ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

2023: Μετράμε ήδη οκτώ νεκρούς στην άσφαλτο - Τι φταίει;

Ο τραγικός απολογισμός

Της Ιωάννας Κυριάκου

Παρά το ότι το 2022 υπήρξε μείωση των θανάτων από τις οδικές συγκρούσεις σε 37 από 45 νεκρούς που είχαν καταγραφεί το 2021 (μείωση 18%), νούμερο το οποίο αποτελεί το μικρότερο που υπήρξε ποτέ, το 2023 ξεκίνησε με τους χειρότερους οιωνούς σε σχέση με την οδική ασφάλεια. Από την τις 31 Δεκεμβρίου μέχρι σήμερα, έχουν ήδη καταγραφεί οκτώ θανατηφόρα τροχαία, γεγονός που εγείρει μεγάλο προβληματισμό για το τι μέλλει γενέσθαι. Η «Κ» επικοινώνησε με τον Ερευνητή Οδικής Ασφάλειας στο CERIDES του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου, Ιάσωνα Σενέκη, ο οποίος τόνισε την ανάγκη για μια συστημική προσέγγιση για βελτίωση της οδικής ασφάλειας, ενώ ήγειρε και θέμα συνεργασίας των κυπριακών αρχών με τις αρχές των Βρετανικών Βάσεων.

Οι αιτίες, η λύση και οι Βρετανικές Βάσεις

Οι πέντε βασικοί πυλώνες για βελτίωση της οδικής ασφάλειας είναι οι εξής: α) Ασφαλές οδικό δίκτυο β) ασφαλή οχήματα, γ) ασφαλείς οδηγοί και χρήστες του οδικού δικτύου, δ) ασφαλείς ταχύτητες και ε) σωστή και άμεση ανταπόκριση μετά τη σύγκρουση από τις αρμόδιες αρχές. Αυτό δήλωσε στην «Κ» ο κ. Σενέκης τονίζοντας ότι για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο θα πρέπει να ενεργοποιηθούν άμεσα οι αρμόδιοι φορείς, το συμβούλιο οδικής ασφάλειας και οι αρμόδιες επιτροπές ούτως ώστε να συνεργαστούν παράλληλα και συντονισμένα και να εφαρμοστεί μια συστημική προσέγγιση για βελτίωση της οδικής ασφάλειας. «Υπάρχει δημοσιευμένο παγκόσμιο σχέδιο οδικής ασφάλειας από τον ΟΗΕ και τον ΠΟΥ για την δεκαετία 2021-30 που προτείνει και αναλύει ακριβώς τι πρέπει να γίνει για να βελτιωθεί η κατάσταση», υποστήριξε. Οι βασικοί πυλώνες αναλύονται με λεπτομέρεια και προτείνονται συγκεκριμένες δράσεις που πρέπει να ληφθούν από όλους τους εμπλεκόμενους στην οδική ασφάλεια, προσαρμοσμενες φυσικά στην πραγματικότητα της κάθε χώρας. Σε ερώτημα ποια είναι τα κύρια αίτια των τροχαίων συγκρούσεων, ο κ. Σενέκκης δήλωσε πως είναι ένας συνδυασμός παραγόντων όπως η υπερβολική ταχύτητα, το αλκοόλ, τα ναρκωτικά και η χρήση του κινητού. Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι αυτό που πρέπει να προβληματίσει είναι γιατί οι οδηγοί προβαίνουν σε τέτοιες συμπεριφορές και λαμβάνουν αυτες τις αποφάσεις. «Εδώ έρχεται η ευθύνη του κράτους, το οποίο πρέπει να βρει λύσεις», σημείωσε. Ταυτόχρονα, εγείρει προβληματισμό για το γεγονός ότι από την αρχή του 2022 σημειώθηκαν 6 θανατηφόρες συγκρούσεις στο έδαφος των Βρετανικών Βάσεων, με τον κ. Σενέκκη να κάνει λόγο για μη αποτελεσματική συνεργασία των Βρετανικών Βάσεων με την Αστυνομία Κύπρου και έλεγχο στους εν λόγω δρόμους. 

Η προσέγγιση του Ασφαλούς Συστήματος στην οδική ασφάλεια.

Το Παγκόσμιο Σχέδιο Οδικής Ασφάλειας 2021-30.

Ο τραγικός απολογισμός

31 Δεκεμβρίου: Νεκρή 25χρονη 

Τη ζωή της έχασε την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, η 25χρονη Μαριλένα Κωσταντινίδου, σε τροχαίο δυστύχημα που συνέβη στη Λεμεσό και συγκεκριμένα στο δρόμο Ακρωτηρίου – Κολοσσίου παρά το χωριό Τραχώνι, που ελέγχεται από τις Βρετανικές Βάσεις.  Η νεαρή μητέρα ήταν συνοδηγός σε αυτοκίνητο που οδηγούσε ο 23 ετών σύζυγός της και στο οποίο επέβαινε το βρέφος τους. Συγκεκριμένα, ο οδηγός έχασε τον έλεγχο του οχήματος με κατεύθυνση το Κολόσσι, με αποτέλεσμα αυτό να ανατραπεί και να καταλήξει σε παρακείμενο χαντάκι. Από το τροχαίο δυστύχημα η 25χρονη βρήκε ακαριαίο θάνατο. Το βρέφος τραυματίστηκε σοβαρά και διακομίστηκε με ασθενοφόρο αρχικά στο νοσοκομείο Λεμεσού και στη συνέχεια στο Μακάρειο νοσοκομείο. Ο οδηγός τραυματίστηκε και διακομίστηκε στο νοσοκομείο Λεμεσού όπου υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση. Η κατάσταση της υγείας των δύο τραυματιών ήταν σοβαρή αλλά εκτός κινδύνου.

6 Ιανουαρίου: Νεκρή 77χρονη

Την τελευταία της πνοή άφησε η 77χρονη Μαρούλα Μάντζαλου μετά από τροχαία σύγκρουση που σημειώθηκε το απόγευμα της 6ης Ιανουαρίου στο δρόμο Φρέναρου – Αυγόρου όπου ενεπλάκησαν δύο οχήματα και πέντε πρόσωπα. Συγκεκριμένα σαλούν όχημα που οδηγούσε 28χρονη από το Αυγόρου έχοντας ως συνοδηγό την αδελφή της 26 ετών σε κάποιο σημείο του δρόμου όπου καταλήγει πάροδος αγροτικού δρόμου που οδηγεί στην Παναγία την Ασπροβουνιώτισσα, συγκρούστηκε βίαια με δυπλοκάμπινο όχημα το οποίο εισερχόταν στον δρόμο με πρόθεση να κατευθυνθεί δεξιά προς Αυγόρου. Στο δυπλοκάμπινο όχημα οδηγός ήταν 71 χρονη επίσης από το Αυγόρου , έχοντας επιβάτες 77χρονη και 78χρονη επίσης από το Αυγόρου. Από την σύγκρουση και τα δύο οχήματα κατέληξαν σε χωράφι εκτός του δρόμου ενώ για τον απεγκλωβισμό των εμπλεκομένων χρειάστηκε η επέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Όλα τα εμπλεκόμενα πρόσωπα τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν με τρία ασθενοφόρα στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου στο Παραλίμνι ενώ η 26χρονη μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο Γενικό Νοσοκομειο Λάρνακας. Στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου στο Παραλίμνι διαπιστώθηκε ο θάνατος της 77χρονης Μαρούλας.

9 Ιανουαρίου: Νεκρή 53χρονη

Σε θανατηφόρα τροχαία οδική σύγκρουση, που συνέβη στην Πάφο, στις 9 Ιανουαρίου, έχασε τη ζωή της η Ανδριάνα Μοκάνου, ηλικίας 53 ετών, από τη Ρουμανία, μόνιμη κάτοικος Πάφου. Συγκεκριμένα, στη 1:35 τα ξημερώματα της Δευτέρας σημειώθηκε σύγκρουση δυο οχημάτων στη διασταύρωση των οδών Γρηγόρη Αυξεντίου με τη Λεωφόρο Ν. Νικολαΐδη στην περιοχή δικαστηρίων στην Πάφο. Το πρώτο όχημα οδηγούσε 53χρονη κάτοικος Πάφου και το δεύτερο αυτοκίνητο οδηγούσε 31χρονος κάτοικος Πάφου, με συνεπιβάτιδες δύο γυναίκες 29 και 53 ετών. Από τη σύγκρουση τραυματίστηκαν οι τρεις γυναίκες, οι οποίες μεταφέρθηκαν στο Τμήμα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου. Σύμφωνα με τον επί καθήκοντι ιατρό στο Νοσοκομείο διαπιστώθηκε ο θάνατος της 53χρονης, η οποία ήταν συνεπιβάτης του δεύτερου οχήματος. Οι άλλες δύο γυναίκες, η 29χρονη συνεπιβάτιδα του δεύτερου οχήματος και η 53χρονη οδηγός του πρώτου οχήματος, τραυματίστηκαν ελαφρά. 

9 Ιανουαρίου: Νεκρός 72χρονος

Την τελευταία του πνοή στην άσφαλτο άφησε στις 9 Ιανουαρίου ο 72χρονος Παντελής Πεπόνιας, από τα Μανδριά, όταν το όχημά του προσέκρουσε σε δέντρο, στον δρόμο Πέρα Πεδίου – Μανδριών. Συγκεκριμένα, γύρω στις 18:00 και κάτω από συνθήκες που διερευνώνται, ο 72χρονος έχασε τον έλεγχο του οχήματός του, το οποίο πλαγιολίσθησε και αφού κινήθηκε αριστερά της πορείας του, προσέκρουσε πάνω σε δέντρο. Από την πρόσκρουση του οχήματος πάνω στο δέντρο, ο οδηγός - ο οποίος δεν έφερε ζώνη ασφαλείας - μετακινήθηκε και κτύπησε μέσα στο αυτοκίνητό του, στη θέση του συνοδηγού, με αποτέλεσμα να βρει ακαριαίο τον θάνατο. Ο 72χρονος μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

18 Ιανουαρίου: Νεκρός 28χρονος

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε το απόγευμα της 18ης Ιανουαρίου στο δρόμο Μάμμαρι-Κοκκινοτριμιθιάς. Γύρω στις 18:30 το απόγευμα, όχημα με οδηγό 72χρονη, κινείτο στον αυτοκινητόδρομο και χτύπησε πεζό, ο οποίος προσπαθούσε να διασταυρώσει. Δεύτερο όχημα που οδηγούσε επίσης 72χρονος προσέκρουσε στο όχημα της 72χρονης.Ο πεζός, ο οποίος τραυματίστηκε μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας όπου παρά τις προσπάθειες των ιατρών, κατέληξε. Από τις εξετάσεις διαπιστώθηκε πως ο πεζός, κατάγεται από το Κογκό και είναι ηλικίας 28 ετών. Σημειώνεται πως ο 28χρονος φαίνεται να διέμενε στο κέντρο Φιλοξενίας «Πουρνάρα».

21 Ιανουαρίου: Νεκρός 45χρονος

Τραγικό θάνατο βρήκε την 21η Ιανουαρίου ο 45χρόνος Igor Elistratov από τη Ρωσία, πατέρας δύο ανήλικων παιδιών, μόνιμος κάτοικος Κύπρου, σε τροχαίο δυστύχημα που συνέβη στο δρόμο Τριμίκλινης προς τον Άγιο Μάμα Λεμεσού. Το δυστύχημα συνέβη στη 1.40 το μεσημέρι. Συγκεκριμένα, ο 45χρονος οδηγούσε τη μεγάλου κυβισμού μοτοσικλέτα του με κατεύθυνση το χωριό Άγιος Μάμας και έχασε τον έλεγχο της με αποτέλεσμα αυτή να ανατραπεί και να προσκρούσει βίαια σε παρακείμενο δέντρο. Από τη σφοδρή πρόσκρουση ο μοτοσικλετιστής τραυματίστηκε θανάσιμα. Διακομίστηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο Λεμεσού όπου διαπιστώθηκε ο θάνατος του.

24 Ιανουαρίου: Νεκρός 24χρονος

Σε θανατηφόρα οδική σύγκρουση που σημειώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα της 24ης Ιανουαρίου, έχασε τη ζωή του Κυριάκος Όξυνος, 24 ετών από την Έγκωμη. Η θανατηφόρα σύγκρουση, συνέβη δέκα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα, όταν αυτοκίνητο που οδηγούσε ο 24χρονος, στη λεωφόρο Γρίβα Διγενή, σε κάποιο σημείο της λεωφόρου (έναντι Μετοχίου Κύκκου), παρεξέκλινε της πορείας του, ανέβηκε μερικώς στη διαχωριστική νησίδα του δρόμου και στη συνέχεια προσέκρουσε σε παρακείμενο δέντρο. Συνεπεία της οδικής σύγκρουσης, ήταν ο κρίσιμος τραυματισμός του νεαρού οδηγού, ο οποίος απεγκλωβίστηκε από μέλη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Ακολούθως μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, όπου λίγο πριν τις τρεις τα ξημερώματα, υπέκυψε στα τραύματά του. 

29 Ιανουαρίου: Νεκρή 35χρονη

Θανατηφόρα σύγκρουση σημειώθηκε το βράδυ της 29ης Ιανουαρίου στον αυτοκινητόδρομο Λεμεσού – Πάφου μετά την έξοδο για Παραμάλι, με θύμα 35χρονη αλλοδαπή. Σύμφωνα με τις Βρετανικές Βάσεις, το τροχαίο συνέβη όταν η γυναίκα έχασε τον έλεγχο το αυτοκινήτου με αποτέλεσμα να προσκρούσει πάνω στα κιγκλιδώματα του αυτοκινητόδρομου.

Η απόπειρα φόνου

21 Ιανουαρίου: Νεκρός 58χρονος

Αξίζει να σημειωθεί ότι θανατηφόρα οδική σύγκρουση τροχαίο σημειώθηκε τα ξημερώματα της 21ης Ιανουαρίου στην Πάφο, με θύμα τον 58χρονο Ιωάννη Πολυκάρπου, για το οποίο ωστόσο η Αστυνομία διερευνά υπόθεση φόνου. «Ο οδηγός ήταν υπό την επήρεια ναρκωτικών σε δημόσιο δρόμο και ο κίνδυνος να προκαλέσει και άλλη σύγκρουση πέρα από την απόπειρα φόνου ήταν μεγάλος», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σενέκκης. 

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Αστυνομία, πριν σημειωθεί η τροχαία σύγκρουση, ο Ιωάννης είχε διαπληκτιστεί με τον 45χρονο Βρετανό σε μπυραρία της Πάφου. Συγκεκριμένα, η μοτοσικλέτα που οδηγούσε ο 58χρονος, κτυπήθηκε από αυτοκίνητο, ο οδηγός του οποίου εγκατέλειψε τη σκηνή και συνελήφθη αργότερα. Από τη σύγκρουση ο 58χρονος τραυματίστηκε και μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου όπου διαπιστώθηκε ο θάνατος του.   

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Ιωάννας Κυριάκου

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση