ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αρχηγός Αστυνομίας: Μας ανησυχεί το φαινόμενο των διαφόρων φόνων

Σε συνεργασία με τον Υπουργό Δικαιοσύνης κάνουν ό,τι είναι δυνατόν, ώστε να εμπεδωθεί το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών, ανέφερε ο κ. Μιχαηλίδης

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Η Αστυνομία εργάζεται άοκνα και με ανιδιοτέλεια ενώ «υπήρχαν και λάθη και παραλείψεις, τις οποίες φροντίσαμε να διορθώσουμε» ανέφερε ο απερχόμενος Αρχηγός του Σώματος, Κύπρος Μιχαηλίδης, ο οποίος συναντήθηκε την Τρίτη με τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Γιώργο Σαββίδη, ενόψει της επικείμενης αφυπηρέτησής του.

Για καταξιωμένο αξιωματικό, ο οποίος ανέλαβε την αρχηγία της Αστυνομίας σε μια πολύ δύσκολη χρονική στιγμή και ανταποκρίθηκε επάξια στα καθήκοντα που του εμπιστεύτηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, έκανε λόγο ο Υπουργός. «Φεύγω με το κεφάλι ψηλά, πιστεύοντας ότι έχω εκπληρώσει στο ακέραιο το καθήκον μου» ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Μιχαηλίδης, μετά τη συνάντηση στο Υπουργείο Δικαιοσύνης με τον κ. Σαββίδη και στελέχη του Υπουργείου. Οι δηλώσεις προηγήθηκαν των ανακοινώσεων για διορισμό του νέου Γενικού Εισαγγελέα και του νέου Αρχηγού Αστυνομίας.

Ερωτηθείς εξάλλου για την κατάσταση στην παλιά Λευκωσία, ο κ. Μιχαηλίδης εξέφρασε ανησυχία για τους φόνους, ενώ ανέφερε ότι σε συνεργασία με τον Υπουργό Δικαιοσύνης κάνουν ό,τι είναι δυνατόν, ώστε να εμπεδωθεί το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών. Κάλεσε επίσης όσους «κατηγορούν από καθέδρας» την Αστυνομία για αδράνεια, να το σκεφτούν διπλά, αλλά και να σκέφτονται τί έχει κάνει μέχρι στιγμής η Αστυνομία.

«Ο Αρχηγός Αστυνομίας είναι αδιαμφισβήτητα ένας από τους στενότερους συνεργάτες του εκάστοτε Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως» είπε ο κ. Σαββίδης, ενώ ανέφερε ότι ο κ. Μιχαηλίδης υπηρέτησε το Αστυνομικό Σώμα για περισσότερες από τέσσερεις δεκαετίες με ζήλο, αφοσίωση, υπευθυνότητα, επαγγελματισμό, αξιοπρέπεια και εντιμότητα.

Εξέφρασε παράλληλα την ικανοποίηση και ευγνωμοσύνη του για την στενή, ειλικρινή και εποικοδομητική συνεργασία καθ’ όλη τη διάρκεια των δεκατριών τελευταίων μηνών στον τομέα της ασφάλειας και της πάταξης του σοβαρού και οργανωμένου εγκλήματος καθώς και στην διαχείριση όλων αυτών των ζητημάτων που προέκυψαν στην περίοδο αυτή σε σχέση με την προστασία της υγείας των πολιτών.

Ο Υπουργός ευχαρίστησε τον κ. Μιχαηλίδη για τη στενή και γόνιμη συνεργασία τους και ευχήθηκε κάθε επιτυχία σε ό,τι αποφασίσει να κάνει.

Λαμβάνοντας τον λόγο, ο απερχόμενος Αρχηγός της Αστυνομίας Κύπρος Μιχαηλίδης είπε ότι όλα αυτά τα χρόνια προσπάθησε να είναι αντικειμενικός και δίκαιος. Αναφέρθηκε στη σταδιοδρομία του στο Σώμα και στην ανάληψη των καθηκόντων του στην ηγεσία της Αστυνομίας «σε μια πολύ δύσκολη στιγμή, αρχές του Μάιου του 2019» όταν άρχισε να βγαίνει στην επιφάνεια η δράση του κατά συρροή δολοφόνου, Νικόλα Μεταξά, ο οποίος αφαίρεσε 7 ανθρώπινες ζωές.

«Η κοινή γνώμη ζητούσε διερεύνηση όλων αυτών των υποθέσεων, θεωρώντας ότι η Αστυνομία είχε ευθύνη καλύτερης διερεύνησης των υποθέσεων που αφορούσαν τα ελλείποντα πρόσωπα» είπε.

Ανέφερε ότι με την ανάληψη της αρχηγίας είχε θέσει δύο στόχους ως προτεραιότητα, «να εξυψωθεί το κύρος της Αστυνομίας που ήταν καταρρακωμένο στα μάτια της κοινής γνώμης και στη συνέχεια να εμπεδωθεί το αίσθημα ασφάλειας και εμπιστοσύνης του κοινού προς την Αστυνομία».

Είπε ότι έγινε κατορθωτό σε σύντομο χρονικό διάστημα να υπάρχουν οι ενδείξεις ότι το κοινό εμπιστεύεται την Αστυνομία. «Και ενώ λοιπόν βρισκόμασταν σε αυτή την ανοδική πορεία προέκυψε το θέμα της πανδημίας του κορωνοϊού, με αποτέλεσμα να αρχίσει πάλι μια τιτάνια μάχη» για την προστασία της δημόσιας υγείας, συμπλήρωσε. «Το αποτέλεσμα μετά από 3 μήνες μετρά και δείχνει ακριβώς που έχουμε φτάσει, είπε.

Ο κ. Μιχαηλίδης συνέχισε, λέγοντας ότι ό,τι έχει επιτύχει ο Αρχηγός Αστυνομίας, το έχει επιτύχει με τη συνεργασία του Υπουργείου Δικαιοσύνης και των συνεργατών του «μέχρι και το τελευταίο Αστυνομικό». Ό,τι κάναμε, το κάναμε για το καλό της υπηρεσίας, του τόπου, της πατρίδας και του κοινού, είπε.

«Είχα καλούς συνεργάτες, είχα καλούς φίλους και φεύγω με το κεφάλι ψηλά, πιστεύοντας ότι έχω εκπληρώσει στο ακέραιο το καθήκον μου» ανέφερε ο απερχόμενος Αρχηγός της Αστυνομίας.

Είπε ότι η Αστυνομία εργαζόταν και εργάζεται άοκνα και με ανιδιοτέλεια ενώ «υπήρχαν και λάθη και παραλείψεις, τις οποίες φροντίσαμε να διορθώσουμε, αλλά σίγουρα υπάρχουν και πολλά περιθώρια βελτίωσης». Ερωτηθείς ακολούθως για την αναφορά του σε «λάθη και παραλείψεις» είπε ότι για να φύγει ένας Υπουργός Δικαιοσύνης και ένας Αρχηγός Αστυνομίας το 2019 «σίγουρα υπάρχουν πιθανά λάθη, πιθανές ελλείψεις, πιθανές παραλείψεις, οι οποίες βέβαια θα κριθούν και ενώπιον δικαστηρίου όταν οι συγκεκριμένες υποθέσεις για τους 15 Αστυνομικούς θα αχθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης».

Αναφέρθηκε εξάλλου σε «σημαντικές ελλείψεις στην Αστυνομία» ενώ είπε ότι ο Υπουργός Δικαιοσύνης βρίσκεται στο πλευρό του Σώματος και προσπαθεί να γίνουν νέες προσλήψεις. «Υπολείπονται πολλές κενές θέσεις στην Αστυνομία, που θα βοηθήσουν αφάνταστα το έργο της Υπηρεσίας μας» είπε, ενώ αναφέρθηκε στην αναδιοργάνωση του Σώματος, εκφράζοντας την ελπίδα το θέμα της αναδιοργάνωσης να προχωρήσεις μπροστά».

Είπε εξάλλου ότι «καμιά φορά, η Αστυνομία φορτώνεται καθήκοντα και υποχρεώσεις που δεν είναι στην αρμοδιότητά της» ενώ ζήτησε να λαμβάνοντα τα μέτρα εκεί και όπου υπάρχει αρμοδιότητα άλλων Υπηρεσιών, Υπουργείων ή φορέων, ώστε η Αστυνομία να αφεθεί απερίσπαστη για να επιτελέσει το έργο της.

«Μας ανησυχεί το φαινόμενο των διαφόρων φόνων»

Ο απερχόμενος Αρχηγός ρωτήθηκε και για τον τρόπο που θα αντιμετωπιστεί η κατάσταση στην παλιά Λευκωσία, μετά τις διαδοχικές εγκληματικές ενέργειες και είπε ότι υπάρχει μια καλή αστυνομική διαχείριση της συγκεκριμένης περιοχής. Ανέφερε ακόμη ότι όταν έγιναν προσπάθειες για την καλύτερη δυνατή αστυνόμευση της περιοχής, το Σώμα δέχθηκε κριτική ότι «δημιουργείται μια αστυνομοκρατούμενη περιοχή», κάτι που ο ίδιος απέρριψε, ενώ είπε ότι επικρίθηκε και η συνεργασία με την Εθνική Φρουρά.

«Δεν θα κρύψω ότι μας ανησυχεί το φαινόμενο των διαφόρων φόνων, γιατί δυστυχώς είχαμε τέτοια περιστατικά» είπε, ενώ ανέφερε ότι σε συνεργασία με τον Υπουργό Δικαιοσύνης κάνουν ό,τι είναι δυνατόν, ώστε να εμπεδωθεί το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών.

Για τη μεταναστευτική πολιτική, είπε ότι γίνεται τεράστια προσπάθεια, ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα, ενώ υπάρχει εξαιρετική συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών. «Σε κανένα μέρος του κόσμου δεν έχει εξαλειφθεί το φαινόμενο των εγκλημάτων» ανέφερε ο κ. Μιχαηλίδης, ενώ είπε ότι η Κύπρος θεωρείται μια από τις πιο ασφαλείς χώρες της Ευρώπης. Κάλεσε τέλος όσους κατηγορούν από καθέδρας την Αστυνομία για αδράνεια να το σκέφτονται διπλά, αλλά και να σκέφτονται τί έχει κάνει μέχρι στιγμής η Αστυνομία.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση