ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αναλαμβάνουμε δράση και καθαρίζουμε τον Ακάμα (βίντεο)

Και φέτος λαμβάνει χώρα η πρωτοβουλία της εφημερίδας και το μήνυμα να είναι διαχρονικό

Κοιλάδες, απόκρημνες βουνοκορφές, φυσικές ακρογιαλιές, αμμώδεις παραλίες, θαλασσινές σπηλιές. Στο βορειοδυτικό άκρο της Μεγαλονήσου, η χερσόνησος Ακάμα είναι μια περιοχή μοναδικής φυσικής ομορφιάς, ενταγμένη στο δίκτυο Natura 2000, που εκτείνεται σε επιφάνεια 230 τ. χλμ. και προσφέρει ατελείωτες δυνατότητες για πεζοπορία, ορεινή ποδηλασία, κολύμπι και παρατήρηση πτηνών. Γι’ αυτό άλλωστε είναι ένα από τα μέρη τα οποία πρέπει να επισκεφθούν ντόπιοι και τουρίστες.

Αφήνοντας πίσω όποιες υποχρεώσεις και με το σύνθημα #akamascleanup αφιερώνουμε μια Κυριακή, καθαρίζοντας ένα από τα πιο όμορφα σημεία της Μεσογείου. Αυτή είναι η τέταρτη χρονιά που με πρωτοβουλία της εφημερίδας «Η Καθημερινή» θα λάβει χώρα η μετάβαση στον Ακάμα, καθαρίζοντας τις παραλίες Blue Lagoon, Fontana Amorosa, Αμφιθέατρο, ακτή Αρναούτη και τη σπηλιά του Μανώλη.

Από τη θεωρία στην πράξη

Το ζήτημα του περιβάλλοντος εμπεριέχει περισσότερα ερωτηματικά παρά απαντήσεις. Ερωτήματα όπως το τι δουλειά έχει μια σαγιονάρα στην παραλία, ένα κουτί αναψυκτικού δίπλα της, μια πλαστική συσκευασία φαγητού, ένα άδειο μπουκάλι νερού, καπάκια μπουκαλιών παραχωμένα στην άμμο, αποτσίγαρα και ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί ο ανθρώπινος νους, ανακύπτουν όταν επισκέπτεται κανείς ακτές και θάλασσες. Σε αυτά τα ερωτήματα η καλύτερη απάντηση είναι η καλλιέργεια οικολογικής συνείδησης και παιδείας και κατόπιν η δράση. Στη μεγάλη εικόνα, επιστήμονες εκτιμούν ότι το 80% των απορριμμάτων που βρίσκουμε στις θάλασσες προέρχεται από ανθρώπινες δραστηριότητες στη στεριά και μόνο το 20% αφορά τις δραστηριότητες των ανθρώπων στη θάλασσα.

Περίπου 8 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών σκουπιδιών καταλήγουν κάθε χρόνο στους ωκεανούς και περίπου 269.000 τόνοι πλαστικών επιπλέουν στην επιφάνειά τους. Στη μικρή, κυπριακή εικόνα, το πέρασμα από τη θεωρία στην πράξη έλαβε χώρα το 2015. Την 26η Σεπτεμβρίου εκείνης της χρονιάς, πραγματοποιήθηκε η πρώτη εκστρατεία καθαρισμού του Ακάμα από τον όμιλο SPP Media και την εφημερίδα «Η Καθημερινή».

Διευθυντές, δημοσιογράφοι, ραδιοφωνικοί παραγωγοί και μεγάλος αριθμός εθελοντών, με σακούλες ανά χείρας ξεκίνησαν από το Λατσί και συγκεκριμένα από το σημείο που βρίσκεται το Latsi Water Sports για να καθαρίσουν τέσσερις παραλίες και με το αποτέλεσμα να είναι εντυπωσιακό. Εκατοντάδες κιλά σκουπίδια απομακρύνθηκαν, δίνοντας ανάσα στην περιοχή η οποία εν τέλει είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένη περιβαλλοντολογικά εφόσον αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες παραθεριστές κάθε χρόνο.

Κάθε Σεπτέμβριο

Σε αυτό το πλαίσιο και με τον σκοπό αυτό, μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε ως ανταπόκριση στην εταιρική κοινωνική ευθύνη μετουσιώθηκε σε θεσμό και σε ραντεβού το οποίο τηρείται κάθε χρόνο και δη κάθε Σεπτέμβριο. Για φέτος είναι ήδη προκαθορισμένο για τις 16 του ερχόμενου μήνα. Καταληκτικά, η καθαριότητα του Ακάμα αποτελεί έτσι κι αλλιώς μια μορφή δράσης και μια πρωτοβουλία που ενέχει μόνο θετικές επιπτώσεις για το περιβάλλον. Οι προεκτάσεις αυτής της δράσης ωστόσο αφορούν εν γένει την περιβαλλοντική συνείδηση των Κυπρίων, καθώς το μήνυμα που γίνεται προσπάθεια να περάσει είναι αυτό της ευαισθητοποίησης ως προς το περιβάλλον.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Σχόλια αναγνωστών

Επιστροφή στην κανονικότητα σε ένα μη κανονικό κράτος

«Για να εχεις φυσιολογικο κρατος πρεπει να εχεις και φυσιολογικους ανθρωπους! Αλλα στον @manotopo που ...»
Γιωργος Χ  |  07:01

Η Τουρκία στη Λιβύη

«Πέδτα των Ευρωπαίων Χάρη μου εμείς τσ ξέρουμε...»
Αρμαγεδών  |  16:03

#PoliticsBlog Η επεισοδιακή αποχώρηση του Κώστα Κληρίδη και η «ντροπή»

«Ακόμα ένας καρεκλοκένταυρος γενικώς που έχει πέσει ακόμα πιο χαμηλά....»
Αρμαγεδών  |  18:54

#PoliticsBlog Το νέο Υπουργικό και τα σενάρια για 3η θητεία του Νίκαρου

«Επι εποχης Τασου ο Νικαρος δηλωνε οτι δεν επιθυμει να ειναι Προεδρος ενος κρατους με συνορα στο Ληδρα ...»
Γιωργος Χ  |  07:47

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X