ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ακόμα περιμένουν τις αφαλατώσεις στην Πάφο

Εκτός χρονοδιαγραμμάτων η λειτουργία των μονάδων, διαβεβαιώσεις ότι θα ξεκινήσουν παραγωγή μέχρι τέλος του μήνα

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Έντονη ανησυχία και προβληματισμός επικρατεί στην Πάφο για την κάλυψη των αναγκών ύδρευσης κατά τους επόμενους δύο μήνες του καλοκαιριού. Την ώρα που το Τμήμα Υδάτων καταβάλλει προσπάθειες να θέσει σε λειτουργία τις 13 συν μία μονάδες από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στη Μονή Λεμεσού, στην Πάφο όπως ανέφερε ο δήμαρχος Φαίδωνας Φαίδωνος ακόμα αναμένουν τις μονάδες αφαλάτωσης. Εξέλιξη που εντείνει τις ανησυχίες και έχει θέσει εκτός αρχικού προγραμματισμού τους σχεδιασμούς που είχαν γίνει προκειμένου να καλυφθεί το υδατικό ισοζύγιο, κυρίως για την περιοχή της Πέγειας, αλλά και της πόλης της Πάφου. Μοναδική θετική εξέλιξη υπό μορφή διαβεβαιώσεων αποτελούν δύο μονάδες δυναμικότητας 1.000 κ.μ. νερού την ημέρα που έχει προγραμματιστεί να τοποθετηθούν στην Κισσόνεργα που κατά το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων θα τεθούν σε λειτουργία μέχρι το τέλος του μήνα, εκτίμηση που δεν συνάδει με τις απόψεις που εκφράζονται από τοπικούς φορείς της Πάφου, οι οποίοι εμφανίζονται απαισιόδοξοι. Οι δύο μονάδες δεν προέρχονται από αυτές που παραχωρήθηκαν από τα ΗΑΕ, αλλά από άλλη εταιρεία που σχετίζεται με τη μεγάλη μονάδα αφαλάτωσης στα Κούκλια, η οποία έχει υποστεί βλάβη και δεν αναμένεται να επιδιορθωθεί πριν από το τέλος του καλοκαιριού.

Η Πέγεια

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στη ραδιοφωνική εκπομπή «Διασπορά Ειδήσεων» του ΣΠΟΡ FM 95 ο δήμαρχος Πάφου, Φαίδωνας Φαίδωνος, οι μοναδικές εργασίες που πραγματοποιούνται στην επαρχία προκειμένου να αυξηθεί η υδατική διαθεσιμότητα για ύδρευση είναι στην Πέγεια. Σε περιοχή που έχει επιλεγεί μέχρι και την περασμένη Κυριακή εκτελούνταν χωματουργικές εργασίες για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνεται η άντληση θαλασσινού νερού από πηγάδι και όχι με σωλήνες από τη θάλασσα προκειμένου να μειωθεί η αλατότητα του νερού. Ο δήμαρχος του Δήμου Ακάμα, Μαρίνος Λάμπρου, ερωτηθείς από την «Κ» πότε θα εκλείψει ο φόβος διακοπών στην παροχή πόσιμου νερού με αύξηση των διαθέσιμων ποσοτήτων, μας απάντησε πως η τελευταία ενημέρωση που είχε από τον επαρχιακό μηχανικό του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων ήταν πως μέχρι το τέλος του μήνα η μονάδα αφαλάτωσης που τοποθετείται στην Πέγεια θα έχει τεθεί σε λειτουργία. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία από τον Δήμο Ακάμα, οι ανάγκες της Πέγειας κατά τους μήνες Ιούνιο - Ιούλιο και Αύγουστο ανέρχονται σε 12 με 14 χιλιάδες κ.μ. νερού ημερησίως. Λαμβάνοντας υπόψη πως αν ο προγραμματισμός του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων για τη λειτουργία της αφαλάτωσης πέσει έξω και πως τους επόμενους μήνες ο πληθυσμός της περιοχής αυξάνεται κατακόρυφα, σε μια τέτοια περίπτωση η τουριστική Πέγεια θα αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα φαίνεται να το αντιμετωπίζει η Πέγεια, η οποία με βάση επίσημα στοιχεία από τον Δήμο Ακάμα χρειάζεται 14 χιλιάδες κ.μ. για να καλύψει τις ημερήσιες ανάγκες της σε πόσιμο νερό.

Η Πάφος

Αρχικά, όπως έχει ανακοινωθεί επίσημα, μία από τις 14 μονάδες από τα ΗΑΕ, η μεγαλύτερη σε ημερήσια παραγωγή νερού, προοριζόταν να τοποθετηθεί στην Πάφο μετά τη δοκιμαστική περίοδο. Η συγκεκριμένη μονάδα θα μπορούσε να παράγει δύο χιλιάδες κ.μ. νερού την ημέρα. Ωστόσο, όπως προκύπτει εκ του αποτελέσματος και οι 14 μονάδες από τα ΗΑΕ θα τοποθετηθούν τελικά στη Μονή της Λεμεσού. Μοναδική προοπτική για να ενισχυθεί το υδατικό ισοζύγιο της πόλης της Πάφου μέχρι να επιδιορθωθεί η μεγάλη μονάδα στα Κούκλια, αποτελούν δύο μονάδες αφαλάτωσης στην Κισσόνεργα με δυνατότητα παραγωγής 1.000 κ.μ. νερού ημερησίως, εκάστη, οι οποίες σύμφωνα με τον δήμαρχο Πάφου αναμένονται. Ωστόσο, το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων διαβεβαιώνει πως οι δύο μονάδες θα τεθούν σε κατάσταση παραγωγής μέχρι τέλος του μήνα. Οι δύο μονάδες πιστεύεται πως θα μπορέσουν να καλύψουν τις ανάγκες της πόλης της Πάφου μέχρι την επαναλειτουργία της μονάδας στα Κούκλια, η οποία πιστεύεται ότι θα ξεκινήσει και πάλι παραγωγή νερού τέλος καλοκαιριού. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Κ», ο αρχικός σχεδιασμός του ΤΑΥ δεν προέβλεπε τοποθέτηση μονάδας αφαλάτωσης από τα ΗΑΕ στην Πάφο. Στη συνέχεια αποφασίσθηκε στην Πάφο να τοποθετηθεί μια κινητή μονάδα από τα ΗΑΕ, σχεδιασμός που όπως προκύπτει ακυρώθηκε. «Υπάρχει ελπίδα. Λένε ότι βλέπουν φως στην άκρη του τούνελ. Προς το παρόν δεν έγινε τίποτα», ήταν η αντίδραση του δημάρχου Πάφου. Τον ερχόμενο Σεπτέμβριο σχεδιάζεται η τοποθέτηση δυο επιπλέον μονάδων αφαλάτωσης στην Πάφο δυναμικότητας 5.000 κ.μ. ημερησίως.

Από τα ΗΑΕ

Αλλά και στο γενικότερο ζήτημα με τις αφαλατώσεις από τα ΗΑΕ προκύπτουν σημαντικές καθυστερήσεις. Οι αρχικοί προγραμματισμοί που προέβλεπαν παραγωγή νερού μέχρι τέλος Ιουνίου δεν υλοποιήθηκαν. Οι μηχανικοί του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων μαζί με μηχανικούς από τα ΗΑΕ καταβάλλουν προσπάθειες να θέσουν σε λειτουργία τις 13 μονάδες που παραχωρήθηκαν και παρελήφθησαν από την Κύπρο. Όπως ανακοινώθηκε επίσημα «την Τρίτη 22 Ιουλίου 2025, ξεκίνησε αργά το απόγευμα η δοκιμαστική λειτουργία της πρώτης κινητής μονάδας αφαλάτωσης, έπειτα από τεχνικές δοκιμές και την επίλυση επιμέρους προβλημάτων που παρουσιάστηκαν κατά τη φάση προετοιμασίας της λειτουργίας των μονάδων. Η μονάδα παρήγαγε νερό καλής ποιότητας, ενώ η διαδικασία βρίσκεται ακόμη σε δοκιμαστικό στάδιο». Όπως αναφέρεται επίσημα από το ΤΑΥ η λειτουργία των υπόλοιπων μονάδων θα προχωρήσει σταδιακά, με στόχο περισσότερες μονάδες να τεθούν σε λειτουργία εντός των επόμενων 24ώρων. Εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά, το σύνολο των μονάδων εκτιμάται ότι θα βρίσκεται σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα σε λιγότερο από 15 ημέρες. Σε πλήρη λειτουργία οι 13 μονάδες από τα ΗΑΕ θα παράγουν 15 χιλιάδες κ.μ. νερού ημερησίως. Στη Μονή θα τοποθετηθεί και ακόμη μία μονάδα από τα ΗΑΕ, η οποία αναμένεται να σταλεί στην Κύπρο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση