκισή του εγείρει κίνδυνο αποθάρρυνσης δημοσιογράφων οι οποίοι θα επιθυμούσαν να αποκαλύψουν παραβιάσεις που διαπράττονται από κυβερνήσεις ή ισχυρούς ιδιωτικούς παράγοντες», εξήγησε σε ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Εφερε στο φως απόρρητα έγγραφα

Ο Τζούλιαν Ασάνζ είναι αντιμέτωπος με δίωξη από την αμερικανική δικαιοσύνη επειδή έφερε στο φως από το 2010 και μετά πάνω από 700.000 εμπιστευτικά και απόρρητα έγγραφα που αφορούσαν αμερικανικές στρατιωτικές και διπλωματικές δραστηριότητες, ειδικά στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν, και διατρέχει κίνδυνο αν εκδοθεί και καταδικαστεί να του επιβληθεί ποινή κάθειρξης ως ακόμη και 175 ετών.

Τη Δευτέρα δικαστήριο του Λονδίνου αναμένεται να εξετάσει τις αμερικανικές εγγυήσεις για τη μεταχείριση του Τζούλιαν Ασάνζ σε περίπτωση έκδοσής του.

Αν οι εγγυήσεις κριθούν ικανοποιητικές, ο Ασάνζ μπορεί να ασκήσει έφεση στην έκδοσή του, στην οποία δόθηκε πράσινο φως από τη βρετανική κυβέρνηση τον Ιούνιο του 2022.

Σε περίπτωση που δεν γίνει δεκτή η έσχατη προσφυγή, υποστηρικτές του Αυστραλού έχουν αναγγείλει πως θα προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) για να ακυρωθεί η έκδοση.

Τον Απρίλιο, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον «εξετάζει» αίτημα της κυβέρνησης της Αυστραλίας να μπει στο αρχείο η δίωξη του Ασάνζ για κατασκοπεία.

Με πληροφορίες από AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση