ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 23:19
 

Υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ στην ΔΕΘ

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Ο Υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, Ουίλμπουρ Ρος, θα βρίσκεται το ερχόμενο Σαββατοκύριακο στη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) επικεφαλής πολυμελούς αμερικανικής αντιπροσωπείας υψηλού επιπέδου.
 
Στην αμερικανική αντιπροσωπεία θα συμμετάσχουν επίσης, ο Πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, ο υφυπουργός Ενέργειας, Mark Menezes, η Υφυπουργός Εξωτερικών για εκπαιδευτικές υποθέσεις, Marie Royce, o Βοηθός Υφυπουργός Εξωτερικών για θέματα Ευρώπης, Matthew Palmer, o βοηθός Σύμβουλος του Προέδρου Τραμπ για θέματα Τεχνολογίας, Michael Kratsios, o Πρόεδρος της επιτροπής για θέματα Εσωτερικής Ασφάλειας της Γερουσίας Ρον Τζόνσον και οι Πρέσβεις Φίλιπ Ρίκερ και Καθλίν Ντόχερτι.
 
Σημειώνεται δε ότι πριν τα τέλη του έτους, θα υλοποιηθεί η συμφωνηθείσα μεταξύ των Υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, Μάικ Πομπέο και Νίκου Κοτζιά, έναρξη του «Στρατηγικού Διαλόγου ΗΠΑ – Ελλάδας», ο οποίος στοχεύει «στην ενδυνάμωση της συνεργασίας στην Άμυνα, το εμπόριο, τις επενδύσεις, την ενέργεια και την περιφερειακή σταθερότητα».
 
Χαρακτηριστικό παράδειγμα κοινών δράσεων των δύο χωρών που δεν λαμβάνουν δημοσιότητα, είναι οι πρόσφατες πυρκαγιές στην Αττική. Έγινε τότε γνωστό ότι στις προσπάθειες συμμετείχαν αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη «ντρόουν» (RPAs) από αυτά που η ελληνική κυβέρνηση έδωσε προσωρινά άδεια να αναπτυχθούν στη Λάρισα το 2018. Ωστόσο, όπως αναφέρει non-paper του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στις επιχειρήσεις διάσωσης στις φωτιές της Αττικής, συμμετείχαν ορισμένες από τις αμερικανικές ειδικές δυνάμεις οι οποίες ασκούνται μαζί με αντίστοιχα ελληνικά τμήματα των ειδικών δυνάμεων. Αμερικανική πηγή διευκρίνισε σχετικά ότι πρόκειται για βατραχανθρώπους οι οποίοι βοήθησαν Έλληνες συναδέλφους τους των ειδικών δυνάμεων.
 
Όπως αναφέρει αυτό το σημείωμα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οι ΗΠΑ και η Ελλάδα έχουν ευκαιρία φέτος να ενισχύσουν περαιτέρω την σχέση τους και πως «η επίσκεψη του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Ουάσιγκτον τον Οκτώβριο του 2017 συνεχίζει να αποδίδει μερίσματα». Αναμένουν ακόμη οι Αμερικανοί μία «υγιή ανταλλαγή υψηλού επιπέδου επισκέψεων μεταξύ Αθηνών και Ουάσιγκτον», η οποία θα ενδυναμώσει την πολιτικο-στρατιωτική συνεργασία και θα ενισχύσει τη συνολική σχέση.
 
Σύμφωνα με το ίδιο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στον τομέα τις ελληνικής υποστήριξης με υποδομές προς τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ σημειώνεται η σημασία της χρήσης των αεροπορικών και λιμενικών δυνατοτήτων της Βάσης της Σούδας, η οποία εξυπηρετεί τρεις μάχιμες στρατιωτικές διοικήσεων των αμερικανικών δυνάμεων και η προσωρινή άδεια για ανάπτυξη των μη επανδρωμένων αεροσκαφών στη Λάρισα και η χρήση τους στις φωτιές της Αττικής.
               
Σημασία αποδίδεται και στην χρήση των λιμένων της Θεσσαλονίκης και της Αλεξανδρούπολης σε υποστήριξη της Επιχείρησης Atlantic Resolve. Σημειώνεται επίσης ότι το ελληνικό Υπουργείο Άμυνας "προσέφερε επιπρόσθετη πρόσβαση σε ελληνικές βάσεις προς υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Διοίκησης (EUCOM) και περιφερειακών αμερικανικών στρατιωτικών επιχειρήσεων".
 
Στον τομέα των ασκήσεων και της εκπαίδευσης σημειώνεται η συμμετοχή των δύο χωρών σε κοινές (διμερείς) ασκήσεις, αλλά και σε πολυμερείς, συμπεριλαμβανομένων, της αεροπορικής άσκησης «Ηνίοχος (ΗΠΑ, Ελλάδα, Ιταλία, Ισραήλ, Εμιράτα, Κύπρος, Βρετανία και η Αίγυπτος ως παρατηρητής), «Φοίνιξ Εξπρές» και «Μέγας Αλέξανδρος» (Πεζοναυτών ΗΠΑ και Ελλάδας).

Επίσης, «αμερικανικές ειδικές δυνάμεις ασκούνται συνεχώς με μονάδες ελληνικών ειδικών δυνάμεων. Ορισμένες από τις μονάδες αυτές συμμετείχαν στις επιχειρήσεις διάσωσης στη διάρκεια των πυρκαγιών της Αττικής».

Στον τομέα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, οι ΗΠΑ έχουν αναλάβει πολυετή προσπάθεια για οικοδόμηση «συνεπούς τακτικού επιπέδου αντιτρομοκρατικής δυνατότητας, δυνατότητα κοινού επιχειρησιακού επιπέδου και υποστηρικτικές ελληνικές διϋπηρεσιακές επιχειρήσεις».

Μεγάλη αντιτρομοκρατική άσκηση θα λάβει χώρα στην Κρήτη στις 18 Δεκεμβρίου, υπό την ηγεσία του αρχηγού ΓΕΕΘΑ των ΗΠΑ.
Στον αντιυποβρυχιακό πόλεμο, καταγράφεται πως οι ΗΠΑ ζήτησαν το 2018 και έλαβαν από το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό μονάδες αντιυποβρυχιακού πολέμου, για συνοδεία και επιχειρήσεις υποστήριξης της μονάδας κρούσης του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού στην ανατολική Μεσόγειο, «προωθώντας ναυτική διαλειτουργικότητα».
 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Διαγράφηκαν δάνεια εκτοπισθέντων γεωργοκτηνοτρόφων από την ΣΚΤ

«Γειά σου, Χρειάζεστε ένα άνετο δάνειο για την ικανοποίησή σας; Προσφέρουμε ένα προσιτό δάνειο επιτόκιο ...»
3% Απλή και προσιτή προσφορά δανείου  |  21:53

Μπήκαν σε κόντρα Χριστοδουλίδης – ΑΚΕΛ για την εξωτερική πολιτική

«Όταν όμως ο πεθερός πλήρωνε την προεκλογική Χριστόφια στη Λεμεσό το 2008 με την ελπίδα πως θα τον διόριζε ...»
Rikkos  |  17:01

Εξοφλήθηκαν τα ακριβά δάνεια της κρίσης

«ΛΗΨΕΤΕ ΚΑΡΤΑ ΑΚΑΤΕΡΓΑΣΤΗΣ ΑΤΜ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΣΗΜΕΙΑ Μπορείτε να χαράξετε και να συνδεθείτε ...»
MARK DOROTHY  |  16:58

Εξοφλήθηκαν τα ακριβά δάνεια της κρίσης

«Get ATM Raw Card and Make it Complete You can hack and log on to ATMs without having to carry it Arms. ...»
MARK DOROTHY  |  16:53

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X