ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πειθαρχική δίωξη εναντίον δεσμοφύλακα επειδή πήγε σε εκπομπή

Εμφανίστηκε στην εκπομπή «Τολμώ» του Σίγμα

ΚΥΠΕ

Στην πειθαρχική δίωξη δεσμοφύλακα ο οποίος εμφανίστηκε στην εκπομπή «Τολμώ» του Σίγμα, προχωρεί η Διεύθυνση των Κεντρικών Φυλακών αφού όπως αναγράφεται στο κατηγορητήριο του δεσμοφύλακα Μάριου Φρίξου, παραβίασε τους κανονισμούς και παρουσιάστηκε στην εκπομπή, παρά τις προτροπές αλλά και την απόρριψη της αίτησης που κατέθεσε στη Διεύθυνση προκειμένου να λάβει μέρος.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο δικηγόρος του δεσμοφύλακα, Γιάννης Πολυχρόνης, που ήδη ανέλαβε την υπόθεση, απέστειλε επιστολή προς τον Αναπληρωτή Διευθυντή των Κεντρικών Φυλακών, στην Επίτροπο Διοικήσεως , στον Υπουργό Δικαιοσύνης , στον Γενικό Εισαγγελέα, και στον Πρόεδρο της ΕΔΥ στην οποία τους κοινοποιεί ότι θα φέρει ένσταση στη διαδικασία που θα διεξαχθεί την ερχόμενη Πέμπτη καθώς θεωρεί ότι ο πελάτης του έχει κάθε δικαίωμα να εκφράζεται ελεύθερα ως πολίτης της Κυπριακής Δημοκρατίας, ιδιαιτέρως για θέματα που αφορούν τo πολιτιστικό και καλλιτεχνικό τοπίο.

Στην εν λόγω επιστολή αναφέρονται τα εξής: «Η εξωυπηρεσιακή συγγραφική δραστηριότητα δημοσίου υπαλλήλου δεν ελέγχεται πειθαρχικά. Το δικαίωμα της ελευθερίας λόγου και έκφρασης που κατοχυρώνεται από το σύνταγμα {άρθρο 19} ασκούμενο εκτός της δημοσιοϋπαλληλικής λειτουργίας δεν υπόκειται σε πειθαρχικό έλεγχο και δεν έχει κανένα δικαίωμα η υπηρεσία των κεντρικών φυλακών να προσπαθεί να του περιορίσει το καλλιτεχνικό ή και πολιτισμικό στοχασμό του πελάτη που λαμβάνει χώρα κατά τον ελεύθερο του χρόνο η και εκτός υπηρεσίας και προσφέρει στο πολιτισμικοκοινωνικό γίγνεσθαι της χώρας μας».

Στην επιστολή αναφέρεται επίσης: «Το δίκαιο της Κύπρου δεν επικρότησε ποτέ τέτοιας φύσης διαταγές είτε πρόκειται για στρατιωτική υπηρεσία είτε άλλη δημόσια υπηρεσία ιεραρχικώς διαρθρωμένη, διαφορετικά μπορούσε να εκθεμελιωθεί το καθεστώς του κράτους δικαίου».

Ο κ. Πολυχρόνης διευκρίνισε στο ΚΥΠΕ ότι ο πελάτης του, ως φιλόλογος, πτυχιούχος του Πανεπιστημίου Κύπρου, ο οποίος έχει εκδώσει ήδη δύο μυθιστορήματα ενώ ετοιμάζει και τρίτο, εμφανίστηκε με αυτή την ιδιότητα στην εν λόγω εκπομπή, τρεις φορές, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί σε οποιοδήποτε θέμα που αφορά τα καθήκοντα του.

Ο δικηγόρος θεωρεί ότι η πειθαρχική δίωξη του πελάτη του, πρέπει να αναθεωρηθεί καθώς παραβιάζεται το συνταγματικό του δικαίωμα να εκφράζεται ελεύθερα.

Από την πλευρά του ο Αναπληρωτής Διευθυντής των Κεντρικών Φυλακών Γιώργος Τρυφωνίδης επιβεβαίωσε την πειθαρχική δίωξη, ωστόσο όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ, δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να προβεί σε οποιαδήποτε δήλωση εφόσον η υπόθεση βρίσκεται σε ενώπιον της πειθαρχικής επιτροπής.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση