ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αντιδράσεις κι ανησυχίες στα κατεχόμενα για την υπόθεση Αϊκούτ

Η Χαλκίν Σεσί γράφει ότι ο κ. Γκιούρτζαφερ ανέφερε ότι ο Αϊκούτ είναι «πολίτης της τδβκ» και κάλεσε το «προεδρικό», την «κυβέρνηση» και το «υπεξ» να προβούν σε ενέργειες μέσω του τουρκικού ΥΠΕΞ

ΚΥΠΕ

Για στρατηγική κίνηση κατά της οικονομίας του ψευδοκράτους έκανε λόγο ο πρόεδρος των Τ/κ εργολάβων, Τζαφέρ Γκιούρτζαφερ και προειδοποίησε ότι «μια σοβαρή οικονομική κρίση είναι προ των πυλών». Σχολίαζε την υπόθεση του Σάιμον Αϊκούτ και το γεγονός ότι κατηγορείται με 124 αδικήματα για σφετερισμό ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα και θα παραμείνει υπό κράτηση μέχρι την έναρξη της δίκης τον Σεπτέμβριο.

Η Χαλκίν Σεσί γράφει ότι ο κ. Γκιούρτζαφερ ανέφερε ότι ο Αϊκούτ είναι «πολίτης της τδβκ» και κάλεσε το «προεδρικό», την «κυβέρνηση» και το «υπεξ» να προβούν σε ενέργειες μέσω του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών. «Η νότια Κύπρος επιτίθεται στην οικονομία της τδβκ. Είναι ένα αποτελεσματικό βήμα για αυτούς. Οπότε τι κάνουμε; Τίποτα. Απ’ όσο μπορώ να δω, κοιτάμε τον ουρανό και περιμένουμε να λυθεί μόνο του το πρόβλημα».

Αυτή η κατάσταση πρέπει να προβληματίσει και να γίνουν βήματα, πρόσθεσε. «Είναι σαν να μας εγκατέλειψαν στη μοίρα μας. Αυτός ο άνθρωπος είναι πολίτης της τδβκ εδώ και 30 χρόνια», είπε.

Εφιστώντας την προσοχή σε αναφορές ότι ξένοι φεύγουν από τα κατεχόμενα, ο κ. Γκιουρτζαφερ πρόσθεσε ότι ενώ τα θέματα προτεραιότητας πρέπει να είναι ψηλά στην ατζέντα, ασχολούνται με ασήμαντα πράγματα.

Σε ανάρτησή του για το ίδιο θέμα ο πρόεδρος του ΡΤΚ, Τουφάν Έρχιουρμαν υπενθύμισε το κόμμα του προειδοποιούσε για τις ανεξέλεγκτες ανεγέρσεις και πωλήσεις περιουσιών σε ξένους, οι οποίες δεν ήταν εναρμονισμένες με το διεθνές δίκαιο, και θα προκαλούσαν προβλήματα τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Εσείς λέγατε ‘μην φοβάσαι, προχώρα’, ανέφερε απευθυνόμενος προς την «κυβέρνηση».

«Τώρα, όταν το δικαστικό σώμα στη νότια Κύπρο για άλλη μια φορά στην περίπτωση ενός επιχειρηματία προσπαθεί να χρησιμοποιήσει το νόμο και το περιουσιακό ζήτημα στην Κύπρο ως εργαλείο για πολιτικούς σκοπούς, είμαστε εμείς που μιλάμε και εσείς που σιωπάτε. Πώς θα λειτουργήσει αυτό;! Το είπαμε και πριν: Όταν βλέπεις τα επίσημα έγγραφα για την υπόθεση, είναι ξεκάθαρο ότι αυτή η υπόθεση δεν αφορά μόνο τον εν λόγω επιχειρηματία, αλλά περιλαμβάνει και όλους όσοι δραστηριοποιούνται με κάποιο τρόπο σε αυτόν τον τομέα στον Βορρά».

Συνεχίζοντας ν’ απευθύνεται προς την «κυβέρνηση», ο κ. Ερχιουρμάν λέει πως η στάση της στο Κυπριακό είναι προφανής. «Το ίδιο είναι και η ‘έλλειψη πρόθεσής σας’ να ενσωματώσετε την εντολή ιδιοκτησίας στην τδβκ με το διεθνές δίκαιο όσο το δυνατόν περισσότερο μέχρι να επιλυθεί το πρόβλημα. Επικοινωνία με τη διεθνή κοινότητα έτσι κι αλλιώς δεν υπάρχει! Αφήσατε τη λύση του θέματος στα δικαστήρια του νότου», καταλήγει.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση