Kathimerini.com.cy
Αλαλούμ επικρατεί στο θέμα των θανατώσεων ζώων λόγω του αφθώδους πυρετού, με αποτέλεσμα δεκάδες κτηνοτρόφοι από διάφορες επαρχίες της ελεύθερης Κύπρου να αποκλείσουν σήμερα το πρωί τον δρόμο έξω από την περιοχή ΣΟΠΑΖ στην Αραδίππου. Παράλληλα, την επίσκεψη στην Κύπρο του αρμόδιου Επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Υγεία και την καλή μεταχείριση των ζώων, Όλιβερ Βαρχέλι ανακοίνωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, στο πλαίσιο των επαφών του Προέδρου της Δημοκρατίας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας, Γιαννάκης Γαβριήλ, σε δηλώσεις του στη ραδιοφωνική εκπομπή «ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ» ανέφερε ότι «την Κυριακή ο Προέδρος της Δημοκρατίας είπε ότι σταματούν οι θανατώσεις μέχρι να μιλήσει με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Χθες η Υπουργός μας είπε ότι θανατώνονται μόνο τα ζώα, τα οποία έχουν εμφανή συμπτώματα», τονίζοντας πως «χθες το βράδυ ειδοποίησαν κτηνοτρόφο ότι θα του θανατώσουν τα ζώα και σήμερα στις 7 το πρωί, έγινε η κινητοποίηση». Συνεχίζοντας ο κ. Γαβριήλ σημείωσε πως «το αλαλούμ που επικρατεί με αυτή την εκτελεστική εξουσία είναι τεράστιο, δεν υπάρχει και ούτε υπήρχε σχεδιασμός στην πρόληψη». «Δεν είναι η πρώτη φορά που αποδεικνύεται ότι το Υπουργείο Γεωργίας δεν έχει την επάρκεια να ανταποκριθεί σε διάφορες κρίσεις», πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γεωργίας, δηλώνοντας ότι «ας αναλάβει κάποιος τις ευθύνες τους, γιατί να τρέχουμε πίσω από τα γεγονότα συνέχεια».

Έρχεται ο αρμόδιος Επίτροπος ΕΕ για την Υγεία
Την επίσκεψη στην Κύπρο του αρμόδιου Επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Υγεία και την καλή μεταχείριση των ζώων Όλιβερ Βαρχέλι ανακοίνωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης. Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Λετυμπιώτης ανέφερε ότι στο πλαίσιο των επαφών του Προέδρου της Δημοκρατίας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όσον αφορά τη διαχείριση της κατάστασης με τον αφθώδη πυρετό, έχει διευθετηθεί όπως ο αρμόδιος Επίτροπος για την Υγεία και την καλή μεταχείριση των ζώων, έρθει στην Κύπρο, όπου την Παρασκευή θα γίνουν διευθετήσεις για συνάντηση με όλους τους επηρεαζόμενους φορείς. Πρόσθεσε ότι την ίδια μέρα θα πραγματοποιηθεί και η νέα συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τους επηρεαζόμενους φορείς όπως ακριβώς αποφασίστηκε και κατά την τελευταία σύσκεψη της Κυριακής.
Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Λετυμπιώτης ανέφερε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει ήδη επικοινωνήσει με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ότι υπάρχει διαρκής επικοινωνία τόσο με το γραφείο της όσο και με την ίδια την Επιτροπή, γεγονός που, όπως είπε, οδήγησε και στη διευθέτηση της επίσκεψης του αρμόδιου Επιτρόπου στην Κύπρο. «Γίνονται όλες οι ενέργειες για να αντιμετωπιστεί μια κατάσταση η οποία, τονίζω, χρήζει υπευθυνότητας, της νηφαλιότητας, μακριά από λαϊκισμούς, αν πράγματι αυτό που θέλουμε είναι να στηρίξουμε πραγματικά, ουσιαστικά και έμπρακτα τον πρωτογενή τομέα και όσους έχουν επηρεαστεί», είπε. Όπως πρόσθεσε, «χρειάζεται αυτή τη στιγμή να λάβουμε όλα εκείνα τα μέτρα, πάντοτε σε στενό συντονισμό μαζί με τους Ευρωπαίους εταίρους μας, με την Επιτροπή, στη βάση των κανονισμών, των πρωτοκόλλων που πρέπει να εφαρμοστούν». Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε τέλος ότι «αυτό που προέχει είναι η στήριξη του πρωτογενούς τομέα, η προστασία της εξαγωγικής επάρκειας της χώρας μας, αλλά πάντοτε μέσα από μια υπεύθυνη και ρεαλιστική στάση».
Κτηνοτρόφοι απέκλεισαν για δέκα λεπτά δρόμο στην Αραδίππου

Δεκάδες κτηνοτρόφοι από διάφορες επαρχίες της ελεύθερης Κύπρου, απέκλεισαν σήμερα το πρωί για δέκα λεπτά τον δρόμο έξω από την περιοχή ΣΟΠΑΖ στην Αραδίππου, διαμαρτυρόμενοι για τις συνεχιζόμενες θανατώσεις ζώων. Όπως ανέφερε ο κτηνοτρόφος Παντελής Παντελή, «η σημερινή συγκέντρωση πραγματοποιείται επειδή συνάδελφος, με περίπου 600 ζώα στη φάρμα του, ειδοποιήθηκε γύρω στις 10 το βράδυ της Τρίτης ότι σήμερα κτηνίατροι θα μετέβαιναν για να θανατώσουν τα ζώα του. Συγκεντρωθήκαμε σήμερα στο περίπτερο στην Αραδίππου, για να τηρήσουμε και τα μέτρα βιοασφάλειας, προκειμένου να αποτρέψουμε τη θανάτωση και άλλων ζώων που είναι ασυμπτωματικά στον αφθώδη πυρετό» σημείωσε. Ο κ. Παντελή εξέφρασε την αγανάκτηση όλων των κτηνοτρόφων για το γεγονός όπως εξήγησε ότι «ενώ αναμένουμε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μας ενημερώσει για την επίσημη απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο αίτημα μας για μη θανάτωση των υγιών ζώων, την ίδια ώρα οι θανατώσεις να συνεχίζονται».




























