ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ζητούν την παραίτηση του Ερντογάν και πρόωρες εκλογές

Διαδηλώσεις στην σκιά της οικονομικής κατάρρευσης. Η τουρκική αντιπολίτευση ζητά πρόωρες εκλογές.

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Την πληροφορία ότι αρκετοί άνθρωποι που βγήκαν στους δρόμους καλώντας την κυβέρνηση του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να παραιτηθεί αντιμετώπισαν αστυνομική βία και τέθηκαν υπό κράτηση στις 24 Νοέμβρη, μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε πολλές περιοχές της Κωνσταντινούπολης για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, εν όψει της ιστορικής συντριβής της λίρας και της αύξησης των τιμών.

Οι πολίτες κρατούσαν πανό που έγραφαν «δεν μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα» και «παραιτήσου από την κυβέρνηση».

Στην Χαλκηδόνα, ο βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP) Μούσα Πιρόγλου βρέθηκε μπροστά από όχημα της αστυνομίας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αστυνομική βία και τις κρατήσεις. «Σταματήστε τον τρόμο της αστυνομίας"» δήλωσε ο Πιρόγλου.

Η αστυνομία επιτέθηκε σε διαδηλωτές οι οποίοι φώναζαν συνθήματα «αστυνομία, βγείτε έξω, αυτοί οι δρόμοι είναι δικό μας». Επιτέθηκε επίσης, σε δημοσιογράφους για απόπειρα καταγραφής των κρατήσεων ενώ ακολούθησαν μαζικές συλλήψεις.

Οι ντόπιοι κάτοικοι υποστήριξαν τους διαδηλωτές χτυπώντας σε κατσαρόλες και τηγάνια, ενώ η αστυνομία απέκλεισε τρεις κεντρικούς δρόμους στο κέντρο της Χαλκηδόνας.

Κρατική βία

Η Ένωση Προοδευτικών Δικηγόρων στην Κωνσταντινούπολη (Çağdaş Hukukçular Derneği - ÇHD) ανέφερε στο Twitter ότι 55 άτομα συνελήφθησαν στις διαδηλώσεις στην Χαλκηδόνα. Ανέφερε επίσης, ότι τουλάχιστον οκτώ άλλοι διαδηλωτές έχουν τεθεί υπό κράτηση στα Ταταύλα.

Σε Άβτζιλαρ και Μπακίρκοϊ, η αστυνομία επεσήμανε στους διαδηλωτές ότι η νομαρχία απαγόρευσε τις διαδηλώσεις στις περιοχές για περίοδο ενός μηνός.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο Άβτζιλαρ κατόπιν έκκλησης της πλατφόρμας εργασίας και δημοκρατίας. Οι πολίτες αντέδρασαν κατά της απαγόρευσης των διαδηλώσεων, παραμένοντας στην πλατεία της περιοχής μέχρι να τους επιτραπεί να συνεχίσουν τη διαμαρτυρία τους.

Στο Μπεϊλίκντουζου, από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με πληροφορίες, τουλάχιστον 10 άτομα έχουν τεθεί υπό κράτηση.

Το αίτημα για πρόωρες εκλογές

Στην σκιά της μεγάλης οικονομικής κρίσης και των νέων διαδηλώσεων, ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) και αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου δήλωσε ότι θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να αναγκάσει τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και την κυβέρνηση του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) να κηρύξουν πρόωρες εκλογές.

Για άλλη μια φορά καλώντας τον κ. Ερντογάν να κηρύξει πρόωρες εκλογές, ο Κιλιτσντάρογλου δήλωσε: «Πώς θα βγούμε από την οικονομική κρίση; Γιατί φοβάσαι το έθνος, γιατί φοβάσαι την κάλπη; Δεν μπορείς να διοικήσεις τη χώρα. Φέρε την κάλπη. Θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να αναγκάσουμε εσάς και τους συνεργάτες σας να προχωρήσετε σε εκλογές».

Ο κ. Κιλιτσντάρογλου δήλωσε ότι η συντριβή της λίρας έναντι του δολαρίου ωφέλησε τους πλούσιους που έχουν ήδη δολάρια, ενώ εκατομμύρια άλλοι έχουν βυθιστεί σε νέα χρέη.

«Εκείνοι που έχουν δολάριο έχουν κέρδος 20 τοις εκατό, 25 τοις εκατό σε μια μέρα χωρίς καμία εργασία. Όσοι υπηρετούν βαρόνους του δολαρίου δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν Τούρκους πολίτες», ανέφερε ο κ. Κιλιτσντάρογλου.

Σκληρή κριτική από την Άκσενερ

Την ίδια ώρα, η αρχηγός του Καλού Κόμματος (İYİ) Μεράλ Ακσενέρ κατηγόρησε ς τον Ερντογάν ότι ώθησε την Τουρκία σε μια εντεινόμενη κρίση και για τη διστακτικότητα του να κηρύξει πρόωρες εκλογές.

Επικρίνοντας τους βοηθούς και τους νομοθέτες του κ. Ερντογάν για τη διαιώνιση της ρητορικής ότι «ξένες δυνάμεις» επιτίθενται στην Τουρκία, η κ. Ακσενέρ ανέφερε ότι η τρέχουσα εικόνα είναι αποκλειστικά αποτέλεσμα των αποτυχημένων πολιτικών του ΑΚΡ.

«Καθώς το έθνος μας γίνεται όλο και φτωχότερο κάθε μέρα, το φεστιβάλ άγνοιας υπό την αιγίδα του Ερντογάν συνεχίζεται με πλήρη ταχύτητα», δήλωσε η κ. Ακσενέρ μετά τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός της στις 24 Νοέμβρη.

Η κ. Ακσενέρ δήλωσε ακόμη, ότι ο κ. Ερντογάν διαπράττει «προδοσία» διατηρώντας τη θέση του ως πρόεδρος και καθυστερώντας τις εκλογές. «Είναι η μεγαλύτερη προδοσία να κατέχεις ένα αξίωμα χωρίς να μπορείς να το διαχειριστείς. Λάβετε την εξουσιοδότηση για να διοικείτε τη χώρα. Στην συνέχεια καταχραστήκατε την εξουσία σας. Όταν ο λαός μας δεν μπορεί να βρει δουλειά, διασκεδάζετε στο Παλάτι. Θα το πληρώσετε στην πρώτη κάλπη. Δεν πρέπει να έχετε καμία αμφιβολία γι' αυτό», ανέφερε η πολιτικός.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση