ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Απάτη με άστεγους: Διερευνώνται πέντε νέα αδικήματα

Το ποσό των 35 χιλιάδων ευρώ που φέρεται να απέσπασαν οι ύποπτοι δεν αποκλείεται να είναι πολύ μεγαλύτερο

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Τη Δευτέρα θα ανακοινώσει το Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού την απόφαση του, στο αίτημα της Αστυνομίας, για ανανέωση του διατάγματος κράτησης των τριών υπόπτων για την υπόθεση εξαπάτησης του κράτους με αστέγους, ενώ πέντε νέα αδικήματα διερευνώνται εναντίον τους, μετά από στοιχεία που προέκυψαν τις τελευταίες μέρες.

Στο δικαστήριο παρουσιάστηκαν σήμερα οι δυο εκ των τριών υπόπτων, ο 57χρονος ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου και ο 66χρονος υπάλληλος υποδοχής, καθώς ο 46χρονος πρόεδρος κινήματος για τους άστεγους νοσηλεύεται, από το πρωί, στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού και σύμφωνα με γνωμάτευση γιατρού, θα χρειαστεί να υποβληθεί σε καθετηριασμό.

Οι τρεις ύποπτοι επανασυνελήφθηκαν με νέα δικαστικά εντάλματα, καθώς στα αδικήματα της συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος, απόσπασης περιουσίας με ψευδείς παραστάσεις και απάτης, προστέθηκαν τα αδικήματα της πλαστογραφίας, της κυκλοφορίας πλαστού εγγράφου, της απόπειρας απόσπασης χρημάτων με ψευδείς παραστάσεις, της εμπορίας ενηλίκων προσώπων και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Σημειώνεται πως τα πρώτα τρία αδικήματα αφορούν την περίοδο μεταξύ Αυγούστου 2018 και Οκτωβρίου 2019, ενώ τα νέα αδικήματα αφορούν την περίοδο Νοεμβρίου 2018 - Οκτωβρίου 2019.

Την ίδια ώρα, το ποσό των 35 χιλιάδων ευρώ που φέρεται να απέσπασαν οι ύποπτοι, όπως αναφέρθηκε στην πρώτη εμφάνιση τους για προσωποκράτηση, δεν αποκλείεται να είναι πολύ μεγαλύτερο, αφού σε δηλώσεις του, ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Χρίστος Ανδρέου, ανέφερε πως στο μικροσκόπιο των ανακριτών βρίσκεται χρηματικό ποσό πέραν των 200 χιλιάδων ευρώ, που ήδη καταβλήθηκε στο ξενοδοχείο από το Υπουργείο Εργασίας, για την περίοδο Αυγούστου 2018 και Ιουλίου 2019, ενώ για το τελευταίο δίμηνο είχαν υποβληθεί τιμολόγια για καταβολή χρηματικού ποσού πέραν των 150 χιλιάδων ευρώ.

Από την πρώτη κράτηση των υπόπτων, στις 14 Οκτωβρίου, μέχρι και σήμερα, λήφθηκαν 27 καταθέσεις από τις οποίες φαίνεται να προκύπτουν νέες υποθέσεις αστέγων για τους οποίους το κράτος κατέβαλλε το κόστος διαμονής και σίτισης, ενώ δεν διέμεναν στο εν λόγω ξενοδοχείο.

Συγκεκριμένα, ο ανακριτής της υπόθεσης αναφέρθηκε σε άτομο το οποίο προσεγγίστηκε από τον 46χρονο και του ζητήθηκε να εντοπίσει δυο άστεγους που θα δήλωναν ότι διέμεναν στο ξενοδοχείο, χωρίς να χρειαστεί να το πράξουν, με αντάλλαγμα να του διευθετούσε έγκριση αίτησης για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.

Σε άλλη περίπτωση, το ξενοδοχείο φέρεται να χρέωνε το κράτος 165 ευρώ την ημέρα για διαμονή και σίτιση άστεγης μητέρας με τα δυο παιδιά της, για την περίοδο Ιουλίου - Σεπτεμβρίου 2019, παρόλο που αυτά είχαν αναχωρήσει, από τα μέσα Ιουλίου, για ταξίδι στο Λίβανο, με τον πρώην σύζυγο της, ενώ όταν επέστρεψαν, διέμεναν τις περισσότερες μέρες στην οικία του πατέρα τους.

Επιπρόσθετα, εξασφαλίστηκε μαρτυρία γυναίκας η οποία διέμενε στο ξενοδοχείο με μια εκ των θυγατέρων της, ενώ όπως διαπιστώθηκε, το κράτος χρεωνόταν για διαμονή και σίτιση και της δεύτερης κόρης της, η οποία όμως διέμενε σε συγγενικό σπίτι.

Σύμφωνα με τον ανακριτή της υπόθεσης, σε μια άλλη περίπτωση, άστεγος ο οποίος παρουσιαζόταν να διαμένει στο συγκεκριμένο ξενοδοχείο για συνεχόμενο διάστημα πέντε μηνών και για τον οποίο το κράτος πλήρωνε το κόστος διαμονής και σίτισης του, στην πραγματικότητα απουσίαζε για 25 μέρες από αυτό, καθώς βρισκόταν σε κέντρο αποτοξίνωσης.

Καταγράφονται επίσης άλλες περιπτώσεις όπου ο 46χρονος, 1ος ύποπτος, φέρεται να ασκούσε πιέσεις ώστε να μεταφέρονται άστεγοι στο συγκεκριμένο ξενοδοχείο, παρά τις φθηνότερες επιλογές ξενοδοχείων που υπήρχαν, ενώ έγινε αναφορά στη μαρτυρία κοινωνικής λειτουργού, που ενεργούσε εκ μέρους της Υπουργού Εργασίας και με την οποίαν επικοινωνούσε απευθείας ο 46χρονος.

Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση είχε καταγγελθεί στις 28 Αυγούστου 2019 από λειτουργό του Γραφείου Κοινωνικών Υπηρεσιών, καθώς σε αρκετές περιπτώσεις δεν εντοπίζονταν, κατά τον έλεγχο, οι άστεγοι που φέρεται να φιλοξενούσε το ξενοδοχείο.

Σε σχέση με το αδίκημα της εμπορίας προσώπου, αυτό προκύπτει μετά από αξιολόγηση που έγινε από το Γραφείο Καταπολέμησης και Εμπορίας Προσώπων, του Αρχηγείου Αστυνομίας, σύμφωνα με το οποίο, μια εκ των αστέγων που φέρεται να έτυχε εκμετάλλευσης, εμπίπτει στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, ενώ δεν αποκλείεται στην κατηγορία αυτή να εμπίπτει ένας ακόμη άστεγος.

Ο ανακριτής της υπόθεσης ανέφερε πως υπολείπονται ακόμη 53 καταθέσεις και δυο έρευνες για την υπόθεση και αιτήθηκε την ανανέωση του διατάγματος κράτησης των υπόπτων για άλλες οκτώ ημέρες.

Λόγω του προχωρημένου της ώρας, το δικαστήριο επιφύλαξε την απόφαση του για τη Δευτέρα, ενώ μέχρι τότε οι ύποπτοι θα παραμείνουν υπό κράτηση.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Η πόρτα του φρενοκομείου και η ορθάνοιχτη πόρτα του ΔΗΚΟ

«Η Ελλάδα έχει τα στρατιωτικά μέσα να αντιπαρατεθεί με την Τουρκία. Εμείς; Η μήπως θα στείλουν οι Γάλλοι ...»
Leon  |  11:16

#PoliticsBlog Η πόρτα του φρενοκομείου και η ορθάνοιχτη πόρτα του ΔΗΚΟ

«Η Ελλάδα έχει τα στρατιωτικά μέσα να αντιπαρατεθεί με την Τουρκία. Εμείς; Η μήπως θα στείλουν οι Γάλλοι ...»
Leon  |  11:15

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση