ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 00:05
 

Αγωγές για την σύνταξη χηρείας σε άνδρες

H νομοθεσία προβλέπει δικαίωμα σε σύνταξη χηρείας μόνο για τους άντρες των οποίων απεβίωσε η σύζυγός τους από την 1η Ιανουαρίου 2018 και μετά

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Ξεκίνησε η καταχώρηση στο δικαστήριο αγωγών από άντρες χήρους, οι οποίοι "αδικούνται από τον τροποποιητικό νόμο που έχει ψηφιστεί πρόσφατα και έχει δημοσιευτεί στην επίσημη εφημερίδα της κυβέρνησης στις 5 Αυγούστου 2019 για το δικαίωμα σε σύνταξη χηρείας σε άντρες", όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η οργάνωση των συνταξιούχων ΕΚΥΣΥ.

Σύμφωνα με την ΕΚΥΣΥ, η νομοθεσία προβλέπει δικαίωμα σε σύνταξη χηρείας μόνο για τους άντρες των οποίων απεβίωσε η σύζυγός τους από την 1η Ιανουαρίου 2018 και μετά, με αποτέλεσμα να αδικούνται οι υπόλοιποι που έχασαν τη σύζυγό τους πριν από την ημερομηνία αυτή.

Το δικηγορικό γραφείο Αριστοφάνης Α. Γεωργίου και Συνεργάτες ως Νομικός Σύμβουλος της ΕΚΥΣΥ έχει αναλάβει υποθέσεις ανδρών χήρων. Οι αιτήσεις που καταχωρήθηκαν στο δικαστήριο βασίζονται σε 15 νομικά σημεία ανάμεσα στα οποία τονίζεται ότι παραβιάζονται πρόνοιες των Άρθρων 23, 24 και 28 του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας και ότι ο Νόμος εμπεριέχει πρόνοιες που δημιουργούν δυσμενή μεταχείριση στους αιτητές γιατί τους αποκλείουν από τα πρόσωπα που δικαιούνται να λάβουν σύνταξη χηρείας με μόνο λόγο το ότι η σύζυγός τους απεβίωσε πριν την 1/1/2018.

«Αφού δόθηκε αναδρομικά το δικαίωμα σύνταξης χηρείας, έπρεπε να δοθεί σε όλους τους άνδρες που έχασαν τη σύζυγό τους και όχι σε μερικούς μόνο, αναφέρεται.

Στις αγωγές αναφέρεται επίσης ότι το Νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή και η ψήφισή του τροποποιητικού νόμου ως προπαρασκευαστικές πράξεις πάσχουν γιατί εμπεριέχουν αντισυνταγματικές πρόνοιες που στηρίζονται όχι στο σύνταγμα αλλά σε άλλες σκοπιμότητες που δεν έχουν νομικό έρεισμα.

Στο μεταξύ η ΕΚΥΣΥ προτρέπει όλους τους δικαιούχους να υποβάλουν το συντομότερο δυνατό αίτηση στο Υπουργείο Εργασίας για σύνταξη χηρείας πριν την 31η Δεκεμβρίου 2019.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Α. Δημητριάδης στην «Κ» - Πώς οι 6.082 ιδιοκτήτες γης μπορούν να σώσουν το Βαρώσι

«Μετα που λογω των ενεργειων του κυριου δημητριαδη το ευρωπαικο δικαστηριο και το διεθνες δεν δέχονται ...»
Ντόμπρος Kελαήδης  |  00:09

Ο κορωνοϊός στην πόρτα της Ευρώπης

«Ανησυχούμε που δεν ανησυχεί κανείς στο υπουργείο υγείας.... ειδικά δε όταν άφησαν τα ύποπτα κρούσματα ...»
Α  |  21:20

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X