ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πενταδάκτυλος: Ρωσική επιγραφή στα συντρίμμια

Για πύραυλο S-200 κάνει λόγο ο Κουντρέτ Οζερσάι - Δε δημιουργήθηκε κανένα κίνδυνος για τη δημόσια υγεία λέει το «υπουργείο υγείας»

Newsroom K

Ενισχύεται το σενάριο πως το ιπτάμενο αντικείμενο που εξερράγη τα ξημερώματα της Δευτέρας στον Πενταδάκτυλο και συγκεκριμένα κοντά στο κατεχόμενο χωριό Βουνό, είναι πύραυλος. Χαρακτηριστικά ο «πρωθυπουργός» Ερσίν Τατάρ δήλωσε πως «εκτιμάται ότι είναι πύραυλος» ενώ σημείωσε ότι δεν έχουν ακόμη καταλήξει οι έρευνες.

«Μπορεί να είναι και ατύχημα, θα περιμένουμε και θα δούμε. Θα σας ενημερώσουμε όταν οριστικοποιηθεί», ανέφερε ο Ερσίν Τατάρ προσθέτοντας ότι έχει προκληθεί ένταση στην περιοχή.

Όπως είπε, «αυτό που λέγεται είναι πως πηγάζει από επιθέσεις μεταξύ Συρίας και Ισραήλ. Θα σας ενημερώσουμε αφού διακριβωθεί από τις στρατιωτικές πηγές». Ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι δεν υπήρξε ακόμη επαφή με τους αρμοδίους στην Τουρκία για το θέμα.

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Ενώπιον του ΟΗΕ το επεισόδιο με τον πύραυλο

Το ψευδοκράτος θέτει υπόψη του ΟΗΕ και των ενδιαφερόμενων χωρών το επεισόδιο με τον πύραυλο και η Τουρκία στηρίζει αυτές τις πρωτοβουλίες, αναφέρει το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

Οπως αναφέρει, από την έκρηξη και την πυρκαγιά που προκλήθηκαν από την πτώση πυραύλου στην περιοχή Βουνό, λόγω του ότι ήταν εκτός κατοικημένης περιοχής, δεν υπήρξαν θύματα ή ζημιές. «Εκφράζουμε τη συμπάθειά μας στην ‘κυβέρνηση της τδβκ’ και τον 'λαό' της», αναφέρει.

Σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ «οι αρχές της ‘τδβκ’ θέτουν υπόψη του ΟΗΕ και των ενδιαφερόμενων χωρών το επεισόδιο και η χώρα μας στηρίζει αυτές τις πρωτοβουλίες».

 

Ειδική ομάδα από Τουρκία για χημικές μετρήσεις

Ομάδα ειδικών από την Διοίκηση Εκτάκτων Καταστάσεων και Καταστροφών (AFAD) της Τουρκίας έφθασε στα κατεχόμενα για να διεξάγει έρευνες.

Τα κομμάτιου του πυραύλου S-200 συγκεντρώθηκαν σε στρατιωτική περιοχή κοντά στο χωριό Βουνό, η ομάδα ειδικών της AFAD, Διοίκηση Εκτάκτων Καταστάσεων και Καταστροφών της Τουρκίας, που έφθασε για χημικές μετρήσεις, ανακοίνωσε ότι δεν εντόπισε οτιδήποτε ανησυχητικό.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, οι Τούρκοι ειδικοί δεν εντόπισαν οτιδήποτε επικίνδυνο, ενώ σε γραπτή ανακοίνωση του «υπουργείου υγείας» αναφέρεται ότι σύμφωνα με την πληροφόρηση που έλαβαν από τους ειδικούς, από την πτώση των κομματιών του πυραύλου δεν δημιουργήθηκε κανένας κίνδυνος για τη δημόσια υγεία.

Β. Παπαδόπουλος: Η ΚΔ προσφέρθηκε να βοηθήσει 

Η Κυπριακή Δημοκρατία προσφέρθηκε να βοηθήσει τους Τουρκοκύπριους σε οτιδήποτε χρειαστούν, σε σχέση με το αντικείμενο που έπεσε στα κατεχόμενα, ανέφερε ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Βίκτωρας Παπαδόπουλος.

Σε δηλώσεις του στο νοσοκομείο Mediterranean, όπου νοσηλεύεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από το περασμένο Σάββατο, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε πως, για το συγκεκριμένο περιστατικό, ο Πρόεδρος βρίσκεται από την πρώτη στιγμή σε επαφή με τους αρμόδιους Υπουργούς και κρατικές υπηρεσίες και ενημερώνεται συνεχώς.

Είπε, επίσης, πως «έχει προσφερθεί βοήθεια από την Κυπριακή Δημοκρατία, προς τους Τουρκοκύπριους, μέσω των Ηνωμένων Εθνών» και συγκεκριμένα ότι ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, επικοινώνησε με την ειδική αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, «και έθεσε στη διάθεση των Τ/κ, εάν και εφόσον χρειάζονταν, οποιαδήποτε τεχνική ή άλλη βοήθεια».

Σύμφωνα με τον Βίκτωρα Παπαδόπουλο, ο Τ/κ ηγέτης ευχαρίστησε για την προσφορά, «αλλά είπε δεν χρειάζονται οτιδήποτε».

Ερωτηθείς κατά πόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε ξανά επικοινωνία με τον Μουσταφά Ακιντζί, απάντησε αρνητικά λέγοντας πως η τελευταία επικοινωνία τους ήταν το Σάββατο, όταν τραυματίστηκε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, «και όπως έχουμε πει, οι δυο άνδρες έχουν συμφωνήσει ότι αμέσως μετά την ανάρρωση του Προέδρου, θα διερευνήσουν και θα διαβουλευθούν μαζί για τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό πρόβλημα».

Ανέφερε ακόμη πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημερώνεται για όλη την επικαιρότητα και για τις διεργασίες στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ενώ επιβεβαίωσε ότι είχε το πρωί τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, αλλά και με τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας.

Το ότι η Κυπριακή Δημοκρατία προσφέρθηκε να βοηθήσει στις έρευνες, επιβεβαίωσε με δηλώσεις της η Ειδική Εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, η οποία είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τ/κ ηγέτη. Η κ. Σπέχαρ μεταβίβασε στον κ. Ακιντζί ότι η ε/κ πλευρά είναι έτποιμη να παρέχει βοήθεια. Απαντώντας στην κ. Σπέχαρ, ο κ. Ακιντζί ευχαρίστησε τόσο τον ΟΗΕ όσο και την ε/κ πλευρά, για την ευαισθησία που έδειξε για την όλη εξέλιξη.

Σύμφωνα με την ίδιον, η πολιτική και η στρατιωτική εξουσία των Κατεχομένων συνεχίζουν τις εντατικές έρευνες τους. Η όλη προσπάθεια συντονίζεται από κοινού με το Επιτελείο των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.  Παράλληλα με αυτές τις εργασίες αρχίζει να ξεκαθαρίζει η συνολική εικόνα.

Για πύραυλο S-200 μιλά ο Οζερσάι

Για πύραυλο S-200 σύμφωνα με τις πρώτες διαπιστώσεις, μιλά ο «υπεξ» και «αναπληρωτής πρωθυπουργός», Κουντρέτ Οζερσάι, με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Στον λογαριασμό του στο Facebook ο κ. Οζερσάι αναφέρει ότι με τις έρευνες που έγιναν διαπιστώθηκε ότι η αναγραφή στον πύραυλο που έπεσε το βράδυ της Κυριακής, είναι ίδια με την αναγραφή του πυραύλου ρωσικής κατασκευής τύπου S-200 που είχε πέσει στο Γκαζιαντέπ της Τουρκίας τον Ιούλιου του 2018. Ανήρτησε επίσης φωτογραφία από δημοσίευμα του Ιουλίου του 2018 με φωτογραφία μέρους του πυραύλου S 200 από το Γκαζίαντεπ.

Συνολικά πέντε κομμάτια του πυραύλου έχουν εντοπιστεί σε Βουνό, Δίκωμο και Κορνόκηπο. Το ένα από αυτά στην αυλή σπιτιού στο Δίκωμο, όπου εκκενώθηκαν προληπτικά τρία σπίτια.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του «Μπαϊράκ» πρόκειται για πληροφόρηση από την «γενική διεύθυνη αστυνομίας», σύμφωνα με την οποία δύο κομμάτια εντοπίστηκαν στον Κορνόκηπο, δύο στο Βουνό τα οποία ανήκουν στο κύριο μέρος του πυραύλου και ένα στην αυλή σπιτιού στο Δίκωμοα.

Σύμφωνα με τ/κ ΜΜΕ, η περιοχή όπου εντοπίστηκαν τα αντικείμενα κοντά στα χωριά Βουνό και Δίκωμο έχει αποκλειστεί. Το «υπουργικό συμβούλιο» συνεδρίασε εκτάκτως στην παρουσία του «διοικητή» των «δυνάμεων ασφαλείας» και του «διοικητή» των «ειρηνευτικών δυνάμεων».

Από Συριακής πλευράς η πρώτη αντίδραση για την έκρηξη πυραύλων στον Πενταδάκτυλο, ήρθε μέσα από tweet. Σύμφωνα με ανάρτηση το αντικείμενο προσδιορίζεται ως πύραυλος S-200 ο οποίο εκτοξεύτηκε κατά Ισραηλινών πολεμικών αεροσκαφών.

Η Κίπρις ποστασί δημοσιεύει στην ιστοσελίδα της ότι σύμφωνα με είδηση του συριακού πρακτορείου ειδήσεων SANA, ισραηλινά μαχητικά άνοιξαν πυρ με πυραύλους εναντίον στόχων του συριακού στρατού κοντά στις πόλεις Δαμασκό και Χομς. Το συριακό Υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι αντιμετώπισαν επίθεση μέσω του Λιβανέζικου εναέριου χώρου. Γράφει επίσης ότι εξαιτίας της επίθεσης των Ισραηλινών ένα μωρό πέθανε στην πόλη Σαχναγιά στη νότια Συρία ενώ έχουν τραυματιστεί και πολλοί πολίτες. Στο ίδιο τηλεγράφημα αναφέρεται ότι εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού απέφυγε να προβεί σε δηλώσεις λέγοντας ότι δεν κάνουν σχόλια για τέτοιου είδους γεγονότα.

Στην περιοχή βρέθηκαν oι Μουσταφά Ακιντζί, Κουντρέτ Οζερσάι και Τολγκά Ατακάν, ενώ στο σημείο μετέβη και ο «πρέσβης» της Τουρκίας στα Κατεχόμενα, Αλί Μουράτ Μπάστσερι.

Στα τ/κ ΜΜΕ κυκλοφόρησαν φωτογραφίες που δείχνουν μεταλλικά συντρίμμια, τα οποία, όπως αναφέρεται, έχουν διασκορπιστεί σε μια περιοχή έκτασης τουλάχιστον 200-300 μέτρων. Οι εξετάσεις που θα γίνουν σήμερα αναμένεται να ξεκαθαρίσουν το σκηνικό γύρω από τον ακριβή τύπο αλλά και προέλευση του αντικειμένου. Σύμφωνα πάντα με τις δηλώσεις από τα κατεχόμενα το αντικείμενο που πιθανόν να είναι πύραυλος ή μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone) είχε πάνω του επιγραφές στα ρωσικά ενώ τα τ/κ ΜΜΕ συνδέουν το γεγονός με την επίθεση που εξαπέλυσε το Ισραήλ στην Συρία. Η περιοχή έχει αποκλειστεί από τον κατοχικό στρατό σε μεγάλη ακτίνα και διεξάγονται έρευνες με την διέλευση για δημοσιογράφους και πολίτες να έχει απαγορευτεί. 

Τουρκικό πρακτορείο: Πιθανόν από S-200 της Συρίας εναντίον ισραηλινών μαχητικών

H πιθανότητα να πρόκειται για πύραυλο S-200 που έριξε η Συρία εναντίον του Ισραήλ είναι μεγάλη, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το τουρκικό πρακτορείου DHA σε σχέση με την έκρηξη στα κατεχόμενα.

“Πιθανότατα και αυτός ο πύραυλος να ρίχθηκε από τη Συρία. Έχουν διαβιβαστεί στο αρχηγείο του τουρκικού στρατού δείγματα και πληροφορίες. Θα έρθει ξεκάθαρη δήλωση από την Άγκυρα”, αναφέρουν οι ίδιες τουρκικές πηγές στο πρακτορείο.

Το τουρκικό πρακτορείο επικαλείται ακόμη πηγές του συριακού στρατού ότι μετά την έκρηξη του πυραύλου, διαρρέουν επικίνδυνες τοξικές ουσίες, ενώ επισημαίνουν ότι το αντικείμενο που έπεσε στα κατεχόμενα αποτελεί απομεινάρια του πυραύλου που έριξε η Συρία εναντίον πολεμικών αεροσκαφών του Ισραήλ.

Υπ. Άμυνας: Πληροφορίες για λάμψη κατά μήκος της γραμμής από την περιοχή Παραλιμνίου

Σε δηλώσεις του στο Πρωινό Δρομολόγιο, ο υπουργός Άμυνας, Σάββας Αγγελίδης ανέφερε πως «από την πρώτη στιγμή που έγινε η έκρηξη στην μία τα ξημερώματα λαμβάνουν πολλές πληροφορίες οι αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους, όχι μόνο η Εθνική Φρουρά. Υπάρχουν διάφορα σενάρια. Να υπάρξει κατάληξη και μετά θα ενημερώσουμε τον κόσμο έτσι ώστε να μην υπάρχει αυτή η ανησυχία. Φαίνεται ότι η έκρηξη είναι στην Λευκωσία αλλά πληροφορίες λένε για μια λάμψη η οποία ήταν κατά μήκος της γραμμής από την περιοχή Παραλιμνίου. Ωστόσο δεν υπήρξαν πληροφορίες για εκρήξεις στην περιοχή»

Για το ενδεχόμενο όλο αυτό να συνδέεται με την κατάσταση στην Συρία, λόγω έντονης στρατιωτικής δραστηριότητας κατά την διάρκεια της νύχτας, ο κ. Αγγελίδης τόνισε πως «δεν μπορεί να αποκλειστεί οποιοδήποτε σενάριο και διασταυρώνουμε όλες τις πληροφορίες. Μπορώ να σας πω ότι είναι ένα πιθανό σενάριο. Από την άλλη καλυτέρα να περιμένουμε για να έχουμε την πραγματική αιτία έτσι ώστε να βγουν τα συμπεράσματα και αν χρειαστούν οποιεσδήποτε ενέργειες να τις κάνουμε»,

Ερωτηθείς εάν είναι σε επαφή με τα Ηνωμένα Έθνη ο υπουργός είπε πως αυτό γίνεται από την πρώτη στιγμή αλλά επικρατούσε και σε εκείνους αυτή η ασάφεια».

Προδρόμου: Δεν έχουμε επιβεβαιωμένες πληροφορίες

Σε δηλώσεις του το πρωί στο Τρίτο πρόγραμμα του ΡΙΚ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου ανέφερε για το περιστατικό πως «γίνονται οι επαφές. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν επιβεβαιωμένες ασφαλής πληροφορίες. Είναι μόνο αυτά που μεταδίδονται από τα κατεχόμενα. Θα πρέπει να περιμένουμε. Είναι μια υπενθύμιση πόσο εύθραυστη είναι η κατάσταση στην περιοχή μας. Ας ελπίσουμε να είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό».

Οι πρώτες εκτιμήσεις και δηλώσεις

Μη επανδρωμενο αεροσκάφος έπεσε στα κατεχόμενα, σύμφωνα με την Χουριέτ

Για πτώση μη επανδρωμένου αεροσκάφους, μετέδιδε νωρίς το πρωί η τουρκική εφημερίδα Χουριέτ. Όπως ανέφερε ενώ αρχικά οι εκτιμήσεις έλεγαν για πύραυλο μετά τις πρώτες έρευνες εκτιμάται ότι πρόκειται για μη επανδρωμένο αεροσκάφος.

Σύμφωνα με την Χουριέτ, ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί ο οποίος έσπευσε επίσης στην περιοχή δήλωσε ότι «δεν είναι δικός μας (των τουρκικών ενόπλων δυναμεων) πύραυλος ή αεροσκάφος, είναι στρατιωτικό αεροσκάφος».

Μεαξύ άλλων αναφέρθηκε ότι στη Λευκωσία προκλήθηκε πανικός και ότι στην περιοχή έσπευσαν στρατιωτικοί και πυροσβεστική.

Δηλώσεις Ακιντζί από την σκηνή

Ο Μουσταφά Ακιντζί από το σημείο δήλωσε ότι, «Αν και δεν είναι γνωστό για το τι ακριβώς πρόκειται, γίνεται κατανοητό ότι πρόκειται για ένα στρατιωτικό αντικείμενο που ήρθε από το εξωτερικό, είτε drone, είτε πύραυλος, είτε αεροσκάφος», επίσης δηλώνει ικανοποιημένος για το γεγονός ότι το αντικείμενο δεν έπληξε κατοικημένη περιοχή και προσθέτει, «Η Κύπρος απόψε έλαβε το μερίδιό της από τον πόλεμο που συνεχίζεται στην περιοχή. Ο κ. Ακιντζί δεν αποκλείει το ενδεχόμενο το εναέριο μέσο να είναι ρωσικής προέλευσης.

Ο «Υπουργός Συγκοινωνιών» δήλωσε ότι δεν πρόκειται για drone ή αεροπλάνο. Ο Τολγκά Ατακάν, μιλώντας αμέσως μετά τον κ. Ακιντζί, δήλωσε ότι η εικόνα θα ξεκαθαρίσει το πρωί. Επίσης, τόνισε ότι τα συντρίμμια έχουν σκορπιστεί σε μεγάλη περιοχή.

Εξετάστηκαν τα συντρίμμια δηλώνει ο Κουντρέτ Οζερσάι

Σε δηλώσεις του ο Κουντρέτ Οζερσάι είπε, «Εξετάσαμε τα συντρίμμια στην περιοχή που σημειώθηκε η έκρηξη. Τα πρώτα ευρήματα υποδεικνύουν ότι το αντικείμενο που προκάλεσε την έκρηξη ήταν είτε ένα αεροπορικό μέσο είτε αεριωθούμενος εκρηκτικός μηχανισμός (πύραυλος). Οι επιγραφές και άλλα σημάδια στα κομμάτια θα μας βοηθήσουν να καταλάβουμε, προσεχώς ακριβώς το τι συνέβη. Δεν υπάρχει απώλεια ζωής ή τραυματισμοί. Η φωτιά είναι υπό έλεγχο χάρη στο έργο των πυροσβεστών».

«Πρόκειται για ξένο αντικείμενο», δήλωσαν στην «Κ» τουρκικές στρατιωτικές πηγές

Σύμφωνα με ανάρτηση του «ΥΠΕΞ» Κουντρέτ Όζερσαϊ η έκρηξη δεν οφείλεται στην πτώση κάποιου τ/κ ελικοπτέρου ή από κάποια αποθήκη πυρομαχικών. Αναλυτικά αναφέρει, «Σύμφωνα με πληροφορίες που έλαβα από τους στρατιωτικούς η αιτία της βραδινής έκρηξης δεν σχετίζεται με δική μας αποθήκη πυρομαχικών, ελικόπτερο κ.ο.κ. Αυτήν την ώρα ο στρατός, η αστυνομία, η πυροσβεστική πραγματοποιούν έρευνες στον τόπο της πτώσης. Φτάνω με τον Υπουργό Συγκοινωνιών στην περιοχή». «Οπωσδήποτε πρόκειται για ένα ξένο αντικείμενο, κάτι που ήρθε από το εξωτερικό, έκτος νησιού. Παρακολουθήστε τις δηλώσεις του Όζερσαϊ», επισημαίνουν στην «Κ» στρατιωτικές πηγές από την Τουρκία.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση