ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

O Αρτίν Ανμαχουνί παρασημοφορήθηκε ως «Ιππότης της Κιλικίας»

Είναι ο παλαιότερος εν ενεργεία πρόσκοπος του νησιού

Δελτίο Τύπου

Με το μετάλλιο του "Ιππότη της Κιλικίας" παρασημοφορήθηκε την περασμένη Κυριακή στον αρμενικό καθεδρικό ναό της Παναγίας Θεοτόκου (Σουρπ Αστβατζατζίν) στη Λευκωσία, ο Χαρουτιούν (Αρτίν) Ανμαχουνί, γνωστή προσωπικότητα της αρμενο-κυπριακής κοινότητας και όχι μόνο, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Τον Ανμαχουνί παρασημοφόρησε ο τέως Πατριαρχικός Βικάριος, Αρχιεπίσκοπος Ναρέκ Αλεμεζιάν. Ο Ανμαχουνί είναι ο παλαιότερος εν ενεργεία πρόσκοπος του νησιού και ο Γενικός Έφορος των Αρμενίων προσκόπων στην Κύπρο. Είναι πρώην αθλητής και σκηνοθέτης, συγγραφέας, ποιητής, ζωγράφος, φωτογράφος, αρχιπρόσκοπος και επίσης φιλάνθρωπος και ευεργέτης της Αρμενικής Μητρόπολης Κύπρου, του Καθολικάτου (Πατριαρχείου) του Μεγάλου Οίκου της Κιλικίας, καθώς και των Ενόπλων Δυνάμεων της Δημοκρατίας της Αρμενίας.

Ο Καθόλικος (Πατριάρχης) Αράμ Α’ εξέδωσε το κοντάκιο για να τιμήσει τη γενναιοδωρία και γενική προσφορά του προς τους Κύπριους και Αρμένιους στις 28 Σεπτεμβρίου 2016.

Σύμφωνα με Δελτίο Τύπου, ο τιμηθείς, ο οποίος γεννήθηκε στη Λευκωσία στις 14 Ιανουαρίου 1927 από γονείς με καταγωγή το Χατζίν και τη Σελεύκεια στην Κιλικία, έχει λάβει πάνω από 500 μετάλλια, παράσημα, πιστοποιητικά και διπλώματα από διάφορους οργανισμούς στην Κύπρο, το Καθολικάτο (Πατριαρχείο) της Κιλικίας και τη Δημοκρατία της Αρμενίας.

Το μετάλλιο «Ιππότης της Κιλικίας» καθιερώθηκε από τον γεννημένο στην Κύπρο Καθόλικο (Πατριάρχη) Χορέν Α’ Παρογιάν, μαζί με τα μετάλλια «Άγιος Μεσρώπ Μαστότς», «Άγιος Νερσής ο Χαρίεις» και «Πρίγκηπας της Κιλικίας».

Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, οι ακόλουθοι Αρμενοκύπριοι έχουν λάβει αυτό το μετάλλιο, που χορηγείται για μεγάλες ευεργεσίες και παρεχόμενες υπηρεσίες: Αράμ Κεβορκιάν (1888-1976), Βαχάν Μπετελιάν (1894-1990), Δρ Αντρανίκ Λ. Αστζιάν (1918-1997), Καρμπίς Μποχτζελιάν (1919-), Καλούστ Εκμεκτζιάν (1925-2013), Μπενόν Σεβάν (1937-), Μάριος Καρογιάν (1961-) και Αρτίν Ανμαχουνί (1927-). Μόνο ένας Αρμενοκύπριος έχει λάβει την υψηλότερη τιμή του «Πρίγκηπα της Κιλικίας», ο Βαχράμ Ουτιτζιάν (1888-1973) το 1967.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Δελτίο Τύπου

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X