ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 23:19
 

Απορρίπτεται η άντληση νερού από την «Μεμί»

Αρνητικό το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων στην πρόταση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας

Newsroom K

ΓΙΑΝΝΟΣ ΛΥΤΡΑΣ

Την άρνηση του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων συνάντησε η πρόταση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας όπως αντληθεί ποσότητα νερού από την λίμνη του Μεμί στον Ξυλιάτο, προκειμένου να διευκολυνθούν οι έρευνες για τον εντοπισμό της 6χρονης Sierra Graze. Οι λόγοι αφορούν στην προστασία του περιβάλλοντος και του οικοσυστήματος της περιοχής, καθώς το νερό της λίμνης περιέχει βαρέα μέταλλα.

Ο Ανώτερος Υδρολόγος του Τμήματος, Χαράλαμπος Δημητρίου, μιλώντας στο 24News, εξήγησε ότι οι εμπλεκόμενες στις έρευνες αρχές ζήτησαν όπως η στάθμη του νερού μειωθεί κατά περίπου δέκα μέτρα. Αυτό είναι αδύνατον, τόνισε ο κ. Δημητρίου, εξηγώντας ότι πρόκειται για μια ποσότητα που ανέρχεται γύρω στις τετρακόσιες χιλιάδες κυβικά μέτρα νερού. Πρόκειται για μια μεγάλη ποσότητα νερού, η σύνθεση του οποίου αποτελείται από βαρέα μέταλλα, για να διοχετευτεί σε ένα ρυάκι και να ρέει, καθώς θα επηρεάσει αρνητικά το οικοσύστημα της απ' όπου θα περάσει.

Ο κ. Δημητρίου διευκρίνισε ότι το νερό της λίμνης του Μεμί δεν είναι εξίσου μολυσμένο με της «Κόκκινης Λίμνης» του Μιτσερού, ωστόσο είναι βεβαρυμμένο με μέταλλα. Εκτός από το οικοσύστημα, την βλάστηση και όλους τους άλλους οργανισμούς που διαβιούν στην περιοχή, το μολυσμένο νερό μπορεί να επηρεάσει «τρομερά αρνητικά», τόσο τα επιφανειακά, όσο και τα υπόγεια νερά.

Δύσκολο να εφαρμοστούν άλλες λύσεις

Αφού η λύση της άντλησης και διοχέτευσης σε ρυάκι έχει απορριφθεί, στο τραπέζι τέθηκαν και άλλες πιθανές λύσεις, οι οποίες φαίνεται ότι δεν θα αποφέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Σύμφωνα με τον κ. Δημητρίου, ο μια άλλη πιθανή, εναλλακτική λύση που συζητήθηκε, ήταν η άντληση του νερού και τοποθέτησή του σε κρατήρες στην ίδια περιοχή. Ωστόσο, αυτό δεν θα βοηθήσει, καθώς οι κρατήρες έχουν χωρητικότητα περί τις πενήντα χιλιάδες κυβικά μέτρα νερού, την ώρα που η επιθυμητή ποσότητα άντλησης ανέρχεται στις τετρακόσιες χιλιάδες κυβικά μέτρα. Οι πενήντα χιλιάδες κυβικά μέτρα μπορούν να μειώσουν την στάθμη κατά μόλις ένα μέτρο, περίπου, την στιγμή που ζητείται η μείωσή της κατά δέκα μέτρα, εξήγησε.

Μια άλλη λύση, αλλά εξαιρετικά χρονοβόρα, είναι η φυσική εξάτμιση του νερού. Ωστόσο, αυτό θα πάρει αρκετό χρόνο, καθώς, όπως μας εξήγησε ο κ. Δημητρίου, για να εξατμιστεί περίπου ένα μέτρο νερού, παίρνει περίπου δεκαπέντε μέρες.

Πηγή: 24news

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Διαγράφηκαν δάνεια εκτοπισθέντων γεωργοκτηνοτρόφων από την ΣΚΤ

«Γειά σου, Χρειάζεστε ένα άνετο δάνειο για την ικανοποίησή σας; Προσφέρουμε ένα προσιτό δάνειο επιτόκιο ...»
3% Απλή και προσιτή προσφορά δανείου  |  21:53

Μπήκαν σε κόντρα Χριστοδουλίδης – ΑΚΕΛ για την εξωτερική πολιτική

«Όταν όμως ο πεθερός πλήρωνε την προεκλογική Χριστόφια στη Λεμεσό το 2008 με την ελπίδα πως θα τον διόριζε ...»
Rikkos  |  17:01

Εξοφλήθηκαν τα ακριβά δάνεια της κρίσης

«ΛΗΨΕΤΕ ΚΑΡΤΑ ΑΚΑΤΕΡΓΑΣΤΗΣ ΑΤΜ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΣΗΜΕΙΑ Μπορείτε να χαράξετε και να συνδεθείτε ...»
MARK DOROTHY  |  16:58

Εξοφλήθηκαν τα ακριβά δάνεια της κρίσης

«Get ATM Raw Card and Make it Complete You can hack and log on to ATMs without having to carry it Arms. ...»
MARK DOROTHY  |  16:53

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X