ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 07:50
 

Αλλαγή της νομοθεσίας για ΕΕΕ στα ΑμεΑ

Παράπονα από άτομα με αναπηρίες υποβλήθηκαν στην Επίτροπο Διοικήσεων για στέρηση του εισοδήματος

Της Άντριας Δημητρίου

Τρία παράπονα υποβλήθηκαν στην Επίτροπο Διοικήσεως Μαρία Στυλιανού Λοττίδη σχετικά με την απόρριψη αιτήσεων σε άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ) για παροχή Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Συγκεκριμένα σύμφωνα με την έκθεση της Επιτρόπου και στις τρεις περιπτώσεις απορρίφθηκαν οι αιτήσεις για ΕΕΕ λόγω του ότι στα εισοδήματα των αιτητών συνυπολογίζονταν μαζί και με εκείνα είτε συζύγων είτε οικογένειας και το συνολικό της οικογενειακής μονάδας τους υπερέβαινε το δικαίωμα τους σε ΕΕΕ το οποίο ανέρχεται στα €720, γεγονος που αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα στην κατάβολή αναπηρικού επιδόματος .

Σε μία εκ των τριών περιπτώσεων απορρίφθηκε ακόμη διότι διαπιστώθηκαν καταθέσεις στο όνομα της συζύγου του, που υπερέβαιναν τα καθορισμένα στο νόμο ποσά.

Παράλληλα, όπως σημειώνει η κ. Στυλιανού Λοττίδη, οι παραπονούμενοι στερήθηκαν όχι μόνο το ΕΕΕ, αλλά και το αναπηρικό επίδομα το οποίο ανέρχεται στα 226 ευρώ, το επίδομα για τις ανάγκες της αναπηρίας που ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο και είναι στα 142.38 ευρώ και επιπρόσθετα, μία εκ των τριών παραπονούμενων την επιδότηση υπηρεσιών φροντίδας ενώ από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας κρίθηκε ότι χρειαζόταν φροντίδα.

Με απόρριψη του ΕΕΕ οι παραπομονούμενοι στερήθηκαν και το αναπηρικό επίδομα

Καταλήγοντας στη έκθεσή της η Επίτροπος Διοικήσεως εισηγείται όπως το Υπουργείο εργασίας προωθήσει την τροποποίηση του Νόμου με τρόπο ώστε να διασφαλιστεί ότι τα ΑμεΑ ανεξάρτητα της ηλικίας τους δε θα στερούνται το αναπηρικό επίδομα, τυχον επιπλέον επίδομα που δικαιολογούν οι ανάγκες της αναπηρίες ή την επιδότηση υπηρεσιών φροντίδας, λόγω συνυπολογισμού στα εισοδήματα τους, των εισοδημάτων, ακίνητης ιδιοκτησίας, καταθέσεων ή άλλων χρηματοοικονομικών δεδομένων μελών της οικογενειακής τους μονάδας μετακυλίζοντας δηλαδή την κάλυψη των αναγκών σε ολόκληρη την οικογένεια η οποία μπορεί να μην έχει τους απαραίτητους πόρους για να ανταπεξέλθει σε αυτές .

Περαιτέρω εισηγείται όπως το Υπουργείο λάβει όλα τα δέοντα μέτρα για την υλοποίηση της δράσης με αρ. 20 του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Αναπηρία 2018 – 2020, που αφορά τη διαμόρφωση νέας πολιτικής και νομοθεσίας με τρίμηνη διαβούλευση για το σκοπό αυτό με ΑμεΑ.

Η νομοθεσία

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, κάθε αίτηση για ΕΕΕ καθώς και για την καταβολή ΕΕΕ σε δικαιούχο λαμβάνονται υπόψη τα εισοδήματα του/της αιτητή/αιτήτριας και των μελών της οικογενειακής μονάδας του/της κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης ή και κατά την ημερομηνία καταβολής του ΕΕΕ. Σε ό,τι αφορά ΑμεΑ που δεν έχουν συμπληρώσει την ηλικία των 28 ετών δεν θεωρούνται μέλη της οικογενειακής μονάδας για το σκοπό των προϋποθέσεων που καθορίζει ο νόμος και πρέπει να συντρέχουν για να εγκριθεί αίτηση τους για ΕΕΕ. Επίσης σε κάθε ΑμεΑ το οποίο καθίσταται δικαιούχο ΕΕΕ παρέχεται και μηνιαίο ποσό ίσο με 226 ευρώ, ως αναπηρικό επίδομα.

Βάσει των πιο πάνω Κανονισμών, κατά τον υπολογισμό των εισοδημάτων του/της αιτητή/τριας ΕΕΕ ή/και της οικογενειακής μονάδας τους για σκοπούς υπολογισμού του ΕΕΕ, δεν λαμβάνεται υπόψη, όταν ο/η αιτητής/τρια είναι ΑμεΑ: (α) το μέρος του μηνιαίου εισοδήματος από εργασία που αφορά ΑμεΑ ή την/τον σύζυγο, μέχρι και το ποσό των €512, (β) μέρος του ποσού που παρέχεται σε τέκνο ως επίδομα κατάρτισης ή/και ως επίδομα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας, μέχρι και το ποσό των €512 και (γ) οποιαδήποτε από τα ποσά που παρέχονται στον/στην αιτητή/τρια ή/και δικαιούχο/α ή/και οποιαδήποτε από τα πρόσωπα που ανήκουν στην οικογενειακή μονάδα, από το Ταμείο Λαχείου Προνοίας ως οικονομική βοήθεια ή/και από το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ως έκτακτη οικονομική βοήθεια με έγκριση του Υπουργού.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Άντριας Δημητρίου

Σχόλια αναγνωστών

Η τρίτη επιλογή της Λευκωσίας

«Εξαιρετικό το άρθρο σας. Μακάρι να το διαβάσουν οι σημερινές πολιτικές ηγεσίες του τόπου!»
Σάββας Σάββα  |  17:10

Όχημα αναποδογυρίστηκε στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας - Λεμεσού

«Καλό είναι να ελεγχούμε τις πηγές μας, πριν βάζουμε τις ειδήσεις. Δεν απεγκλωβίστηκε ο οδηγός, αλλά ...»
Κ  |  11:17

Αβέρωφ σε Άντρο: Δεν βρήκε μια καλή κουβέντα για τον τόπο του

«Όταν μιλούν οι απόφοιτοι της σχολής …Γκαίμπελς να έχετε και τα δυο αφτιά ανοικτά, …για να μπαίνουν οι ...»
Ai Em  |  10:23

Λακκοτρύπης: Προχωρά κανονικά η ανάπτυξη του Αφροδίτη

«Παίξε σωστό παιγνίδι υπουργέ .....»
ΑΚΑ  |  09:45

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X