ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 23:37
 

Έμφραγμα μέχρι το 2023 στους δρόμους της Λευκωσίας

Τον Οκτώβριο εξελίξεις για την α φάση του περιμετρικού της πρωτεύουσας, σειρά παίρνει η Λεωφόρος Αργυρουπόλεως- Ιπποκράτους.

Της Μαρίας Ηρακλέους

Η υπομονή είναι απαραίτητο εφόδιο για τους οδηγούς στους δρόμους της Λευκωσίας, αφού ο χρόνος για να φτάσουν στον προορισμό τους έχει πολλαπλασιαστεί. Φέτος η κατάσταση είναι χειρότερη από προηγούμενες λόγω της ταυτόχρονης εξέλιξης εργασιών στο κέντρο της πόλης, για παράδειγμα στην Καλλιπόλεως αλλά και στο εμπορικό τρίγωνο Μακαρίου Στασικράτους Ευαγόρου. Σήμερα, ξεκίνησαν και οι εργασίες στην Λεωφόρο Κυριάκου Μάτση, γεγονός που επιβαρύνει κυρίως την ήδη βεβαρημένη Λεωφόρο Στροβόλου. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του δήμου Λευκωσίας, λόγω των εργασιών στην Κυριάκου Μάτση θα κλείσει για την κυκλοφορία το σημείο από τη συμβολή με την οδό Στέλιου Μαυρομμάτη μέχρι την οδό Κρατίνου, ενώ η τροχαία κίνηση θα διοχετεύεται ανάλογα προς Λευκωσία και προς Στρόβολο μέσω παρακείμενων παρόδων.

Ένα ερώτημα που προκύπτει είναι κατά πόσο υπάρχει συντονισμός στα έργα αφού αρκετά είναι σε παράλληλη εξέλιξη και διογκώνουν το κυκλοφοριακό χάος στους δρόμους. Προκύπτει επίσης η ανάγκη για προώθηση των δημόσιων μεταφορών, αλλά και ολοκλήρωση δρόμων που έμειναν στα χαρτιά.

Η «Κ» επικοινώνησε με το Τμήμα Δημοσίων Έργων και την Υπουργό Μεταφορών, με συγκεκριμένα ερωτήματα για τα έργα κλειδιά τα οποία θα αποφορτίσουν την τροχαία κίνηση στις οδικές αρτηρίες της πρωτεύουσας. Ένα τέτοιο έργο είναι ο περιμετρικός Λευκωσίας, αφού με την ολοκλήρωση του αναμένεται ότι θα μειώσει τον ημερήσιο όγκο οχημάτων κατά 12,4% στην Σπύρου Κυπριανού, και κατά 5% στην είσοδο της Λευκωσίας.

Κατά 5% θα μειωθεί ο ημερήσιος όγκος των οχημάτων στην Σπύρου Κυπριανού με την ολοκλήρωση του περιμετρικού Λευκωσίας

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, η πρώτη φάση του έργου θα ολοκληρωθεί μέχρι το 2023, ενώ βάσει των σχεδιασμών μέχρι το 2023 θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί και η λεωφόρος Αργυρουπόλεως- Ιπποκράτους. 

Η α φάση του περιμετρικού

Με την ολοκλήρωση του έργου θα διοχετεύεται η κυκλοφορία από την βιομηχανική περιοχή Ιδαλίου μέχρι την βιομηχανική περιοχή Λακατάμειας. Ο δρόμος θα περνά το Παλαιχώρι και στη συνέχεια θα ενώνεται με τον αυτοκινητόδρομο Τροόδους στο ύψος του Αστρομερίτη. Βάσει σχεδιασμών αναμένεται ότι θα επεκταθεί μέχρι το Γέρι. Μετά από 13 χρόνια, η διαδικασία προσφορών προχώρησε μόλις φέτος και αυτή αφορά την πρώτη φάση του έργου. Οι εργασίες ξεκινούν από την Βιομηχανική Περιοχή Ιδαλίου, μέχρι τη διασταύρωση του δρόμου με τη Λεωφ. Στροβόλου προς Τσέρι, παρά τη Βιοτεχνική Ζώνη Λακατάμειας. Το τμήμα του δρόμου εμπίπτει στις περιοχές των Κοινοτήτων Ιδαλίου, Πέρα Χωριού Νήσου, Τσερίου, Λακατάμειας και Στροβόλου και αφορά σε νέα χάραξη αυτοκινητόδρομου τεσσάρων λωρίδων κυκλοφορίας με διαχωριστική νησίδα, κατασκευή τριών ανισόπεδων κόμβων και ενός τερματικού κυκλικού κόμβου, αποκατάσταση των δρόμων του τοπικού δικτύου που επηρεάζονται και κατασκευή νέων υπόγειων και υπέργειων διαβάσεων. Οι εργασίες περιλαμβάνουν κατασκευή συστήματος αποχέτευσης ομβρίων, υπογειοποίηση όλων των εγκαταστάσεων Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας και παρόχων τηλεπικοινωνιών, εγκατάσταση μοντέρνου οδικού φωτισμού στους κόμβους και σε τμήματα του τοπικού οδικού δικτύου, φύτευση–τοπιοτέχνηση, οδική σήμανση και άλλες συναφείς εργασίες. Η εκτιμώμενη αξία του συγκεκριμένου τμήματος ανέρχεται στα 62 εκατ., ευρώ. Σημειώνεται ότι συνολικά ο περιμετρικός δρόμος έχει κόστος 350 εκατομμύρια ευρώ και θα ολοκληρωθεί σε πέντε φάσεις.

Σύμφωνα με τελευταία ενημέρωση, η διαδικασία προσφορών έχει προκηρυχθεί στις 16 Ιουλίου, ενώ η προθεσμία υποβολής προσφορών είναι η 18η Οκτωβρίου. Πρόκειται για έργο ύψους 62 εκατομμυρίων ευρώ, έκτασης 7,5 χιλιομέτρων το οποίο συγχρηματοδοτείται κατά 85% από την ΕΕ. 

Αργυροπόλεως- Ιπποκράτους

Μετά την α φάση του περιμετρικού Λευκωσίας, σειρά παίρνει η λεωφόρος Αργυρουπόλεως- Ιπποκράτους η κατασκευή του οποίου αναμένεται ότι θα αποσυμφορήσει την τροχαία κίνηση μεταξύ Στροβόλου και Λακατάμειας. Συγκεκριμένα θα αποφορτίσει την κυκλοφορία στην προβληματική λεωφόρο Σπύρου Κυπριανού, από τα φώτα του Ορφανίδη μέχρι τον κυκλικό κόμβο παρά την υπεραγορά ΜΕΤΡΟ. Συγκεκριμένα θα συνδέει τον κυκλικό κόμβο του ΓΣΠ με τον παρακαμπτήριο Λακατάμειας μέχρι τον δρόμο Παλαιχωρίου. Η τροχαία κίνηση προς τον Στρόβολο θα διοχετεύεται από το σημείο του Θεόκτιστου. Το έργο έχει περιληφθεί στον προϋπολογισμό του Τμήματος Πολεοδομίας για το 2020, ενώ και σε αυτή την περίπτωση χρονοδιάγραμμα υλοποίησης είναι το 2023. Όσον αφορά την πρώην Λεωφόρο Τροόδους νυν Σπύρου Κυπριανού, υπάρχουν μελέτες για αλλαγές, μεταξύ αυτών και παρεμβάσεις στον κυκλικό κόμβο Τσερίου, αλλά και αύξηση των λωρίδων κυκλοφορίας ωστόσο δεν προχωρούν μέχρι στιγμής, και πάλι λόγω της περιόδου της οικονομικής κρίσης.

Χωρίς συντονισμό

Αρκετά από τα έργα αφορούν τον δήμο Λευκωσίας τα οποία για αρκετά χρόνια, λόγω της οικονομικής κρίσης έμειναν στο περίμενε. Εφόσον πλέον υπάρχουν τα κονδύλια, τα έργα προχωρούν ωστόσο η σχεδόν ταυτόχρονη υλοποίηση τους μπλοκάρει την κίνηση στους δρόμους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Καλλιπόλεως η οποία προκάλεσε κυκλοφοριακό έμφραγμα σε συγκεκριμένα σημεία. Σημειώνεται ότι το τμήμα Δημοσίων Έργων είχε εκφράσει τους ενδοιασμούς του σε σχέση με την μονοδρόμηση τόσο της Καλλιπόλεως όσο και της Μακαρίου. 

Η λεωφόρος Τσερίου

Ένα άλλο ζήτημα που προκύπτει είναι το κατά πόσο θα μπορούν να προχωρήσουν οι σχεδιασμοί για την ανάπλαση της λεωφόρου Τσερίου, από την στιγμή που η λεωφόρος Στροβόλου συγκεντρώνει τεράστιο όγκο κυκλοφοριακής κίνησης. Η μελέτη εκπονήθηκε από την εταιρεία Markides Associatesαφορά και βασίζεται σε σύγχρονη προσέγγιση για οδικό σχεδιασμό. Πηγές ανέφεραν στην «Κ» ότι τόσο το τμήμα Δημοσίων Έργων όσο και το Τμήμα Πολεοδομίας είχαν εκφράσει έντονες διαφωνίες για το σχέδιο που ετοιμάζεται, προτάσσοντας το επιχείρημα ότι η Τσερίου θεωρείται δρόμος πρωταρχικής σημασίας, και από την άλλη ότι οι αλλαγές που προωθούνται θα εντείνουν το κυκλοφοριακό πρόβλημα στον Στρόβολο. Αυτή την περίοδο ο δήμαρχος Στροβόλου είναι σε διαδικασία διαβούλευσης με όλα τα αρμόδια τμήματα του κράτους, και το επόμενο διάστημα αναμένει την τοποθέτηση του Τμήματος Δημοσίων Έργων.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίας Ηρακλέους

Σχόλια αναγνωστών

Την Πέμπτη νέο πακέτο βοηθείας 2 δισ. για τις επιχειρήσεις

«"......έκλεισε τέσσερα οδοφράγματα για να τινάξει στο αέρα την επανεκλογή του Ακιντζι στη βόρεια δημοκρατία, ...»
ΑΚΑ  |  10:45

Την Πέμπτη νέο πακέτο βοηθείας 2 δισ. για τις επιχειρήσεις

«"......έκλεισε τέσσερα οδοφράγματα για να τινάξει στο αέρα την επανεκλογή του Ακιντζι στη βόρεια δημοκρατία, ...»
ΑΚΑ  |  10:42

Την Πέμπτη νέο πακέτο βοηθείας 2 δισ. για τις επιχειρήσεις

«"......έκλεισε τέσσερα οδοφράγματα για να τινάξει στο αέρα την επανεκλογή του Ακιντζι στη βόρεια δημοκρατία, ...»
ΑΚΑ  |  10:42

Την Πέμπτη νέο πακέτο βοηθείας 2 δισ. για τις επιχειρήσεις

«"......έκλεισε τέσσερα οδοφράγματα για να τινάξει στο αέρα την επανεκλογή του Ακιντζι στη βόρεια δημοκρατία, ...»
ΑΚΑ  |  10:42

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X