ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 22:52
 

Στο Ισραήλ η τετραμελής ομάδα του Τμ.Δασών (φωτος-βίντεο)

Αναχώρησαν και τα δύο αεροσκάφη του Τμήματος Δασών

Newsroom K

Στο Ισραήλ βρίσκεται η τετραμελής ομάδα υποστήριξης εδάφους από το Τμήμα Δασών, η οποία αναχώρησε στις 07:15 το πρωί με πτήση της Cyprus Airways, με προορισμό το Ισραήλ όπου θα συνδράμουν στις προσπάθειες για κατάσβεση των πυρκαγιών.

Σε επικοινωνία της «Κ» με το διευθυντή του Τμήματος Δασών κ. Χαράλαμπο Αλεξάνδρου, μας αναφέρθηκε πως τα δύο αεροσκάφη του τμήματος αναχώρησαν στις 11:00 και αναμένεται να φτάσουν στη γειτονική χώρα λίγο μετά τις 12:00. Τα δύο αεροσκάφη αποτελούνται από πλήρωμα δύο ατόμων το κάθε ένα. Η αναχώρησή τους αρχικά ήταν προγραμματισμένη για τις 05:00 το πρωί. 

Ερωτηθεί ο κ. Στέλιος Κοτζίκας, Προϊστάμενος της Μονάδας Πτητικών Μέσων του Τμήματος Δασών, πως προβλέπεται η σημερινή ημέρα, απάντησε ότι «συνήθως σε περιπτώσεις όπου καλείται βοήθεια, οι πυρκαγιές έχουν φτάσει σε επίπεδο που υπάρχει αρκετή δραστηριότητα. Γνωρίζουμε πως θα υπάρχει κάποιος βαθμός δυσκολίας που είναι αναμενόμενος από τα πληρώματα, γιατί» όπως εξήγησε «παρόμοιες πυρκαγιές έχουμε και στην Κύπρο που σε ορισμένες φορές εξελίσσονται σε καταστροφικές».

Οσον αφορά τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στο Ισραήλ είπε πως «σήμερα το πρωί ενημερωθήκαμε ότι υπάρχει πάρα πολύ ξηρός καιρός και αυτό αναμένεται να εντείνει τις πυρκαγιές. Το καλό στοιχείο είναι ότι υπάρχουν χαμηλής έντασης άνεμοι για την ώρα αλλά αναμένεται να ενταθούν κυρίως το απόγευμα, ενώ η θερμοκρασία προβλέπεται να ανέλθει στους 44 βαθμούς (Κελσίου) στην περιοχή που θα επιχειρούμε».
 
Σε άλλη ερώτηση ο κ. Κοτζίκας απάντησε πως «λόγω της θέσης της Κύπρου, η βοήθεια προς τρίτες χώρες, είτε μέσω του ευρωπαϊκού μηχανισμού, είτε από την Κυπριακή Δημοκρατία είναι πάρα πολύ σημαντική. Υπάρχει ήδη μια συνεργασία με τις χώρες της περιοχής δηλαδή Ελλάδα, Λίβανος και Ισραήλ και σε περίπτωση πυρκαγιών υπάρχει αλληλοβοήθεια».

Παράλληλα σύμφωνα με τον κ. Αλεξάνδρου, οι κυπριακές αρχές βρίσκονται σε ετοιμότητα για αποστολή και επίγειων δυνάμεων στην γειτονική χώρα. Πρόκειται για ομάδα που αριθμεί εξήντα άτομα.

Με την άφιξη και των δύο αεροσκαφών, αναμένεται να δοθούν οδηγίες στην κυπριακή αποστολή, σε ποια μέτωπα θα επιχειρήσουν για κατάσβεση των πυρκαγιών.

Υπενθυμίζεται ότι η Κύπρος έλαβε σχετικό αίτημα για βοήθεια από τη γειτονική χώρα, το οποίο έγινε αποδεκτό. Μετά τις απαραίτητες διαδικασίες, αποφασίστηκε όπως στην κατάσβεση της πυρκαγιάς συνδράμει το Τμήμα Δασών. Τα Υπουργεία Εξωτερικών των δύο χωρών βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία.

Ευχαριστίες από Ισραήλ

Ευχαριστίες στην ΕΕ, και ειδικότερα στην Κύπρο, την Ελλάδα, την Κροατία και την Ιταλία, εκφράζει το Ισραήλ για τη βοήθειά τους στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών στη χώρα.

Με ανάρτησή του στο twitter, ο εκπρόσωπος Τύπου του ισραηλινού ΥΠΕΞ Εμανουέλ Νασόν εκφράζει ευχαριστίες στην ΕΕ και στις τέσσερις χώρες μέλη της «για τη φιλία τους και για τη βοήθειά τους στην καταπολέμηση των δασικών πυρκαγιών!».

Εξάλλου σε ανάρτησή του στο twitter ο Πρέσβης της ΕΕ στο Ισραήλ, Εμανουέλ Γκιαουφρέτ, αναφέρει πως το Ισραήλ ζήτησε υποστήριξη από τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ και πως τέσσερα πυροσβεστικά αεροπλάνα από την Κύπρο και την Ιταλία βρίσκονται καθ' οδόν για να βοηθήσουν τους Ισραηλινούς πυροσβέστες για αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων πυρκαγιών.

Αυτή είναι η αλληλεγγύη της ΕΕ, πρόσθεσε, αναπαράγοντας σχετική ανάρτηση επίσης στο twitter του Επιτρόπου της ΕΕ για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων Χρήστου Στυλιανίδη.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Τελικά, ήταν τόσο απλό

«Γεννημένοι και εκπαιδευμένοι (από κοινωνία, σχολείο και εκκλησία) πικροφέροντες (πίκριες) »
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  19:05

Και εγένετο Νέο Κύμα

«"Νέο Κύμα" με παλαιά ...τρωκτικά!!!»
Ai Em  |  10:16

Τα μυστήρια της συνάντησης του Τραμπ με τον Ερντογάν

«Δύο άθλιοι διοικούν τώρα τον κόσμο. »
ΑΚΑ  |  21:13

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

Τα «ρεζιλίκια» στην Βουλή των Αντιπροσώπων επιλύθηκαν με μια πλατφόρμα.

Τελικά, ήταν τόσο απλό

Η αποχώρηση του Δημήτρη Λαμπριανίδη από την αίθουσα της ολομέλειας οδήγησε στην επίλυση του προβλήματος
Του Γιάννου Λύτρα
 |  ΚΥΠΡΟΣ
X