ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Από κόσκινο το βαν με τη βοήθεια του Τμήματος Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών

Ψάχνουν να βρουν άκρη οι αστυνομικές αρχές - διαψεύδει η εταιρεία ιδιοκτήτης του ηλεκτρονικού εξοπλισμού

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Το τέλος των ερευνών, σε πρόσωπα και εγκαταστάσεις της εταιρείας η οποία παρουσιάζεται ως ιδιοκτήτης του βαν που είναι στα χέρια των αστυνομικών αρχών, θα ανοίξει ένα νέο κύκλο στις προσπάθειες που καταβάλλονται για να χυθεί φως, στην περίεργη ιστορία κατασκοπείας.

Σύμφωνα με διαρροές από πρόσωπα κοντά στις έρευνες που διεξάγονται, έφθασε η ώρα να ξεψαχνιστεί ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το βαν αναμένεται να ανοιχθεί τις επόμενες ώρες, ίσως και την Πέμπτη, προκειμένου να συμπληρωθούν τα κομμάτια του παζλ. Η Αστυνομία από την πλευρά της, προσπαθεί να κρατήσει χαμηλούς τόνους αποφεύγοντας να δώσει προς τα έξω περισσότερες πληροφορίες οι οποίες, κατά την επικρατούσα άποψη, θα συντηρήσουν την έντονη δημοσιότητα που έχει προσλάβει από τα τέλη της περασμένης εβδομάδας το όλο θέμα. Χαρακτηριστική, επί του προκειμένου, ήταν μια φειδωλή δήλωση του αρχηγού Αστυνομίας Κύπρου Μιχαηλίδη, ο οποίος ουσιαστικά άναψε κόκκινο φως στις καθημερινές δηλώσεις επικαλούμενος τη σοβαρότητα της υπόθεσης αλλά και τις έρευνες που συνεχίζονται.

Ασφαλείς πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν πως εμπλοκή στο όλο θέμα είχε το Τμήμα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών του Υπουργείου Μεταφορών

Την ίδια ώρα στο άλλο σκέλος της υπόθεσης, αυτό των πολιτικών τριγμών η κατάσταση παραμένει σχεδόν αμετάβλητη με τον αρχηγό του Δημοκρατικού Συναγερμού να αντιδρά δημόσια στα περί συνάντησής του με πρόσωπο το οποίο συνδέεται με το βαν, το ΑΚΕΛ να επιμένει να πέσει άπλετο φως, τον γενικό γραμματέα του κόμματος να ανηφορίζει στο Προεδρικό Μέγαρο την ερχόμενη Παρασκευή, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων αποκαλύψεων. Στα σημαντικά ως προς την δημόσια ενημέρωση συγκαταλέγεται και η θέση της εταιρείας - ιδιοκτήτη του βαν έτσι όπως εκφράστηκε μέσω γραπτής ανακοίνωσης.

Οι Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες

Την ώρα που πηγές κοντά στις έρευνες υποστηρίζουν πως το βαν δεν έχει ανοιχθεί για έρευνες, ασφαλείς πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν πως εμπλοκή στο όλο θέμα είχε το Τμήμα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιώντου Υπουργείου Μεταφορών. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ζητήθηκε, προφανώς από την Αστυνομία, όπως λειτουργοί του Τμήματος να εκφέρουν άποψη, προφανώς επίσης, για τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό, πληροφορίες που δεν συμβαδίζουν με τα όσα διαρρέονται από πηγές κοντά στις έρευνες. Την ίδια ώρα ο Γενικός Εισαγγελέας απέκλεισε, επί του παρόντος, δική του εμπλοκή αφήνοντας ωστόσο ανοιχτό ένα τέτοια ενδεχόμενο για το μέλλον και στην περίπτωση που «προκύψουν στοιχεία από τα οποία να φαίνεται ότι η ίδια η Αστυνομία, που έχει την ευθύνη διεξαγωγής των ανακρίσεων, δεν μπορεί να έχει τα εχέγγυα αμεροληψίας και αντικειμενικότητας, λόγω κάποιας δικής της εμπλοκής στα θέματα».

Τετ α τετ στο Προεδρικό

Όπως ανακοινώθηκε από το Προεδρικό, την ερχόμενη Παρασκευή ο Νίκος Αναστασιάδης θα συναντηθεί με τον Άντρο Κυπριανού με θέμα το βαν. Στη συνάντηση παρόντες θα είναι ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης και ο Αρχηγός Αστυνομίας. Από πλευράς ΑΚΕΛ αυτό που τονίσθηκε ήταν πως το κόμμα «ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας για συνάντηση με τον κ. Κυπριανού, ένεκα ακριβώς της σοβαρότητας και της κρισιμότητας του ζητήματος. Είναι ο ίδιος ο Πρόεδρος και η κυβέρνηση που θα πρέπει να δώσουν απαντήσεις στα άλλα κόμματα αν και πώς θα έχει συναντήσεις μαζί τους για το ίδιο θέμα».

Ο Αβέρωφ

Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού παρενέβει στα όσα τεκταίνονται δημόσια και αφορούν τον ίδιο. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου υποστήριξε πως ουδέποτε είχε επαφή, ούτε και συναντήθηκε ποτέ ή γνωρίζει τον Tal Dilian, το όνομα του οποίου φέρεται να συνδέεται με την υπόθεση του κατασκοπευτικού βαν». Ο κ. Νεοφύτου τόνισε πως δεν είναι σε θέση να γνωρίζει εάν και ποια σχέση μπορεί να υπάρχει μεταξύ του κ. Dilian και άλλων μελών της εβραϊκής κοινότητας Κύπρου. Ο κ. Νεοφύτου ανάφερε πως συναντήθηκε με τον πρόεδρο της εβραϊκής κοινότητας της Κύπρου Shahak Avn για θέματα που είχαν σχέση με την εβραϊκή κοινότητα.

Η θέση της εταιρείας

Από την προηγούμενη εβδομάδα που εντοπίσθηκε το επίμαχο βαν, θέση πήρε και η εταιρεία, ιδιοκτήτης του οχήματος και εξοπλισμού που φέρει, διαψεύδοντας πως παρείχε υπηρεσίες πληροφοριών επί κυπριακού εδάφους. Συγκεκριμένα όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της: Η εταιρεία (WiSpear) έχει εγγραφεί το 2013 και άρχισε να λειτουργεί περί τα τέλη του 2017. Μέσα από την λειτουργία της, η εταιρεία δεν έχει πωλήσει ούτε ενοικιάσει κανένα σύστημα intelligence στις Κυπριακές αρχές. Αποκλειστικός σκοπός της εταιρείας είναι η πώληση προϊόντων τεχνολογίας που αναπτύσσει και δεν παρέχει με κανέναν τρόπο υπηρεσίες intelligence σε κανέναν από τους πελάτες της. Το εν λόγω αυτοκίνητο δεν υπήρξε ποτέ ενεργό στην Κύπρο παρά μόνο για δοκιμαστικούς σκοπούς και δοκιμές μόνο σε συσκευές οι οποίες ανήκαν στην εταιρεία, ακολουθώντας τις οδηγίες των τοπικών αρχών και εις γνώση τους. Οι σχετικές δοκιμές έγιναν τον τελευταίο ένα χρόνο, όση είναι και η διάρκεια ζωής του βαν και όχι πριν τον Νοέμβριο του 2018. Στην ανακοίνωση τονίζεται πως η δραστηριότητα και εργασίες της εταιρείας στην Κύπρο δεν συνδέονται με την εβραϊκή κοινότητα, γεγονός που ισχύει και για τα μέλη της εταιρείας.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Η πόρτα του φρενοκομείου και η ορθάνοιχτη πόρτα του ΔΗΚΟ

«Η Ελλάδα έχει τα στρατιωτικά μέσα να αντιπαρατεθεί με την Τουρκία. Εμείς; Η μήπως θα στείλουν οι Γάλλοι ...»
Leon  |  11:16

#PoliticsBlog Η πόρτα του φρενοκομείου και η ορθάνοιχτη πόρτα του ΔΗΚΟ

«Η Ελλάδα έχει τα στρατιωτικά μέσα να αντιπαρατεθεί με την Τουρκία. Εμείς; Η μήπως θα στείλουν οι Γάλλοι ...»
Leon  |  11:15

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X