ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Απορρίφθηκε η πρόταση για διόδια - Θα έχουμε ζώνες χαμηλών εκπομπών

Τι θα ισχύει με τις ζώνες χαμηλών εκπομπών

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Διά στόματος Εύης Αναγιωτού, ήρθε η απάντηση στο ζήτημα που πρόκυψε τις τελευταίες ώρες σε σχέση με την εφαρμογή διοδίων στους κυπριακούς δρόμους.

Σε δηλώσεις στην εκπομπή «Μεσημέρι και κάτι» η Ανώτερη Εκτελεστικός Μηχανικός του Τμήματος Δημοσίων Έργων, κα. Αναγιώτου, ξεκαθάρισε πως δεν θα εφαρμοστεί το εν λόγω μέτρο.

Όπως εξήγησε, αυτή ήταν μια πρόταση από μελετητές, ωστόσο έχει απορριφθεί από τον περασμένο Φεβρουάριο, ωστόσο όπως είπε θα έχουμε καθορισμό περιοχών ή οδών χαμηλών ή μηδενικών εκπομπών.

Πιο συγκεκριμένα, τον περασμένο Ιανουάριο ψηφίστηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο, ο περί του Καθορισμού Ειδικών Μέτρων για Μείωση των Ατμοσφαιρικών Ρύπων και Αερίων του Θερμοκηπίου που προέρχονται από τις Οδικές Μεταφορές Νόμος του 2023.

Με το εν λόγω νομοσχεδίο, ο Υπουργός Μεταφορών μετά από διαβούλευση με την οικεία Αρχή Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θα μπορεί να καθορίζει μέτρα, όπως τα ακόλουθα:

  • Τον καθορισμό περιοχών ή οδών χαμηλών ή μηδενικών εκπομπών.
  • Την απαγόρευση, σε συγκεκριμένες περιοχές ή οδούς ή σε συγκεκριμένες μέρες και ώρες, της διακίνησης ρυπογόνων οχημάτων. ·
  • Τον καθορισμό ημερομηνίας πέραν της οποίας δεν θα επιτρέπεται η εγγραφή ρυπογόνων οχημάτων. πχ πετρελαιοκίνητων παλαιών προδιαγραφών.
  • Τον καθορισμό λεωφορειολωρίδων.
  • Τον καθορισμό μεταφορικών δραστηριοτήτων, οι οποίες θα διενεργούνται αποκλειστικά με ηλεκτρικά οχήματα, π.χ. της υπηρεσίας παράδοσης προϊόντων.
  • Τον καθορισμό απαιτήσεων για συμπερίληψη, σε διαφημίσεις ή άλλους τρόπους προώθησης για την αγορά ή χρήση οχημάτων που κινούνται με συμβατικά καύσιμα, μηνυμάτων που προωθούν εναλλακτικούς τρόπους διακίνησης, όπως το περπάτημα, την ποδηλασία και τη χρήση δημόσιων επιβατικών μεταφορών.
ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση