ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Υπερχειλίσεις φραγμάτων λόγω των τελευταίων βροχών

Στα 21,6 εκατομμύρια η εισροή νερού στα φράγματα.

ΚΥΠΕ

Η συνολική εισροή νερού σε όλα τα φράγματα κατά το μήνα Δεκέμβριο, μέχρι σήμερα, έχει φθάσει στα 21,6 εκατομμύρια, με τα συνολικά αποθέματα σήμερα να ανέρχονται στα 222,3 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού, με ποσοστό πληρότητας 76,4%, δήλωσε ο Α΄ Τεχνικός Μηχανικός στο Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων, Φαίδρος Ρουσής.

"Με τις τελευταίες βροχοπτώσεις, από χθες μέχρι και σήμερα το πρωί", είπε ο κ. Ρουσής σε δηλώσεις του σήμερα στο ΚΥΠΕ, "έχουμε πάρει συνολικώς στα φράγματα γύρω στα 12,5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού κατά το τελευταίο 24ωρο".

Η περυσινή αντίστοιχη ποσότητα, συμφώνως των στοιχείων του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων, ήταν 121,4 εκατομμύρια κυβικά μέτρα, με ποσοστό πληρότητας 41,7% και έχουν ήδη υπερχειλίσει κάποια μικρά φράγματα, όπως αυτό της Αργάκας στην Πάφο, το φράγμα Πωμού και αυτό της Αρμίνου, χωρητικότητας 4,3 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων.
Υπερχείλισε, επίσης, από την περασμένη Δευτέρα το φράγμα της Κλήρου (2 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων) και αναμένεται ότι, κατά τα επόμενα 24ωρα, θα υπερχειλίσει και το φράγμα του Ασπρόγκρεμου, το οποίο πήρε 3,1 εκατομμύρια κυβικά μέτρα από χθες και σήμερα το πρωί έχει 96% πληρότητα, με ποσότητα 50,2 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ύδατος και μέγιστη χωρητικότητα 52,4 εκατομμύρια κυβικά μέτρα.

Γενικώς, δήλωσε ο κ. Ρουσής, "ξεκίνησε πολύ καλά ο φετινός Χειμώνας και αναμένεται ότι θα υπερχειλίσουν και άλλα φράγματα κατά τις επόμενες ημέρες".

Υπερχείλισαν τα φράγματα του Πωμού και της Αρμίνου την επαρχία Πάφου
Μετά την υπερχείλιση του  φράγματος της Αργάκας, την Τρίτη το απόγευμα, υπερχείλισαν σήμερα τα φράγματα του Πωμού και της Αρμίνου στην επαρχία Πάφου. 

Ο επαρχιακός μηχανικός του τμήματος αναπτύξεως υδάτων Βάσος Σωκράτους ανέφερε στο ΚΥΠΕ πως τα ξημερώματα υπερχείλισε το φράγμα του Πωμού, χωρητικότητας 860 χιλιάδων κυβικών μέτρων νερού, ενώ γύρω στις 8:30 το πρωί υπερχείλισε το φράγμα της Αρμίνου, χωρητικότητας 4 εκατομμυρίων 300 χιλιάδων κυβικών μέτρων νερού.

Σύμφωνα με τον κ. Σωκράτους, από το συγκεκριμένο φράγμα γίνεται καθημερινά εκτροπή μεγάλων ποσοτήτων νερού προς το μεγαλύτερο φράγμα της Κύπρου, το φράγμα του Κούρη στη Λεμεσό. Ο κ. Σωκράτους είπε ακόμη πως μεγάλη ποσότητα νερού εισέρευσε και στο φράγμα της Πάφου, του Ασπρόκρεμμου, χωρητικότητας 52 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού. Το τελευταίο 24ωρο εισέρευσαν στο φράγμα πέραν των 3 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού και μέχρι αύριο υπολογίζεται ότι και αυτό το φράγμα θα υπερχειλίσει.
Όσον αφορά το φράγμα της Αργάκας, το οποίο υπερχείλισε χθες, ο κ. Σωκράτους είπε πως αυτό είναι 990 χιλιάδων κυβικών μέτρων νερού και ότι κατά την πρωινή καταμέτρηση στο φράγμα ευρίσκοντο 736 χιλιάδες κυβικά μέτρα νερού, ποσότητα που αντιστοιχούσε στο 74% της συνολικής πληρότητας του φράγματος.

Ο κ. Σωκράτους καταλήγοντας είπε πως οι καταρρακτώδεις βροχές που έπεφταν καθ’ όλη τη διάρκεια της χθεσινής μέρας αλλά και της νύχτας βοήθησαν στην πρόωρη υπερχείλιση των πρώτων φραγμάτων.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση