ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οι λεπτομέριες του Νόμου ρύθμισης απεργιών ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας

Ο Νόμος ψηφίστηκε σήμερα από τη Βουλή


Εκκληση προς την Κυβέρνηση και τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας απηύθυνε απόψε ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, εκ μέρους τη Ολομέλειας του νομοθετικού σώματος, για ''να υπάρξει σωφροσύνη και να εξαντληθεί ο διάλογος'' προς επίλυση των προβλημάτων του συγκεκριμένου κλάδου εργαζομένων, που αφορούν και την ασφάλεια των πτήσεων και ακόμα περισσότερο, όπως είπε, την εθνική ασφάλεια.

Η έκκληση έγινε στη σημερινή συνεδρία της Ολομέλειας και αμέσως μετά την κατά πλειοψηφία ψήφιση σε νόμο του κυβερνητικού νομοσχεδίου, που κατατέθηκε σήμερα με τη διαδικασία του επείγοντος και που ρυθμίζει το δικαίωμα της απεργίας σε υπηρεσίες διαχείρισης της ροής εναέριας κυκλοφορίας.

Σε μακρά συζήτηση που προηγήθηκε της ψηφοφορίας, βουλευτές από όλα τα κόμματα κατέστησαν σαφές ότι κρίνουν αναγκαία τη νομοθετική ρύθμιση των απεργιών σε αυτόν κυρίως τον τομέα -μερικά από τα κόμματα ζητούν τη νομοθετική ρύθμιση γενικότερα σε όλες τις ουσιώδεις υπηρεσίες- εξ αιτίας της διακύβευσης όχι μόνον της ασφάλειας των πτήσεων, αλλά και της εθνικής ασφάλειας, αλλά και για να μην υπάρξουν περαιτέρω πλήγματα στην κυπριακή οικονομία, τη στιγμή μάλιστα που η οικονομική κρίση δεν έχει οριστικώς ξεπεραστεί.

Υπέρ της ψήφισης του νόμου τάχθηκαν 47 βουλευτές από τα κόμματα ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΚΣ ΕΔΕΚ και ο βουλευτής Αμμοχώστου Ζαχαρίας Κουλίας, ενώ τήρησαν αποχή 4 βουλευτές (Νίκος Νικολαΐδης από την ΕΔΕΚ, το ΕΥΡΩΚΟ και το Κίνημα Οικολόγων - Περιβαλλοντιστών). Δεν υπήρξαν ψήφοι εναντίον.

Πριν την τελική ψηφοφορία, κατατέθηκε τροπολογία από το ΑΚΕΛ, η οποία και εγκρίθηκε από 48 βουλευτές όλων των κομμάτων πλην του ΕΥΡΩΚΟ και των Οικολόγων που δήλωσαν αποχή. Με την τροπολογία προστίθεται στην παράγραφο 6 του νόμου η φράση: ''ή που πιθανόν να επηρεάζουν δυσμενώς την εθνική ασφάλεια''.

Η παράγραφος 6 αναφέρει ότι ''απαγορεύεται σε κάθε πρόσωπο, το οποίο, με βάση τους όρους εργοδότησής του, έχει υποχρέωση να παρέχει υπηρεσίες διαχείρισης της ροής εναέριας κυκλοφορίας, να αρνηθεί, όταν του ζητηθεί από τον Διευθυντή του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας, να παράσχει τις υπηρεσίες αυτές επικαλούμενο το δικαίωμα της απεργίας, εάν η άσκηση του δικαιώματος αυτού θα οδηγήσει σε υποβάθμιση των υπηρεσιών αυτών, κάτω από το ελάχιστο όριο παροχής υπηρεσιών διαχείρισης της ροής εναέριας κυκλοφορίας''.

Με το νέο νόμο επέρχεται επίσης τροποποίηση του περί Πολιτικής Αεροπορίας νόμου, έτσι ώστε να υπάρξει, ταυτοχρόνως, συμμόρφωση της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις υποχρεώσεις της που πηγάζουν από τον Κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 255/2010 της Επιτροπής της 25ης Μαρτίου 2010 για καθορισμό κοινών κανόνων διαχείρισης της ροής της εναέριας κυκλοφορίας.

Ο κανονισμός αυτός εναποθέτει στα κράτη - μέλη την υποχρέωση να διασφαλίζουν τη συνεχή και απρόσκοπτη λειτουργία της διαχείρισης της ροής εναέριας κυκλοφορίας.

Συγκεκριμένα, με το νόμο αυτόν καθορίζεται το ελάχιστο όριο παροχής υπηρεσίας διαχείρισης της ροής εναέριας κυκλοφορίας, αφ' ενός αναφορικά με υπηρεσίες σε αεροσκάφη που υπερίπτανται του εδάφους της Δημοκρατίας και αφ' ετέρου αναφορικά με υπηρεσίες σε αεροσκάφη που βρίσκονται εν πτήσει ή κινούνται στην περιοχή ελιγμών ορισμένου αεροδρομίου.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Εργων, που εξέδωσε και σχετική ανακοίνωση, η νομοθετική αυτή ρύθμιση του θέματος ελέγχου της εναέριας κυκλοφορίας κατέστη αναγκαία μετά τις πρόσφατες απεργιακές κινητοποιήσεις των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας και την άρνησή τους να δεσμευτούν από τη Διαδικασία Επίλυσης Διαφορών σε Ουσιώδεις Υπηρεσίες του 2004, όπως όλοι οι άλλοι κοινωνικοί εταίροι.

Τα απεργιακά μέτρα των ελεγκτών, σύμφωνα με το Υπουργείο, προκαλούν τεράστια προβλήματα στην οικονομία του κράτους, σε μιαν εποχή που μαστίζεται από την οικονομική κρίση, επηρεάζουν διεθνείς υποχρεώσεις της Δημοκρατίας και παράλληλα αποκόπτουν την αεροπορική σύνδεση της Κύπρου με άλλες χώρες, δεδομένης της ιδιαιτερότητάς της ως νησιώτικου κράτους.

Οπως αναφέρθηκε αρμοδίως στη Βουλή, με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις δεν καταργείται το δικαίωμα της απεργίας ούτε επηρεάζονται εργασιακά θέματα, αλλά γίνεται ειδική ρύθμιση του δικαιώματος της απεργίας στη συγκεκριμένη υπηρεσία, χωρίς να επηρεάζονται καθ’ οιοδήποτε τρόπο άλλες ουσιώδεις υπηρεσίες, οι οποίες εξακολουθούν να ρυθμίζονται από την προαναφερόμενη διαδικασία.

Από τα κοινοβουλευτικά κόμματα αναφέρθηκε στην Ολομέλεια ότι ήδη έχει εγγραφεί αυτεπάγγελτα θέμα στην Επιτροπή Συγκοινωνιών για την εξέταση όλων των προβλημάτων που αφορούν την πολιτική αεροπορία και αναμένεται ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς θα προσέλθουν στο διάλογο για συνολική αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών.

www.kathimerini.com.cy με πληροφορίες από ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση