ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Απόφαση σταθμός - Ενώπιον της Ιεράς Συνόδου η καταδίκη του πρώην Κιτίου

Μετά την επιβολή ποινής η Ιεραρχία θα αποφασίσει για την ποινή που θα επιβάλει στον αρχιερέα

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Η απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσία να κρίνει ένοχο ιεράρχη της Εκκλησίας της Κύπρου ίσως να είναι η μοναδική στη σύγχρονη ιστορία του τόπου. Εκκλησιαστικές πηγές με τις οποίες μίλησε η «Κ» ανέφεραν πως δεν υπάρχει προηγούμενο τα τελευταία 100 χρόνια κύπριος Ιεράρχης να καταδικαστεί από πολιτικό δικαστήριο για άσεμνη επίθεση σε γυναίκα. Μετά την απόφαση το ζητούμενο της υπόθεσης είναι πρώτον: το ύψος της ποινής που θα επιβάλει το Δικαστήριο και δεύτερον ο χειρισμός που θα τύχει το όλο θέμα από την Ιερά Σύνοδο. Στο πρώτο σκέλος το Δικαστήριο θα συνεδριάσει στις 26 Μαΐου για μετριασμό της ποινής. Στο δεύτερο σκέλος με το που θα επιβληθεί η ποινή στον Μητροπολίτη πρώην Κιτίου Χρυσόστομο θα ξεκινήσει η εμπλοκή της Ιεράς Συνόδου. Σύμφωνα με εκκλησιαστικές πηγές τα μέλη της κυπριακής Ιεραρχίας θα συνέλθουν προκειμένου να αποφασίσουν για το τι μέλει γενέσθαι με τον Ιεράρχη.

Η Ιερά Σύνοδος θεωρείται βέβαιο ότι θα λάβει υπόψη της, τόσο το προχωρημένο της ηλικίας όσο και την κατάσταση της υγείας του πρώην Κιτίου.

Οι επιλογές

Η Ιερά Σύνοδος έχοντας την οριστική απόφαση του Δικαστηρίου θα προχωρήσει σε εξέταση της συγκεκριμένης υπόθεσης και επιβολή εκκλησιαστικής ποινής. Επειδή πρόκειται για ανώτερο κληρικό της υποθέσεως θα επιληφθεί η Ιερά Σύνοδος με σύνθεση στην οποία μετέχουν ο Πρόεδρος της και τουλάχιστον 12 Αρχιερείς και επιβάλει τις ποινές: της μομφής, της αργίας με ή χωρίς στέρηση αποδοχών, της εκπτώσεως και της καθαιρέσεως. Με βάση το άρθρο 80 του Καταστατικού Χάρτη η ποινή της προσωρινής αργίας επιβάλλεται σε περίπτωση κατά την οποία «υφίστανται αποχρώσες ενδείξεις για τη τέλεση σοβαρού εκκλησιαστικού αδικήματος κυρίως δε όταν έχει προκληθεί από αυτόν (κληρικό) και σκανδαλισμός του ποιμνίου». Η συγκεκριμένη ποινή επιβάλλεται μέχρι την έκδοση δικαστικής αποφάσεως από όργανα της Εκκλησίας. Εάν η Ιερά Σύνοδος αποφασίσει να πραγματοποιήσει και δικές της έρευνες σε μια τέτοια περίπτωση με βάση τον Καταστατικό Χάρτη μπορεί να επιβληθεί η ποινή της προσωρινής αργίας μέχρι έκδοση απόφασης από τα όργανα της Εκκλησίας.

Άρθρο 81

Με βάση τα όσα αναφέρονται στο άρθρο 81 του Καταστατικού Χάρτη, σε Αρχιερέα που καταδικάστηκε και από τα όργανα της Εκκλησίας μπορεί να το επιβληθεί ποινή της στερητικής ιεροσύνης ή έκπτωση από το Θρόνο, ή ποινή αργίας που επιφέρει έκπτωση. Στην περίπτωση που επιβληθεί η ποινή της προσωρινής αργίας, όπως αναφέρεται στο άρθρο 14 του Καταστατικού Χάρτη, ο υπόλογος Αρχιερέας θα κληθεί να παρουσιαστεί ενώπιον της Ιεράς Συνόδου.

Η διαδικασία

Με βάση τον νέο Καταστατικό Χάρτη όποιος κληρικός καταδικαστεί για ποινικό αδίκημα από πολιτικό δικαστήριο ταυτόχρονα αντιμετωπίζει και ποινή από την Ιερά Σύνοδο. Επί του προκειμένου όπως σημείωνε εκκλησιαστική πηγή στην «Κ» υπάρχει πρόσφατο προηγούμενο με κληρικό ο οποίος καταδικάσθηκε σε ποινή φυλάκιση για σοβαρό ποινικό αδίκημα και την ίδια ώρα με απόφαση εκκλησιαστικού οργάνου καθαιρέθηκε. Επίσης αν και δεν αναφέρεται στον Καταστατικό Χάρτη, η Ιερά Σύνοδος με βάση τους εκκλησιαστικούς κανόνες μπορεί να επιβάλει και την ποινή της επαναφοράς εις την τάξιν των μοναχών. Σε μια τέτοια περίπτωση ο υπόλογος Αρχιερέας θα πρέπει να εγκλειστεί στη Μονή της Μετάνοιας του, που για την περίπτωση του πρώην Κιτίου είναι η Μονή Μαχαιρά. Η ποινή τα επαναφοράς εις την τάξιν των Μοναχών προϋποθέτει ότι ο Ιεράρχης στον οποίο επιβάλλεται η ποινή έχει την Μοναχική Κουρά κάτι που δεν είναι βέβαιο για τον πρώην Κιτίου. Επίσης η Ιερά Σύνοδος θεωρείται βέβαιο ότι θα λάβει υπόψη της, τόσο το προχωρημένο της ηλικίας όσο και την κατάσταση της υγείας του πρώην Κιτίου. 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση