ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Απέρριψε την προσφυγή του Δήμου Αγλαντζιάς το Ανώτατο - Η αντίδραση του Δήμου

Με το σκεπτικό ότι η προσφυγή του Δήμου κατατέθηκε μετά το πέρας 30 ημερών - Ανακούφιση για κυβέρνηση και Βουλή

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Την απόφαση του σε σχέση με την προσφυγή του Δήμου Αγλαντζιάς, για τη Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ανακοίνωσε σήμερα το Ανώτατο Δικαστήριο.

Η προσφυγή απορρίφθηκε ως εκπρόθεσμη, με το σκεπτικό ότι η προσφυγή του Δήμου κατατέθηκε μετά το πέρας 30 ημερών από την ψήφιση του Νόμου στη Βουλή τον Μάρτιο του 2022.

Εάν δικαιωνόταν ο Δήμος, θα δημιουργούνταν προβλήματα που θα έθεταν σε κίνδυνο την υλοποίηση της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η συγκεκριμένη απόφαση δίνει ανακούφιση στην κυβέρνηση και τη Βουλή, διότι εάν δικαιωνόταν ο Δήμος Αγλαντζιάς, θα μπορούσαν να δημιουργηθούν αλυσιδωτά προβλήματα, που θα έθεταν σε κίνδυνο την υλοποίηση της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Σύμφωνα με τις πρόνοιες της μεταρρύθμισης, ο Δήμος Αγλαντζιάς συνενώνεται με το Δήμο Λευκωσίας, τον Άγιο Δομέτιο και την Έγκωμη, ενώ θέση του Δήμου Αγλαντζιάς είναι ότι πρέπει να συνενωθεί με τα Λατσιά και το Γέρι.

Υπενθυμίζεται ότι η προσφυγή του Δήμου Αγλαντζιάς βασίστηκε σε δύο βασικά σημεία. Το πρώτο ήταν πως υπάρχει σύγκρουση εξουσιών μεταξύ νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας και το δεύτερο πως η προσβαλλόμενη νομοθεσία παραβιάζει σημαντικότατα άρθρα του Ευρωπαϊκού Χάρτη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ιδιαίτερα το άρθρο 5, που προνοεί διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες ή/και δημοψηφίσματα..

Το σκεπτικό της απόφασης

Διαβάζοντας την απόφαση, ο Πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου, Αντώνης Λιάτσος, είπε ότι το ζήτημα του εκπρόθεσμου τους απασχόλησε κατά προτεραιότητα, δεδομένης της καθαριστικής σημασίας του για την έκβαση της υπό κρίση περίπτωσης και του γεγονότος ότι άπτεται και της δικαιοδοσίας του παρόντος Δικαστηρίου να επιληφθεί της προσφυγής και της δημόσιας τάξης γενικότερα.

Όπως πρόσθεσε «η προθεσμία -όπως και στην περίπτωση του Άρθρου 146,3 του Συντάγματος σε σχέση με διοικητικές προσφυγές- τίθεται αυστηρά ως ζήτημα δημόσιας τάξης», για να σημειώσει πως «δεν είναι διαδικαστικό ή τυπικό, αλλά ουσιαστικό και ιδιαίτερης συνταγματικής διάστασης».

«Εν προκειμένω, μάλιστα, εφόσον εγείρονται κατ΄ εξοχής ζητήματα πολιτειακής τάξης, είναι πρόδηλη η σημασία της έγκαιρης επίλυσης τους, όπως προκύπτει και από τη συντομότερη προθεσμία που προβλέπεται στο Άρθρο 139, καθότι η σύγκρουση ή αμφισβήτηση εξουσιών μεταξύ Αρχών και Οργάνων της Δημοκρατίας, δεν είναι θέμα το οποίο μπορεί να αναμένει επ’ αόριστόν για να εγερθεί. Αντίθετα, θα πρέπει να εγείρεται και να αποφασίζεται προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος, το συντομότερο δυνατού, εξ ου και η προθεσμία των 30 ημερών για καταχώρηση προσφυγής», συμπλήρωσε.

Προβαίνοντας σε ανάλυση του σκεπτικού του Δικαστηρίου, σε σχέση με το χρονικό σημείο από το οποίο αρχίζουν να μετρούν οι 30 ημέρες, ανέφερε πως «καθοριστικό χρονικό σημείο έναρξης της προθεσμίας των τριάντα ημερών, είναι κατά συνταγματική επιταγή, η ημέρα κατά την οποία προκύπτει αποκρυστάλλωση της αμφισβήτησης εξουσίας ή αρμοδιότητας».

«Εν προκειμένω», σημείωσε, «η εξέλιξη κρίσιμων γεγονότων συνιστά κοινό έδαφος».

Ο Πρόεδρος του Ανώτατου εξήγησε περαιτέρω πως ο προσβαλλόμενος Νόμος ψηφίστηκε από τη Βουλή στις 3 Μαρτίου του 2022 και αποστάλθηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για έκδοσή του στις 28 Μαρτίου του 2022, με τον Πρόεδρο να τον αναπέμπει για επανεξέταση από τη Βουλή.

Εξάλλου, σημείωσε ότι η Βουλή στις 7 Απριλίου του 2022, αφού επανεξέτασε τον Νόμο, αποφάσισε να εμμείνει στην προηγούμενη απόφαση της ενημερώνοντας σχετικά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος τον υπέγραψε.

«Όπως ήδη λέχθηκε», αναφέρει η απόφαση, «ακολούθησε η δημοσίευση στην επίσημη εφημερίδα στις 15 Απριλίου του 2022. Εν τω μεταξύ, από τις 31 Μαρτίου του 2022 ο Δήμος Αγλαντζιάς με επιστολή προς τη Βουλή εξέφραζε αντίθεση προς τη ψήφιση του Νόμου, επικαλούμενος, μεταξύ άλλων, παραβίαση της αρχής της διάκρισης των εξουσιών, αλλά και του Ευρωπαϊκού Χάρτη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Το Ανώτατο στην απόφασή του αναφέρει ότι «η Βουλή τελούσε υπό αμφισβήτηση, καθ’ όλη τη διάρκεια που ο Νόμος συζητείτο», συμπληρώνοντας ότι «ο Δήμος Αγλαντζιάς με πλήρη γνώση όλων των κρίσιμων στοιχείων, αμφισβήτησε ευθέως από τις 31 Μαρτίου 2022 για τους ίδιους λόγους που τέθηκαν ενώπιον μας την εξουσία ή αρμοδιότητα της Βουλής να προχωρήσει στη ψήφιση του Νόμου».

Σύμφωνα με το Ανώτατο «υπό τις συνθήκες, η μεταγενέστερη υπογραφή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ακολούθως η δημοσίευση του Νόμου στην Επίσημη Εφημερίδα, είναι άνευ σημασίας για σκοπούς της Συνταγματικής επιταγής του Άρθρου 139.4, προς άσκηση δηλαδή προσφυγής εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας των 30 ημερών».

«Θα ήταν διαφορετική η προσέγγιση αν εξουδετέρωνε την ως άνω συνταγματική επιταγή και θα έπληττε τους λόγους δημοσίου συμφέροντος που εξυπηρετεί», αναφέρει η απόφαση.

Η αντίδραση του Δήμου: Το Ανώτατο δεν εξέτασε την ουσία της προσφυγής

«Το Ανώτατο Δικαστήριο δεν εξέτασε την ουσία της προσφυγής, ωστόσο έκρινε ότι αυτή είναι εκπρόθεσμη. Η απόφασή του είναι τελεσίδικη και προφανώς είναι σεβαστή», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Δήμου Αγλαντζιάς, που ακολούθησε μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου. «Από την πλευρά μας θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να έρθουν καλύτερες μέρες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και να λειτουργούμε ως πρότυπο για όλους τους υπόλοιπους Δήμους», προστίθεται.

Αυτούσια η ανακοίνωση του Δήμου Αγλαντζιάς

Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου με την οποία κρίθηκε εκπρόθεσμη η προσφυγή του Δημοτικού Συμβουλίου Αγλαντζιάς είναι απολύτως σεβαστή, παρά την απογοήτευση που φυσιολογικά προκαλεί σε κάθε δημότη της Αγλαντζιάς.

Ουδέποτε ήταν πρόθεση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγλαντζιάς να αμφισβητήσει τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και να οδηγήσει τον τόπο σε περιπέτειες. Ως δημοτική αρχή καταβάλαμε έντονες προσπάθειες να πείσουμε στις διαβουλεύσεις που προηγήθηκαν ότι γεωγραφικά, αλλά και οικονομικά θα ήταν παράδοξο να ενταχθεί η Αγλαντζιά μαζί με τα δημοτικά διαμερίσματα Έγκωμης και Αγίου Δομετίου στον Δήμο Λευκωσίας.

Προτάξαμε το επιχείρημα ότι η Αγλαντζιά θα μπορούσε να προσθέσει περισσότερα στο σχήμα Γερίου – Λατσιών, κάτω υπό την ομπρέλα του Δήμου Αθαλάσσας. Δυστυχώς δεν εισακουστήκαμε από τον τέως Υπουργό κ. Νίκο Νουρή και το σύνολο των κομμάτων. Είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτή η μεταρρύθμιση δεν προχώρησε με κριτήριο το καλώς νοούμενο συμφέρον της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά στη βάση άλλων κριτηρίων και προσωπικών συμφερόντων, ενώ αδιαμφισβήτητα ούτε από πλευράς Δήμου εξαντλήθηκαν προηγουμένως όλα τα περιθώρια για να αποφευχθούν μονομερείς αποφάσεις σε βάρος της Αγλαντζιάς.

Μη έχοντας άλλη επιλογή, ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο έκρινε επιβεβλημένη την προσφυγή στη δικαιοσύνη με δύο βασικά νομικά επιχειρήματα:

• Τη σύγκρουση εξουσιών μεταξύ εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας και

• την παραβίαση άρθρων του Ευρωπαϊκού Χάρτη της Αυτοδιοίκησης που προνοεί διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες και δημοψηφίσματα.

Το Ανώτατο Δικαστήριο δεν εξέτασε την ουσία της προσφυγής, ωστόσο έκρινε ότι αυτή είναι εκπρόθεσμη. Η απόφασή του είναι τελεσίδικη και προφανώς είναι σεβαστή. Από την πλευρά μας θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να έρθουν καλύτερες μέρες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και να λειτουργούμε ως πρότυπο για όλους τους υπόλοιπους Δήμους.

ΥΠΕΣ: Η υλοποίηση της μεταρρύθμισης εντός χρονοδιαγραμμάτων

Τον Μάρτιο του 2022 η ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε τρία νομοσχέδια που σκοπό είχαν τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με τα οποία δημιουργούνται συνολικά 20 δήμοι σε ολόκληρη την Κύπρο, χωρίς δημοψηφίσματα. Την περασμένη Παρασκευή 28 Απριλίου, σε χαιρετισμό του σε συνέδριο που διοργάνωσε ο Δήμος Έγκωμης για τη μεταρρύθμιση της ΤΑ, ο υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου, ανάφερε ότι η υλοποίηση της εφαρμογής της μεταρρύθμισης θα γίνει χωρίς καμία απόκλιση από τα χρονοδιαγράμματα που τέθηκαν, δηλαδή μέχρι τον Ιούνιο του 2024, αμέσως μετά τις δημοτικές και κοινοτικές εκλογές, ώστε να «εκκινήσει» η νέα τοπική αυτοδιοίκηση. «Το υπουργείο γνωρίζει πως έχουμε μπροστά μας μια πολύ σημαντική πορεία για την υλοποίηση της μεταρρύθμισης στην ΤΑ, σε πολύ συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, με σημαντικές προκλήσεις», είπε ο κ. Ιωάννου.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση