ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Άλλα τρια χρόνια για την ψηφιακή ωριμότητα της Κύπρου

Η Βουλή ενημερώθηκε για το περίγραμμα της μελέτης και για κάποια από τα πρώτα αποτελέσματα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Η Κύπρος αν υλοποιήσει μια σειρά δράσεων μπορεί σε τρία χρόνια να φτάσει στον μέσο όρο της ΕΕ σε ό,τι αφορά την ψηφιακή ωριμότητα της οικονομίας της, δήλωσε ο Κυριάκος Σαμπατακάκης, που διενέργησε σχετική μελέτη για λογαριασμό του ΚΕΒΕ και της ΟΕΒ, η οποία παρουσιάστηκε σε σύσκεψη των κοινοβουλευτικών κομμάτων, υπό τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη, την Τετάρτη.

Σε δηλώσεις μετά τη σύσκεψη ο Σαμπατακάκης είπε ότι η Βουλή ενημερώθηκε για το περίγραμμα της μελέτης και για κάποια από τα πρώτα αποτελέσματα.

Πρόσθεσε πως βάσει των περισσοτέρων δεικτών που μετρούν την ψηφιακή ωριμότητα μίας οικονομίας, η Κύπρος έχει κάποια βήματα να καλύψει προκειμένου να πιάσει τον μέσο όρο της ΕΕ, σημειώνοντας ότι είναι απολύτως εφικτό τα επόμενα τρία χρόνια, να βρίσκεται στον ευρωπαϊκό μέσο όρο αν μπορέσει και υλοποιήσει μια σειρά ενεργειών που άπτονται των ψηφιακών δεξιοτήτων, των ψηφιακών τεχνολογιών και του πλαισίου λειτουργίας της ψηφιακής οικονομίας.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης που συμμετείχε στη σύσκεψη ανέφερε ότι συμπέρασμα από τα όσα ακούσαμε είναι ότι έχουμε πολύ μεγάλο δρόμο να διανύσουμε.

Παρατηρώντας ότι οι νέες τεχνολογίες κινούνται με μεγάλους ρυθμούς, είναι βέβαιο πως όσο δεν κάνουμε τα βήματα που πρέπει να κάνουμε άλλες χώρες θα προσπερνούν την Κυπριακή Δημοκρατία.

Με την παρουσίαση της έκθεσης έγινε πρώτο βήμα, συνέχισε προσθέτοντας ότι οι αρμόδιοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους και δήλωσε ότι ο ΔΗΣΥ υποστηρίζει την ψηφιακή μεταρρύθμιση, και την ψηφιακή Κυπριακή Δημοκρατία.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαϊδης είπε ότι η ανάγκη για να προχωρήσει η χώρα σε εθνική στρατηγική για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Κύπρου, είναι εκ των ων ουκ άνευ δηλώνοντας ότι το ΑΚΕΛ είναι έτοιμο να αναλάβει το μερίδιο της ευθύνης που του αναλογεί ώστε συλλογικά, συναινετικά και αποφασιστικά να προχωρήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης, αφού ανέφερε ότι η μελέτη είναι χιλιάδων σελίδων είπε ότι καταδεικνύει ότι η Κύπρος κατέχει μια θλιβερή θέση στην παγκόσμια κατάταξη μεταξύ των ανεπτυγμένων κρατών, σε σχέση με την ψηφιοποίηση της οικονομίας της.

«Θεωρούμε πως ό,τι έχει γίνει μέχρι σήμερα ήταν αποσπασματικό και μη οργανωμένο», συνέχισε παρατηρώντας ότι οι εξελίξεις τρέχουν με ταχείς ρυθμούς, που αν συνεχίσουμε με τους βραδείς ρυθμούς που έχουμε σήμερα, το χάσμα μεταξύ Κύπρου και άλλων κρατών θα διευρύνεται.

Περαιτέρω εξέφρασε την άποψη ότι η πολιτεία πρέπει συντεταγμένα να εξετάσει το θέμα και να διοριστεί επίτροπος ψηφιακού μετασχηματισμού, που θα έχει την ευθύνη υλοποίησης του μετασχηματισμού, προσθέτοντας ότι και η Βουλή πρέπει να συνδράμει σε αυτό το πολύ τεράστιο έργο, που θα ικανοποιήσει μια αδήριτη ανάγκη.

Απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι χρειάζονται πολιτικές αποφάσεις, προσθέτοντας ότι η γνώση και η τεχνογνωσία υπάρχουν.

Ο Πρόεδρος της ΟΕΒ Χρίστος Μιχαηλίδης είπε ότι ΚΕΒΕ-ΟΕΒ έχουν την προσδοκία η μελέτη να αποτελέσει μέρος της εθνικής στρατηγικής της Κύπρου ως σημαντική παράμετρος.

«Η Κυβέρνηση και η υπόλοιπη πολιτική ηγεσία θα πρέπει υπεύθυνα να προωθήσουν άμεσα τη μελέτη, καθώς αποτελεί σημαντικό στοιχείο για την ανταγωνιστικότητα της χώρας», συνέχισε προσθέτοντας ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός θα μας οδηγήσει σε άλλες εποχές επιταχύνοντας την ανάπτυξη της οικονομίας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Διαγράφηκαν δάνεια εκτοπισθέντων γεωργοκτηνοτρόφων από την ΣΚΤ

«Γεια σας, Χρειάζεστε οικονομική υποστήριξη; χρειάζεσαι δάνειο; Είμαι η Susan Benson της Sunshine Financial ...»
Susan Benson  |  01:52

Επιστροφή στην κανονικότητα σε ένα μη κανονικό κράτος

«Για να εχεις φυσιολογικο κρατος πρεπει να εχεις και φυσιολογικους ανθρωπους! Αλλα στον @manotopo που ...»
Γιωργος Χ  |  07:01

Η Τουρκία στη Λιβύη

«Πέδτα των Ευρωπαίων Χάρη μου εμείς τσ ξέρουμε...»
Αρμαγεδών  |  16:03

#PoliticsBlog Η επεισοδιακή αποχώρηση του Κώστα Κληρίδη και η «ντροπή»

«Ακόμα ένας καρεκλοκένταυρος γενικώς που έχει πέσει ακόμα πιο χαμηλά....»
Αρμαγεδών  |  18:54

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X