ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου: Εγγύηση στις σπουδές εξ αποστάσεως

Το ΑΠΚΥ πέτυχε το στοίχημα να ανοίξει νέους δρόμους για την τριτοβάθμια εκπαίδευση στον ελληνόφωνο χώρο

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ στον 21ο αιώνα οφείλει να συμβαδίζει με τις τεχνολογικές και επιστημονικές εξελίξεις, να αξιοποιεί τα εργαλεία της ψηφιακής εποχής για την ουσιαστική αναβάθμιση των διεργασιών διδασκαλίας και μάθησης και να προσφέρει -χωρίς αποκλεισμούς- σε κάθε άνθρωπο την ευκαιρία και ευελιξία να αναπτύσσει γνώσεις και δεξιότητες απαραίτητες σε έναν κόσμο διαρκώς μεταβαλλόμενο.

Το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου είναι ταυτισμένο με την ανοικτή και εξ αποστάσεως εκπαίδευση, προάγει τη διά βίου μάθηση και αποτελεί εγγύηση στις σπουδές εξ αποστάσεως.

Το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΑΠΚΥ), από την ίδρυσή του το 2002 έως σήμερα, είναι ταυτισμένο με την ανοικτή και εξ αποστάσεως εκπαίδευση, προάγει τη διά βίου μάθηση, και αποτελεί εγγύηση στις σπουδές εξ αποστάσεως.

Το ΑΠΚΥ πέτυχε το στοίχημα να ανοίξει νέους δρόμους για την τριτοβάθμια εκπαίδευση στον ελληνόφωνο χώρο, αξιοποιώντας τις καλές πρακτικές διεθνώς αναγνωρισμένων ιδρυμάτων, με αιχμή του δόρατος καινοτόμες τεχνολογίες τηλεκπαίδευσης, σύγχρονες διδακτικές μεθόδους, πολυμεσικό εκπαιδευτικό υλικό που προάγει τη διαδραστικότητα και εργαλεία σύγχρονης και ασύγχρονης επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης ακαδημαϊκών και φοιτητών. Στο νέο τοπίο της εκπαίδευσης που διαμορφώνεται λόγω και της πανδημίας, το ΑΠΚΥ δηλώνει «κανονικότητα» και «παρών», έτοιμο να συνεχίσει να προσφέρει με την ευέλικτη εκπαιδευτική μεθοδολογία του την πολύτιμη δυνατότητα σε κάθε ενδιαφερόμενο να αποκτήσει έναν αναγνωρισμένο, αξιόπιστο και χρηστικό τίτλο σπουδών από τον προσωπικό του χώρο, στον χρόνο που μπορεί να διαθέσει και στον δικό του ρυθμό μάθησης χωρίς τους περιορισμούς της συμβατικής εκπαίδευσης.

Το ΑΠΚΥ πρεσβεύει ότι η μόρφωση είναι δικαίωμα όλων καθόλη τη διάρκεια της ζωής τους και αυτό μαρτυρά το προφίλ της φοιτητικής του κοινότητας, που σήμερα αριθμεί περίπου 3.000 άτομα όλων των ηλικιών, από νεαρούς ως ώριμους ενήλικες, άτομα με οικογένειες, μονογονείς και πολύτεκνους, ανέργους, άτομα με ειδικές ανάγκες, εργαζόμενους σε κρίσιμη προσπάθεια ανέλιξης ή στροφής στην καριέρα τους. Την καθιέρωση του ΑΠΚΥ στον χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης επιβεβαιώνουν και οι 7.363 απόφοιτοί του, αναμφίβολα οι καλύτεροι πρεσβευτές του.

26 προγράμματα σπουδών, προσιτά δίδακτρα

Οι τρεις Σχολές

• Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών

• Θετικών και Εφαρμοσμένων Επιστημών

• Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης

οργανώνουν και προσφέρουν διεπιστημονικά, σύγχρονα και με άμεσο αντίκρισμα στην αγορά εργασίας προγράμματα σπουδών σε προπτυχιακό, μεταπτυχιακό και διδακτορικό επίπεδο, που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα επιστημονικών κλάδων.

Για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 συγκεκριμένα, οι ενδιαφερόμενοι φοιτητές έχουν να επιλέξουν το πρόγραμμα που ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες τους για προσωπική και επαγγελματική εξέλιξη από τα προσφερόμενα 4 Προπτυχιακά και 22 Μεταπτυχιακά προγράμματα (18 στην ελληνική, 4 στην αγγλική γλώσσα), καθώς και τις 17 ερευνητικές περιοχές για διδακτορική έρευνα. Προάγοντας τη διά βίου μάθηση, το ΑΠΚΥ παρέχει τη δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους για εξειδίκευση και επιμόρφωση σε συγκεκριμένα αντικείμενα μέσω της εγγραφής σε Θεματικές Ενότητες (μαθήματα) των Προπτυχιακών και Μεταπτυχιακών προγραμμάτων, οι οποίες προσφέρονται ως αυτοτελείς χωρίς να χρειάζεται η φοίτηση σε ολοκληρωμένο πρόγραμμα σπουδών.

Λαμβάνοντας υπόψη τις κοινωνικοοικονομικές συνθήκες, τον δημόσιο χαρακτήρα του και με γνώμονα την παροχή εκπαίδευσης χωρίς αποκλεισμούς, το ΑΠΚΥ διατηρεί το κόστος φοίτησης ιδιαίτερα προσιτό ενώ υποστηρίζει ομάδες φοιτητών όπως άνεργους, άτομα με ειδικές ανάγκες, πολύτεκνους, μονογονεϊκές οικογένειες, κ.λπ., παρέχοντας σημαντικές μειώσεις διδάκτρων (από 10% ως πλήρη απαλλαγή).

Την καθιέρωση του ΑΠΚΥ στον χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης επιβεβαιώνουν και οι 7.363 απόφοιτοί του, αναμφίβολα οι καλύτεροι πρεσβευτές του.

Καινοτόμες υποδομές τηλεκπαίδευσης

Όλες οι εκπαιδευτικές διεργασίες στο ΑΠΚΥ πραγματοποιούνται εξ αποστάσεως. Κύριο εκπαιδευτικό εργαλείο είναι η πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης eClass, ένα ολοκληρωμένο ψηφιακό περιβάλλον μάθησης που προσομοιώνει τις παραδοσιακές αίθουσες και συνθήκες διδασκαλίας και υποστηρίζει την ουσιώδη αλληλεπίδραση φοιτητών και διδασκόντων. Το eClass συγκεντρώνει τα πλέον σύγχρονα τεχνολογικά μέσα της ψηφιακής εποχής και επιτρέπει στο ακαδημαϊκό προσωπικό να αξιοποιεί σύγχρονες παιδαγωγικές τεχνικές, προσεγγίσεις και εκπαιδευτικές εφαρμογές. Παρέχει επίσης στους φοιτητές πολυμεσικό και διαδραστικό εκπαιδευτικό υλικό, πρόσβαση στις καταγραφές όλων των τηλεδιαλέξεων και εργαλεία για να διαχειρίζονται κατάλληλα και αποδοτικά την πορεία μάθησής τους, με συνεχή υποστήριξη και καθοδήγηση από τους συμβούλους-καθηγητές τους. Η φυσική παρουσία των φοιτητών είναι απαραίτητη μόνο στις τελικές εξετάσεις σε εξεταστικά κέντρα που λειτουργούν σε Κύπρο και Ελλάδα, αν και την περίοδο της πανδημίας και οι εξετάσεις πραγματοποιούνται αποκλειστικά με ηλεκτρονικά μέσα.

Επιδιώκοντας τη διαρκή εξέλιξή του, το ΑΠΚΥ αναβαθμίζει τακτικά τις υποδομές τηλεκπαίδευσης και τις διδακτικές προσεγγίσεις του με την ενσωμάτωση, για παράδειγμα, λειτουργιών εικονικών εργαστηρίων (virtual labs), προσομοιώσεων σε εικονικά περιβάλλοντα, εφαρμογών του Internet of Things. Ενδεικτικά της πρωτοπορίας και καινοτομίας του ΑΠΚΥ στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση είναι και τα χρυσά βραβεία που εξασφάλισε στα Cyprus Education Leaders Awards το 2019 και το 2020.

Ισχυρές ερευνητικές βάσεις

Το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου έχει σημαντικό αποτύπωμα και στην έρευνα. Στρατηγικός στόχος είναι η ερευνητική δραστηριότητα (βασική και εφαρμοσμένη) και η διάχυση των ερευνητικών αποτελεσμάτων να έχουν ωφέλεια για τις επιστήμες, την οικονομία και την κοινωνία. Το ακαδημαϊκό και ερευνητικό προσωπικό συμμετέχει σε ερευνητικά έργα με εγχώρια και διεθνή χρηματοδότηση (μόνο φέτος συμμετέχει ή/και συντονίζει 30 έργα) και παράγει αξιόλογα και ποιοτικά ερευνητικά αποτελέσματα, τα οποία παρουσιάζονται σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια και δημοσιεύονται σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά. Τις ερευνητικές δράσεις υποστηρίζουν και τα έξι (6) ερευνητικά εργαστήρια του ΑΠΚΥ:

• Διαχείρισης Χερσαίων Οικοσυστημάτων

• Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας

• Κυβερνοασφάλειας και Τηλεπικοινωνιών

• Υπολογιστικής Νόησης

• Χημικής Μηχανικής και Μηχανικής Αειφορίας

• Ερευνητικό Κέντρο Αλγοριθμικής Διαφάνειας

Διεθνείς συνεργασίες

Στο πλαίσιο της στρατηγικής διεθνοποίησης και εξωστρέφειάς του, το ΑΠΚΥ δραστηριοποιείται στο διεθνές περιβάλλον ανώτατης εκπαίδευσης και έρευνας. Συμμετέχει σε διεθνείς οργανισμούς και πανεπιστημιακά δίκτυα, συνάπτει διμερείς ή πολυμερείς συμφωνίες με πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα και υποστηρίζει την κινητικότητα της πανεπιστημιακής του κοινότητας. Μέσω αυτών των συνεργασιών επιτυγχάνει τη διαμόρφωση συνεργειών σε ερευνητικά και εκπαιδευτικά έργα (προσφέρει π.χ. 4 διιδρυματικά προγράμματα σπουδών, το ένα με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Erasmus Mundus), φιλοξενεί ξένους φοιτητές και προσωπικό άλλων πανεπιστημίων και συμμετέχει σε δράσεις ανταλλαγής καλών πρακτικών και εμπειρογνωμοσύνης στα επιστημονικά αντικείμενα που καλλιεργεί, αλλά και σε θέματα ανοικτής και εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

Το ΑΠΚΥ πρωτοπόρο και καινοτόμο στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση, εξασφάλισε χρυσά βραβεία το 2019 και το 2020 στα Cyprus Education Leaders Awards.

Κερδίζει το στοίχημα στην ψηφιακή εκπαίδευση

Η τρέχουσα πανδημία της COVID-19 έσπρωξε «βίαια» όλα τα συστήματα και ιδρύματα εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες στον ψηφιακό κόσμο. Στη δύσκολη περίοδο που διανύει η παγκόσμια κοινότητα, η εξ αποστάσεως εκπαίδευση αναδεικνύεται σε πρωταγωνιστή των εξελίξεων και έχει καταλυτική συμβολή στον μετασχηματισμό και στην ψηφιακή αναδιοργάνωση της εκπαίδευσης.

Για το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου οι συνθήκες της υγειονομικής κρίσης είναι «business as usual». Στα 15 χρόνια της ακαδημαϊκής λειτουργίας του έχει αναδείξει την εξειδίκευσή του στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση και έχει αποδείξει την ετοιμότητά του να προσαρμόζεται στις απαιτήσεις της εποχής και στις τρέχουσες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες. Καθόλη τη διάρκεια της πανδημίας συνέχισε και συνεχίζει να προσφέρει την ίδια ποιοτική μαθησιακή εμπειρία στους φοιτητές και στις φοιτήτριές του, απαράμιλλη, αν όχι καλύτερη, από τη συμβατική εκπαίδευση. Όπου και όταν χρειάστηκε να προσαρμόσει τη λειτουργία του έδρασε άμεσα και για αυτό πέτυχε, για παράδειγμα, να οργανώνει με απόλυτη επιτυχία στις τρέχουσες συνθήκες τις τελικές εξετάσεις εξ ολοκλήρου με ηλεκτρονικά μέσα στον προσωπικό χώρο κάθε φοιτητή, με διαδικασίες που διασφαλίζουν την ακεραιότητα των εξετάσεων και την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Στόχος του ΑΠΚΥ είναι η εκπαίδευση και μόρφωση όλο και μεγαλύτερου ποσοστού πληθυσμού, η κατάρτιση και εξειδίκευση του ανθρώπινου δυναμικού, καθώς και η διαρκής επένδυση στην αριστεία και στη βελτίωση της λειτουργίας του, σε νέους κλάδους σπουδών και στην αναβάθμιση των υποδομών τηλεκπαίδευσης. Παράλληλα δίνει έμφαση στην εξωστρέφεια και διεθνοποίησή του, ώστε να εξελιχθεί σε Edupreneurial πανεπιστήμιο και σε κοιτίδα γνώσης που χρειάζεται η κοινωνία μας τον 21ο αιώνα. Για όλους αυτούς τους λόγους το ΑΠΚΥ αποτελεί εγγύηση στις εξ αποστάσεως σπουδές σήμερα και η αξία των τίτλων σπουδών του είναι δεδομένη!

Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου

www.ouc.ac.cy 

Τηλ.: (357) 22411600

Εmail: info@ouc.ac.cy | admissions@ouc.ac.cy

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση