ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αρχιεπισκοπικές - Το παρασκήνιο και οι διάλογοι για τη διαδοχή

Η κοινή συνάντηση που είχε ο Αρχιεπίσκοπος πριν επιδεινωθεί η υγεία του με δυο Μητροπολίτες

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Ένα από τα ζητήματα τα οποία φαίνεται να απασχολούσαν έντονα τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο ήταν η επόμενη μέρα στην Εκκλησία της Κύπρου. Ο Χρυσόστομος Β’ δεν είχε κρύψει, δημόσια, τις ανησυχίες του παρά το γεγονός ο ίδιος απέκλειε κάθε σκέψη να δρομολογήσει την διαδοχή του. Ο μακαριστός ιεράρχης σε συνέντευξή του στην «Κ», τον Νοέμβριο του 2020 είχε πει: «Προγεύομαι ότι αν φύγω θα σκοτωθούν μεταξύ τους. Δεν ξέρω τι θα κάνουν». Με την προεκλογική κούρσα στην Εκκλησία να έχει ξεκινήσει ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», αναφέρουν πως ο Ιεράρχης φαίνεται να είχε κάνει κινήσεις προκειμένου η εκλογή του διαδόχου του να κινηθεί προς συγκεκριμένους Ιεράρχες που ο ίδιος πίστευε πως θα συνεχίσουν το έργο του και η Εκκλησία της Κύπρου δεν θα κινδυνεύσει να απωλέσει τον παραδοσιακό της χαρακτήρα.

Η συνάντηση

Στο πνεύμα αυτό οι πληροφορίες της «Κ» από δυο πηγές επιμένουν πως ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος είχε προσπαθήσει να γεφυρώσει τις αποστάσεις που χώριζαν δυο Ιεράρχες οι οποίοι κατά τον ίδιο θα ήταν σε θέση να τον διαδεχθούν. Συγκεκριμένα οι πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν πως είχε καλέσει στην Αρχιεπισκοπή τους μητροπολίτες Πάφου, Κωνσταντίας και Αμμοχώστου από τους οποίους ζήτησε να τα βρουν προκειμένου η ομάδα των αρχιεπισκοπικών να κατέλθει ενωμένη με έναν υποψήφιο. Στη συνάντηση εκείνη ο μακαριστός Ιεράρχης διαπίστωσε πως και οι δυο Μητροπολίτες επέμεναν να διεκδικήσουν εκλογή. Μπροστά στην κατάσταση που είχε δημιουργηθεί ο Χρυσόστομος Β’ φέρεται να είπε: «Εγώ θέλω τον Πάφου αλλά δεν τραβά και πρέπει να πάμε με τον Βασίλειο». Ο μητροπολίτης Πάφου αντέδρασε και εκεί φαίνεται να τερματίστηκε κάθε προσπάθεια από πλευράς του μακαριστού Αρχιεπισκόπου να πετύχει την ενότητα των ιεραρχών που τον υποστήριζαν.

Οι υποψήφιοι

Οι δυο Μητροπολίτες αναμένεται ότι αύριο Τρίτη που είναι η υποβολή υποψηφιοτήτων θα επικυρώσουν και επίσημα την πρόθεσή τους να διεκδικήσουν εκλογή στον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο. Το ψηφοδέλτιο αναμένεται να συμπληρώσουν ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος ο οποίος δημόσια αποδέχθηκε το κάλεσμα που απεύθυνε η ομάδα υποστήριξής του να τεθεί στην κρίση των πιστών, ο Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής Ησαΐας ο οποίος το περασμένο Σάββατο εξήγγειλε υποψηφιότητα καθώς και ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος την υποψηφιότητα του οποίου γνωστοποίησε ο Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς. Ως εν δυνάμει υποψήφιοι παρουσιάζονται ο Μητροπολίτης Κυρηνείας Χρυσόστομος και ο Επίσκοπος Καρπασίας Χρυστοφόρος. Οι δυο Ιεράρχες εμφανίζονται αποφασισμένοι να επισημοποιήσουν το ενδιαφέρον τους ωστόσο υπάρχουν πληροφορίες ότι ενδεχομένως να αναθεωρήσουν τις αποφάσεις τους και να μην υποβάλλουν υποψηφιότητα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση