ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ιερά Σύνοδος: Τέλος το τρέξιμο στους ναούς από ιερείς το Μ. Σάββατο

«Το Ανάστα ο Θεός δεν θα πρέπει να καταργεί την προτροπή της Εκκλησίας Σιγησάτω πάσα σαρξ βροτεία…, ούτε και να οδηγεί στη διακωμώδηση της ακολουθίας».

ΚΥΠΕ

Αυστηρή απαγόρευση θέτει η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου στα όσα παρατηρούνται κατά την ακολουθία της πρώτης Ανάστασης το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου σε μερικούς ναούς και συγκεκριμένα απαγορεύει ρητά το τρέξιμο στους ναούς από Ιερείς, για την αναγγελία της πρώτης Ανάστασης.

Σε ανακοίνωσή της, με αφορμή τη χθεσινή συνεδρία της υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Γεωργίου, η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε όπως απαγορεύσει αυστηρώς το τρέξιμο στους ναούς από Ιερείς, για την αναγγελία της πρώτης Ανάστασης κα οποιεσδήποτε άλλες ενέργειες, πλην του σκορπισμού των φύλλων δάφνης με κόσμιο τρόπο από τους Ιερείς, Επιτρόπους και Ιερόπαιδες.

Όπως σημειώνει σε σημερινή ανακοίνωσή της, «το ‘Ανάστα ο Θεός’ δεν θα πρέπει να καταργεί την προτροπή της Εκκλησίας ‘Σιγησάτω πάσα σαρξ βροτεία…’, ούτε και να οδηγεί στη διακωμώδηση της ακολουθίας».

Ωστόσο, η Ιερά Σύνοδος ξεκαθαρίζει πως δεν αναφέρεται στην αφαίρεση των μαύρων καλυμμάτων από τις εικόνες, ούτε και στην εκ μέρους των πιστών έκφραση της χαράς με τα συνεχόμενα κτυπήματα των στασιδιών.

Επίσης, η Ιερά Σύνοδος πληροφορεί το χριστεπώνυμο πλήρωμα ότι ο φερόμενος ως Ιερομόναχος Ειρηναίος, Γάλλος την καταγωγή, πρώην Βατοπεδινός Αγιορείτης και η φερόμενη ως Άννα μοναχή εκ Ξάνθης «ουδεμίαν σχέση έχουν με την Εκκλησία της Κύπρου, ούτε και φέρουν ιερατικό ή εκκλησιαστικό βαθμό» και καλούν το χριστεπώνυμο πλήρωμα να αποφεύγει οιαδήποτε μεταξύ τους επικοινωνία.

Επιπλέον, αποφάσισε την απονομή του Οφφικίου του Άρχοντος Πρωτοψάλτου της Εκκλησίας Κύπρου στον ιεροψάλτη, Σόλωνα Χατζησολωμό, για τη μακρά και υψηλή διακονία του στη ψαλτική τέχνη της Εκκλησίας της Κύπρου και σημειώνει ότι η απονομή θα γίνει αργότερα στο Μέγα Συνοδικό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου σε επίσημη τελετή υπό τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου.

Στο μεταξύ, αναφέρει πως ζήτησε να ενημερωθεί εκ μέρους του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας περί της νομοκανονικής θέσεως της «χειροτονίας» εκ μέρους του Μητροπολίτου Ζιμπάμπουε, γυναικός εις τον βαθμό της διακονίσσης.

Εξάλλου, αποφάσισε την τέλεση συνοδικού συλλείτουργου, με αφορμή την επέτειο της τουρκικής εισβολής, το Σάββατο, 20 Ιουλίου του 2024, προϊσταμένου του Αρχιεπισκόπου Κύπρου στον Ιερό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα Κοκκινοτριμιθιάς και προσωρινό Καθεδρικό Ναό της Ιεράς Μητροπόλεως Κυρηνείας.

Σύμφωνα με την Ιερά Σύνοδο μετά το συλλείτουργο θα ακολουθήσει παράκληση για την απελευθέρωση της Κύπρου και δέηση υπέρ ανευρέσεως των αγνοουμένων.

Επίσης, όρισε ημερομηνίες τέλεσης των καθιερωμένων Μνημόσυνων και συγκεκριμένα την 7η Ιουλίου του 2024, θα πραγματοποιηθεί μνημόσυνο για τον εθνομάρτυρα Αρχιεπίσκοπο Κυπριανό και τους συν αυτώ σφαγιασθέντες, την 14η Ιουλίου του 2024, για τους πεσόντες κατά το προδοτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974, την 21η Ιουλίου του 2024 για τους πεσόντες κατά την τουρκική εισβολή και την 4η Αυγούστου του 2024 για τον Αρχιεπίσκοπο και Εθνάρχη Μακάριο.

Του επίσημου μνημόσυνου, στην Ιερά Μονή Κύκκου, για τον Εθνάρχη Μακάριο, θα προστεί ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, Γεώργιος, συμπαραστατούμενος υπό του Μητροπολίτου Κύκκου και Τηλλυρίας και υπό άλλων αρχιερέων.

Τέλος, η Ιερά Σύνοδος αναφέρει ότι εξέτασε τους οικονομικούς λογαριασμούς των Θρόνων και των Σταυροπηγιακών Μονών, καθώς και του ΚΕΤ, για το έτος 2023 και τους προϋπολογισμούς για το έτος 2024.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση