ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Υπόθεση Pegasus: Η αστυνομία κατασκόπευε μέχρι και τον γιο του Νετανιάχου

Η ισραηλινή αστυνομία υπέκλεπτες τηλεφωνικές συνδιαλέξεις δημόσιων προσώπων, δημοσιογράφων και μελών του περιβάλλοντος του πρώην πρωθυπουργού

Η αστυνομία χρησιμοποιούσε το λογισμικό Pegasus για να χακάρει τα τηλέφωνα από δεκάδες επώνυμους Ισραηλινού, συμπεριλαμβανομένου ενός γιου του πρώην πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου, αναφέρουν σημερινά δημοσιεύματα του Ισραηλινού Τύπου.

Η αποκάλυψη έρχεται σε συνέχεια δημοσιεύματος ότι η αστυνομία είχε χρησιμοποιήσει το Pegasus, χωρίς εισαγγελική άδεια, εις βάρος προσώπων που πρωτοστατούσαν σε κίνημα κατά του Νετανιάχου.

Μετά και τις νέες αποκαλύψεις η αστυνομία ανακοίνωσε ότι ζήτησε από τον Υπουργό Δημόσιας Ασφάλειας να συστήσει ανεξάρτητη επιτροπή διερεύνησης με επικεφαλής δικαστή.

Το πρόσφατο δημοσίευμα (της οικονομικής εφημερίδας Calcalist) ανέφερε ότι δεκάδες άνθρωποι, για τους οποίους δεν υπήρχε καμία υποψία διάπραξης εγκληματικών ενεργειών, είχαν τεθεί υπό παρακολούθηση χωρίς την απαραίτητη έγκριση δικαστικών αρχών.

Πρόκειται για στελέχη του χρηματοπιστωτικού τομέα, στελέχη των υπουργείων δικαιοσύνης και επικοινωνίας, δημάρχους κ.α.

Ο Αβνέρ Νετανιάχου, ένας από τους υιούς του πρώην πρωθυπουργού, ήταν επίσης στη λίστα των παρακολουθουμένων. Αντιδρώντας, έγραψε στο facebook: «Είμαι σοκαρισμένος».

Ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Ομέρ Μπαρ-Λεβ ανακοίνωσε ότι συστήνει κρατική επιτροπή έρευνας «για να εξετάσει όλους τους ισχυρισμούς σε όλο τους το βάθος και το εύρος».

«Δεν θα υπάρξουν τέτοιες αστοχίες όσο εγώ είμαι υπεύθυνος», ανέφερε σύμφωνα με τα σχόλια που μεταδόθηκαν από ισραηλινά μέσα ενημέρωσης. Ο Μπαρ-Λεβ διορίστηκε μέλος της κυβέρνησης συνασπισμού του πρωθυπουργού Ναφτάλι Μπένετ τον Ιούνιο.

Από την πλευρά του πρωθυπουργού δεν υπήρξε άμεση αντίδραση στο θέμα αυτό σήμερα. Ωστόσο, τουλάχιστον τρεις υπουργοί από τη διακομματική συμμαχία του ζήτησαν να διενεργεί ανεξάρτητη έρευνα, όπως ζήτησε και η Ένωση Δημοσιογράφων του Ισραήλ.

Ανησυχία εξέφρασε και ο πρόεδρος Ισαάκ Χέρζογκ. «Δεν πρέπει να χάσουμε τη δημοκρατία μας. Δεν πρέπει να χάσουμε την αστυνομία μας. Και σίγουρα δεν πρέπει να χάσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών σε αυτές. Αυτό καθιστά απαραίτητη μια εις βάθος και λεπτομερή έρευνα».

France 24, ΑΠΕ – ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Με φόντο τις ανακοινώσεις για την αποστολή δυτικών αρμάτων μάχης στην Ουκρανία, ανακύπτουν μια σειρά από πολύ πρακτικά ερωτήματα ...
 |  ΚΟΣΜΟΣ