ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Al Jazeera - Ζήτησαν αναστολή της διαδικασίας οι δικηγόροι των κατηγορουμένων

Στις 13/2 η επόμενη δικάσιμος

Οι Δημήτρης Συλλούρης, Χριστάκης Τζιοβάνη και Αντώνης Αντωνίου παρουσιάστηκαν το πρωί της Δευτέρας (30/1), ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας.

Να υπενθυμίσουμε ότι οι τρεις είναι κατηγορούμενοι τόσο στην υπόθεση του «Al Jazeera», όσο και σε γεγονότα στο πλαίσιο των κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεων αλλοδαπών επενδυτών και επιχειρηματιών, βάσει του πορίσματος που ετοίμασε η Επιτροπή Νικολάτου.

Ο δικηγόρος Κρίς Τριανταφυλλίδης που εκπροσωπεί τον Δημήτρη Συλλούρη αλλά και ο δικηγόρος Γιώργος Παπαϊωάννου εκ μέρους των Χριστάκη Τζιοβάνη και Αντώνη Αντωνίου υπέβαλαν τις προδικαστικές ενστάσεις τους.

Από πλευράς του ο κος. Παπαϊωάννου ζήτησε την αναστολή της διαδικασίας για τους πελάτες του θέτοντας θέμα στήριξης των κατηγοριών σε μη έγκυρο νόμο.

Συγκεκριμένα ο κος Παπαϊωάννου δήλωσε ενώπιον Δικαστηρίου, «η πρώτη προδικαστική ένσταση στηρίζεται στο ότι οι κατηγορίες 1,3,5 στερούνται νομικού ερείσματος και δεν αποκαλύπτουν οποιοδήποτε αδίκημα που να βασίζεται σε έγκυρη νομοθετική διάταξη. Η δεύτερη προδικαστική ένσταση που αφορά την κατηγορία 4 στηρίζεται στο ότι τυγχάνει εφαρμογής η καθιερωθείσα από το Κοινοδίκαιο υπεράσπιση του αδύνατου/ανέφικτου».

Ο κος Τριανταφυλλίδης αφού υιοθέτησε τις ενστάσεις από πλευράς του κου. Παπαϊωάννου έθεσε θέμα κατάχρησης της διαδικασίας λόγω της συμμετοχής του κράτους, δηλαδή του Γενικού Εισαγγελέα και του Βοηθού Εισαγγελέα στο Υπουργικό Συμβούλιο που ψήφισε τις πολιτογραφήσεις, ενώ ανέφερε, «δεν μπορεί ένας κατηγορούμενος να κατηγορείται για παραβίαση του νόμου, ενώ το κράτος το θεώρησε νόμιμο, ούτε να κατηγορείται για κάτι που έχει σχέση με ένα ανύπαρκτο πρόσωπο».

Με την εκπρόσωπο της κατηγορούσας αρχής, Έλλη Παπαγαπίου, εμφανίστηκε και ο βοηθός Γενικός Εισαγγελέας Σάββας Αγγελίδης, ο οποίος είπε πως, «χρειάστηκαν 3 μήνες για να καθοριστεί το πλαίσιο που θα τεθούν προδικαστικά ζητήματα και η υπόθεση δεν θα ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούλιο του 2023. Δεν είναι ορθό να εκκρεμεί στο δικαστήριο για μεγάλο χρονικό διάστημα η απάντηση των κατηγοριών».

Ο Πρόεδρος του Δικαστηρίου έχοντας ενώπιον του τις προδικαστικές ενστάσεις, τόνισε ότι είναι πολύ σοβαρό το θέμα που εγείρεται αφού, όπως σημείωσε, τίθεται θέμα επάρκειας των νόμων και ενδεχομένως να παραβιάζονται συνταγματικά δικαιώματα.

Η απάντηση της Κατηγορούσας Αρχής στις προδικαστικές ενστάσεις των δικηγόρων θα πραγματοποιηθεί στην επόμενη δικάσιμο, στις 13 Φεβρουαρίου.

Να υπενθυμίσουμε ότι κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Δημήτρης Συλλούρης, ο πρώην βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χριστάκης Τζιοβάνη, ο Δικηγόρος, Αντρέας Πιττάτζης και ο εκ των διευθυντικών στελεχών της εταιρείας του κου. Τζιοβάνη, Αντώνης Αντωνίου. Να σημειωθεί, πως ο μόνος κατηγορούμενος ο οποίος απάντησε στις κατηγορίες είναι ο Αντρέας Πιττάτζης και θα οδηγηθεί ξανά στο δικαστήριο στις 8 και 9 Μαρτίου για ακρόαση.

Σημειώνεται πως όλοι οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν τα αδικήματα της συνωμοσίας για καταδολίευση της Δημοκρατίας και επηρεασμό δημόσιου λειτουργού κατά παράβαση του Νόμου, που κυρώνει τη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης, για την Ποινικοποίηση της Διαφθοράς.

Με πληροφορίες από 24News

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση