ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πρόστιμο €8.000 σε περίπτωση θανάτωσης ή σύλληψης είδους άγριας πανίδας

Η περίοδος από την 1η Μαρτίου μέχρι και τις 15η Αυγούστου εκάστου έτους θεωρείται περίοδος αναπαραγωγής

ΚΥΠΕ

Η περίοδος από την 1η Μαρτίου μέχρι και τις 15η Αυγούστου εκάστου έτους θεωρείται περίοδος αναπαραγωγής και οι ποινές που προβλέπονται για αδικήματα θανάτωσης, σύλληψης, παρενόχλησης ή καταδίωξης οποιουδήποτε είδους άγριας πανίδας είναι ιδιαίτερα αυστηρές, αναφέρει, σε ανακοίνωση της, την οποία μεταδίδει το ΓΤΠ, η Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας.

Σημειώνει ότι κατά την περίοδο αυτή, σχεδόν όλα τα είδη άγριας πανίδας βρίσκονται σε διαδικασία αναπαραγωγής, που είναι ίσως η πιο σημαντική φάση της ζωής τους.

«Η περίοδος αυτή αρχίζει με το ζευγάρωμα, ακολουθείται από τη φωλεοποίηση, τη γέννηση των αυγών και την εκκόλαψη για τα πουλιά και τη γέννηση των νεογνών για τα θηλαστικά και ολοκληρώνεται με το μεγάλωμα και την ανεξαρτητοποίηση των νεαρών πτηνών και θηλαστικών από τους γονείς τους. Στις αρχές της αναπαραγωγικής περιόδου οι πληθυσμοί των ειδών βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο του ετήσιου πληθυσμού τους και ο πληθυσμός τους αυξάνεται όσο προχωράμε χρονικά προς το καλοκαίρι», προσθέτει.

Αναφέρει ότι η περίοδος αναπαραγωγής θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική για την κατάσταση των ειδών κατά το υπόλοιπο του έτους ενώ για τα θηράματα, μία επιτυχημένη αναπαραγωγική περίοδος προμηνύει και μια πολύ καλή κυνηγετική χρονιά.

Προσθέτει ότι λόγω της σημαντικότητας της περιόδου τόσο η Ευρωπαϊκή Οδηγία όσο και η Εθνική Νομοθεσία είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες και αυστηρές και στα κείμενά τους περιλαμβάνουν πρόνοιες που προωθούν και διασφαλίζουν την ανεμπόδιστη και χωρίς προβλήματα αναπαραγωγική περίοδο.

Σημειώνει ότι «η ποινή, που προβλέπεται για θανάτωση, σύλληψη, παρενόχληση ή καταδίωξη οποιουδήποτε είδους άγριας πανίδας με οποιοδήποτε τρόπο, συμπεριλαμβανομένων και των ξοβέργων, κατά την πιο πάνω περίοδο, είναι €8.000».

Επιπρόσθετα, σημειώνει ότι στο πιο πάνω πρόστιμο προστίθεται πρόστιμο €1.000 για θανάτωση, σύλληψη, παρενόχληση ή καταδίωξη σε απαγορευμένη περιοχή κυνηγίου, αφού κατά την παρούσα περίοδο όλες οι περιοχές θεωρούνται ως απαγορευμένες περιοχές κυνηγίου.

Αναφέρει, παράλληλα, ότι το εξώδικο πρόστιμο αυξάνεται εφόσον ληφθούν υπόψη το είδος της άγριας πανίδας που θανατώθηκε, συλλήφθηκε, παρενοχλήθηκε ή καταδιώχθηκε, ο αριθμός των ατόμων του είδους της άγριας πανίδας που θανατώθηκαν, συλλήφθηκαν, παρενοχλήθηκαν ή καταδιώχθηκαν καθώς και η ώρα όπου έλαβε χώρα το αδίκημα.

Σημειώνει ότι τους τελευταίους δύο μήνες έχουν παρατηρηθεί κρούσματα χρήσης ξοβέργων και το συνολικό πρόστιμο που έχει επιβληθεί ξεπερνά τις €100.000 με το μέσο πρόστιμο ανά εξώδικο να ξεπερνά τις €9.000.

«Σχετικά με τις θέσεις που κατά καιρούς βλέπουν το φως της δημοσιότητας ότι, τα εξώδικα πρόστιμα που έχουν σχέση με τη χρήση ξοβέργων είναι πολύ χαμηλά, σημειώνεται ότι τα χαμηλότερα πρόστιμα, για τη χρήση ξοβέργων, επιβάλλονται μόνο για τη σύλληψη πολύ περιορισμένου αριθμού ειδών, για συγκεκριμένη περίοδο του έτους (περίοδος Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου) και νοουμένου ότι δεν συνδυάζονται με οποιοδήποτε άλλο αδίκημα», καταλήγει.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση