ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Απαντά στις αντιδράσεις για το Υφ. Πολιτισμού ο Προδρόμου

Στην ανάγκη ενιαίας διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς από το Υφυπουργείο Πολιτισμού αναφέρθηκε ο ΥΠΠΑΝ

ΚΥΠΕ

Για την ανάγκη ενιαίας διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς και για το Υφυπουργείο Πολιτισμού, αναφέρθηκε, σε σημερινές του δηλώσεις, ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, Πρόδρομος Προδρόμου, θέτοντας το ερώτημα κατά πόσο «θέλουμε μια πιο συγκροτημένη και ολιστική πολιτική για τον πολιτισμό μας ή θα προτιμήσουμε κάποιες παλιές και παρωχημένες λογικές άλλων εποχών».

Όπως είπε ο κ. Προδρόμου, «έχουμε ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων και εξετάζεται η πρόταση της Κυβέρνησης για δημιουργία Υφυπουργείου Πολιτισμού».

«Επειδή γίνονται κάποιες συζητήσεις και σημειώνεται και μια παράδοξα φυγόκεντρη τάση, για διαχωρισμό της πολιτιστικής κληρονομιάς από το Υφυπουργείο Πολιτισμού, θα πρέπει να υπενθυμίσουμε το πραγματικό ερώτημα», πρόσθεσε.

Σήμερα, διερωτήθηκε ο Υπουργός Παιδείας, «θέλουμε να εντάξει και η χώρα μας τη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς, των αρχαιοτήτων και των μνημείων σε μια ενιαία Αρχή που έχει αρμοδιότητα για τον πολιτισμό, όπως κάνουν όλες οι άλλες χώρες που διαθέτουν Υπουργεία Πολιτισμού, ή θα μείνουμε προσκολλημένοι σε συντηρητικά αντανακλαστικά».

«Θέλουμε μια δομή του κράτους, ένα Υφυπουργείο Πολιτισμού, να αναλάβει όλες τις υποθέσεις που σχετίζονται με τον πολιτισμό ή θα προτιμήσουμε μια αποσπασματική προσέγγιση και οι διάφορες υπηρεσίες να μείνουν διασκορπισμένες, εξαιτίας μιας άποψης που δείχνει να ανάγεται σε μια παρωχημένη στενά δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία» αναρωτήθηκε.

Ο κ. Προδρόμου είπε ότι η πρόταση βρίσκεται μπροστά στη Βουλή.

«Έχουμε την ευκαιρία, με τη δημιουργία Υφυπουργείου Πολιτισμού, να προχωρήσουμε σε μια ενιαία πολιτική για την κληρονομιά μας και για την πολιτιστική δραστηριότητα. Απέναντι διαμορφώνεται μια αντίδραση που θέλει ένα μέρος του πολιτισμού, η πολιτιστική κληρονομιά, να εντάσσεται σε άλλο Υπουργείο που έχει αρμοδιότητα για μεταφορές και έργα», σημείωσε.

Οι πολιτικές δυνάμεις, ανέφερε ο Υπουργός Παιδείας, έχουν λοιπόν να αποφασίσουν: «Είναι η αρχαία Σαλαμίνα, το αρχαίο πλοίο της Κερύνειας, τα ψηφιδωτά της Πάφου, το Αββαείο του Μπέλλα Πάις και η Παναγία της Ασίνου πολιτισμός ή μήπως είναι «μεταφορές και έργα»; Είναι τα αρχαία θέατρα των Σόλων, του Κουρίου, ο Πύργος του Οθέλλο και το Κάστρο της Καντάρας, το Αρμενομονάστερο και ο Καθεδρικός Ναός της Αγίας Σοφίας πολιτισμός ή είναι «μεταφορές και έργα»;».

«Θα πρέπει να ενοποιηθεί η διαχείριση του πολιτισμού, της πλούσιας κληρονομιάς και των αρχαίων μνημείων μας ή προτιμούμε να παραπέμπονται στο ίδιο πλαίσιο πολιτικής διαχείρισης όπως οι σταθμοί λεωφορείων, οι κάμερες τροχαίας και οι αυτοκινητόδρομοι; Την ώρα που η Ελλάδα, με τη στήριξη όλου του πολιτισμένου κόσμου, διεκδικεί την επιστροφή από τη Βρετανία των μαρμάρων που αφαιρέθηκαν από τον Παρθενώνα, είναι δυνατόν η Κύπρος να διατηρεί για τη διαχείριση των αρχαιοτήτων της κάποιες παρωχημένες λογικές μιας άλλης εποχής, που ανάγονται στα χρόνια της αποικιοκρατίας;» συμπλήρωσε.

Σχετικά με τα όσα ακούγονται για το «οργανόγραμμα του Υφυπουργείου», ο κ. Προδρόμου είπε ότι «πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι αυτό ουσιαστικά θα προσδιοριστεί από τον σχετικό Νόμο, που είναι ο προϋπολογισμός, όπως εξάλλου συμβαίνει με όλα τα άλλα Υπουργεία και Υφυπουργεία».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση