ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Δεν μεταβίβασε την ακίνητη του περιουσία στο κράτος

Θα επιστρέψει στο κράτος δύο ακίνητα ίσης αξίας με το ποσό των 300 χιλιάδων ευρώ

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Νομικά κωλύματα δεν επέτρεψαν να προχωρήσει η μεταβίβαση ακίνητης ιδιοκτησίας του Σάββα Βέργα στο κράτος με αντάλλαγμα την απαλλαγή του από τη κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, την οποία αντιμετωπίζει στην υπόθεση ΧΥΤΑ Πάφου – ΧΥΤΥ Κόσιης.

Αυτό ανέφερε σήμερα ο εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής Νίνος Κέκκος ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας, το οποίο συνεδρίασε το πρωί προκειμένου να πληροφορηθεί για την πορεία υλοποίησης της διευθέτησης που επιτεύχθηκε μεταξύ της Κατηγορούσας Αρχής και του τέως Δήμαρχος Πάφου.

Ο Σάββας Βέργας, ο οποίος εκτίει ήδη ποινή φυλάκισης για το σκάνδαλο του ΣΑΠΑ, συμφώνησε με την Κατηγορούσα Αρχή όπως επιστρέψει στο κράτος δύο ακίνητα ίσης αξίας με το ποσό που του καταλογίζεται στην κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και το οποίο ανέρχεται στις €300,000 περίπου προκειμένου να απαλλαγεί από αυτήν.

Ο κ. Κέκκος ανέφερε ότι η εν λόγω κατηγορία δεν έχει μέχρι στιγμής ανασταλεί από την Κατηγορούσα Αρχή λόγω των νομικών κωλυμάτων που προέκυψαν μετά την εξέταση των συγκεκριμένων ακινήτων από τις αρμόδιες υπηρεσίες που δεν επιτρέπουν, όπως είπε, την υλοποίηση της διευθέτησης σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Ο Εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής ανέφερε ότι μετά από αυτή την εξέλιξη ο κ. Βέργας προσέφερε δύο νέα ακίνητα προς το κράτος τα οποία τυγχάνουν και αυτά αξιολόγησης. Ο κ. Κέκκος είπε ότι από την πληροφόρηση που έχει από το Τμήμα Κτηματολογίου και το Δήμο Πάφου φαίνεται, εκ πρώτης όψεως, ότι η διαδικασία μεταβίβασης των νέων ακινήτων προς το κράτος μπορεί να γίνει πιο γρήγορα.

Ως εκ τούτου, ο κ. Κέκκος ζήτησε από το τριμελές Κακουργιοδικείο όπως παραχωρηθεί ο αναγκαίος χρόνος προκειμένου να διεκπεραιωθεί η διαδικασία με την υπόθεση να επαναορίζεται για τις 26 Απριλίου στις 9 το πρωί.

Να σημειωθεί ότι κατά την τελευταία ακροαματική διαδικασία, ο Σάββας Βέργας παραδέχτηκε ενοχή σε 4 κατηγορίες που αφορούν στα αδικήματα του δεκασμού, της απόσπασης από δημόσιο λειτουργό, της κατάχρησης εξουσίας και της δωροληψίας, ενώ αρνήθηκε ενοχή στην κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες η οποία αφορά την πιο πάνω διευθέτηση.

Μετά που θα ξεκαθαρίσει το ζήτημα της μεταβίβασης περιουσίας του προς το κράτος, ο δικηγόρος του Σάββα Βέργα θα αγορεύσει
για μετριασμό της ποινής του και ακολούθως το δικαστήριο θα επιβάλει ποινή.

Υπενθυμίζεται ότι οι κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι δεκατρία φυσικά πρόσωπα και τρία νομικά, που αντιμετωπίζουν συνολικά 104 κατηγορίες.Κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι οι Δημήτριος Πατσαλίδης (Δημοτικός Υπάλληλος), Μιχάλης Πάντης (Δημόσιος Υπάλληλος), Αντώνιος Κουρουζίδης (Συνταξιούχος), Στέλιος Παπαδόπουλος (Δημόσιος Υπάλληλος), Χρίστος Πέτρου (Δημόσιος Υπάλληλος), Ανδρέας Λουρουτζιάτης (πρώην Δήμαρχος Λάρνακας), Γεώργιος Κουλλαπής (Συνταξιούχος), Νικόλας Κουλλαπής (Ιατρός), Imad Baqle (Μηχανικός Μηχανολόγος), Σάββας Βέργας (πρώην Δήμαρχος Πάφου), Ευτύχιος Μαληκίδης (πρώην Διευθυντής ΣΑΠΑ), Δημήτριος Γιαννακόπουλος (Συνταξιούχος), Enviroplan Μελετητική Σύμβουλοι Αναπτυξιακών & Τεχνικών Έργων Α.Ε (Ανώνυμος εταιρεία), Θεφάνης Λώλος (Χημικός Μηχανικός), Helector Cyprus Ltd και N.E MIDORIACO LTD.

Οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες σε σχέση με τα αδικήματα της συνωμοσίας προς καταδολίευση, του δεκασμού δημόσιου λειτουργού, της δωροληψίας από οικείους δημόσιους αξιωματούχους, της αθέμιτης απόκτησης περιουσιακού οφέλους από λειτουργό του δημοσίου, της απόσπασης από δημόσιο λειτουργό, της κατάχρησης εξουσίας, της δωροληψίας και επίδειξης εύνοιας από δημόσιο λειτουργό, αδικήματα νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, δόλος και κατάχρηση εμπιστοσύνης από δημόσιο λειτουργό, συνωμοσία προς διάπραξη κακουργήματος, απόσπαση χρημάτων με ψευδείς παραστάσεις, καταρτισμός πλαστού εγγράφου, κυκλοφορία πλαστού εγγράφου, ψευδείς λογαριασμοί με σκοπό καταδολίευσης, απάτη και ενεργός δωροδοκία οικείων δημοσίων αξιωματούχων.

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση