ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αρχηγός: Ποινικές ή πειθαρχικές διαδικασίες αν έγιναν λάθη

«Όλοι μαζί θα πρέπει να προσπαθήσουμε να δώσουμε στον κόσμο ένα αίσθημα ασφάλειας, το οποίο κατά κάποιο τρόπο έχει τρωθεί με τα πρόσφατα τελευταία γεγονότα»

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Δεν θα διστάσουν να οδηγήσουν σε ποινικές διαδικασίες είτε ακόμα και σε πειθαρχικές διαδικασίες αν και εφόσον διαφανεί μέσα από την έρευνα ότι επιρρίπτονται ευθύνες, ο Αρχηγός Αστυνομίας Κύπρος Μιχαηλίδης, μιλώντας κατά τη συνάντηση του, στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου, με τα μέλη της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λευκωσίας, στο πλαίσιο σειράς επαφών με τα μέλη της Αστυνομίας μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.

Ο κ. Μιχαηλίδης έστειλε, παράλληλα, το μήνυμα ότι η Αστυνομία μπορεί και έχει τη θέληση και τη βούληση να σταθεί με σιγουριά δίπλα στον πολίτη και να του παράσχει προστασία.

«Όλοι μαζί θα πρέπει να προσπαθήσουμε να δώσουμε στον κόσμο ένα αίσθημα ασφάλειας, το οποίο κατά κάποιο τρόπο έχει τρωθεί με τα πρόσφατα τελευταία γεγονότα», πρόσθεσε.

Ο Αρχηγός Αστυνομίας ανέφερε, παράλληλα, ότι υπάρχει μια έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη, «γι΄ αυτό δεν θα μπούμε σε λεπτομέρειες, αλλά εάν και εφόσον έχουν διαπραχθεί τα οποιαδήποτε λάθη, είμαστε έτοιμοι να τα διορθώσουμε και εάν πρέπει να υποστούν συνέπειες ή να τιμωρηθούν κάποια μέλη για τα οποία φαίνεται να επιρρίπτονται ευθύνες, με τη διερεύνηση θα διαφανεί, τότε δεν θα διστάσουμε να οδηγήσουμε αυτά τα πρόσωπα είτε σε ποινικές διαδικασίες είτε ακόμα και σε πειθαρχικές διαδικασίες».

Απευθυνόμενος προς τα μέλη της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λευκωσίας, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι σκοπός των επαφών με τα μέλη της Αστυνομίας είναι να μπορέσουν να επικοινωνήσουν μέχρι και τον τελευταίο Αστυνομικό, να ακούσουν τις εισηγήσεις, τις απόψεις, τα παράπονα όλων, γιατί αυτή την στιγμή υπάρχει ένα θέμα.

«Το θέμα είναι ότι βρισκόμαστε σε μια κατάσταση μειωμένου ηθικού, το οποίο προέκυψε από κάποιες καταστάσεις και κάποιες τελευταίες εξελίξεις που είχαμε, που μας έφερε στο αποτέλεσμα, το οποίο ήταν η παραίτηση του Υπουργού Δικαιοσύνης και η αποχώρηση του Αρχηγού Αστυνομίας. Γι΄ αυτό ο στόχος και ο σκοπός της επίσκεψης είναι να εμψυχωθεί το αστυνομικό προσωπικό και ο στόχος, επίσης, είναι να δοθεί το μήνυμα ότι όλοι μαζί θα πρέπει να προσπαθήσουμε να δώσουμε στον κόσμο ένα αίσθημα ασφάλειας, το οποίο κατά κάποιο τρόπο έχει τρωθεί με τα πρόσφατα τελευταία γεγονότα», πρόσθεσε.

Όπως είπε, δεν είναι ώρα ούτε να κάνουν απολογισμό έργου ούτε για να πούνε οποιαδήποτε άλλα επιτεύγματα.

«Αυτή η συνάντηση είναι συνάντηση για να μιλήσει ο Αρχηγός Αστυνομίας με τον τελευταίο αστυνομικό, για να ακούσω δικές σας απόψεις, εισηγήσεις και επαναλαμβάνω για να μπορέσουμε να ανεβάσουμε το γόητρο της Αστυνομίας, το ηθικό της Αστυνομίας εκεί που της αρμόζει και με τη δύναμη αυτή, που θα έχουμε πλέον, να κοιτάξουμε τον πολίτη κατάματα για να μπορέσουμε να εμπεδώσουμε αίσθημα ασφάλειας και σιγουριάς στον κόσμο που μας παρακολουθεί», συμπλήρωσε.

Ο Αρχηγός Αστυνομίας ευχαρίστησε τα ΜΜΕ για την κάλυψη της συνάντησης και όπως είπε, «είμαστε ένας οργανισμός ανοικτός σε διάλογο και ανοικτός στην κριτική. Δεχόμαστε την κριτική, δεχόμαστε οτιδήποτε μας αναφέρει ο οποιοσδήποτε δημοσιογράφος ή οποιοδήποτε Μέσω Ενημέρωσης. Θέλουμε να έχουμε αυτή τη συνεργασία που εδώ και πολλά χρόνια έχουμε με τους δημοσιογράφους. Θέλουμε να μας κάνετε κριτική, γιατί με την δική σας κριτική γινόμαστε καλύτεροι. Και σας ευχαριστώ για την παρουσία σας».

Ανέφερε, παράλληλα, πως είναι με ανάμικτα αισθήματα που βλέπει μπροστά του τα μέλη της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λευκωσίας.

«Μιας Επαρχίας και μιας Διεύθυνσης, στην οποία έχω υπηρετήσει 11 συνεχή χρόνια είτε από τη θέση του Υπευθύνου ΤΑΕ, του Βοηθού Αστυνομικού Διευθυντή και επτά χρόνια στη θέση του Αστυνομικού Διευθυντή Λευκωσίας. Γνωρίζω, πράγματι, από πρώτο χέρι τις ευθύνες, τις υποχρεώσεις, το φόρτο εργασίας γενικότερα, αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Αστυνομική Διεύθυνση Λευκωσίας είτε αυτά αφορούν το στεγαστικό θέμα, που γνωρίζω πολύ καλά ότι υπάρχει ένα σοβαρό θέμα στεγαστικό, τις ελλείψεις σε προσωπικό, τους εξοπλισμούς, τα πολλαπλά και πολύπλοκα καθήκοντα στα οποία είσαστε υποχρεωμένοι να συμμετέχετε», συμπλήρωσε.

Ο κ. Μιχαηλίδης είπε, επίσης, ότι «βρισκόμαστε, όμως, σήμερα εδώ για να δώσουμε το μήνυμα ότι πέρα από τις αντιξοότητες, τις ελλείψεις, τις αδυναμίες, τις οποιεσδήποτε πιθανές παραλήψεις, λάθη και άστοχους χειρισμούς, που μπορεί να συνέβησαν το τελευταίο διάστημα, και πρέπει να παραδεχόμαστε καμιά φορά ότι μπορεί να γίνονται λάθη, ένα θέμα το οποίο αυτή τη στιγμή βρίσκεται υπό διερεύνηση κατά πόσο οποιοιδήποτε συνάδελφοι έχουν υποπέσει σε οποιαδήποτε λάθη ή παραλήψεις».

Αντιλαμβάνεστε, συνέχισε, «ότι υπάρχει μια έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη, γι΄αυτό δεν θα μπούμε σε λεπτομέρειες, αλλά εάν και εφόσον έχουν διαπραχθεί τα οποιαδήποτε λάθη είμαστε έτοιμοι να τα διορθώσουμε και εάν πρέπει να υποστούν συνέπειες ή να τιμωρηθούν κάποια μέλη για τα οποία φαίνεται να επιρρίπτονται ευθύνες με την διερεύνηση θα διαφανεί τότε δεν θα διστάσουμε να οδηγήσουμε αυτά τα πρόσωπα είτε σε ποινικές διαδικασίες είτε ακόμα και σε πειθαρχικές διαδικασίες».

Θέλουμε, συνέχισε ο κ. Μιχαηλίδης, «να δώσουμε το μήνυμα, όμως, στην κοινωνία, και η κοινωνία μας παρακολουθεί, ότι έχουμε τη βούληση, τη θέληση, την εμπειρία, τη δύναμη να προστατεύσουμε το κοινό και να τονώσουμε το αίσθημα ασφάλειας και σιγουριάς και εμπιστοσύνης».

«Η ασφάλεια και η σιγουριά δεν εξαρτάται απόλυτα από τα οποιαδήποτε πιθανά λάθη έχουν διαπραχθεί είτε στη διερεύνηση κάποιων υποθέσεων που έχω αναφέρει είτε σε άλλα λάθη, αλλά αυτή η περίπτωση μας έχει ταρακουνήσει και είναι κατανοητό ότι μας έχει σοκάρει όλους το γεγονός ότι εφτά ανθρώπινες ζωές έχουν χαθεί κάτω από τον τρόπο με τον οποίο έχουν χαθεί», σημείωσε.

«Είμαστε όμως αποφασισμένοι και έχουμε ξεκινήσει εδώ και μερικές μέρες ένα τιτάνιο και σοβαρό αγώνα, εμπέδωσης του αισθήματος ότι η Αστυνομία μπορεί και έχει τη θέληση και τη βούληση να σταθεί με σιγουριά δίπλα στον πολίτη και να του παράσχει προστασία. Το ότι ήμασταν και συνεχίζουμε να είμαστε μια από τις πιο ασφαλείς χώρες και προορισμούς, δεν χρειάζεται να τα λέμε εμείς, γιατί πολλοί οργανισμοί, πολλά επίσημα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το λένε και αυτό το πράγμα θα πρέπει ο κόσμος να το γνωρίζει», πρόσθεσε.

Ανέφερε, ακόμα, ότι η στήριξη στα ευσυνείδητα, τίμια, καταρτισμένα και αφοσιωμένα μέλη της Αστυνομίας είναι δεδομένη.

«Μόνο με αυτή την στήριξη και συμπαράσταση από την ηγεσία, αυτός ο οργανισμός θα μπορέσει να αναγεννηθεί, να αναζωογονηθεί, έτσι ώστε να βρίσκεται με αξιοπιστία και σεβασμό κοντά στον πολίτη. Αυτά λοιπόν είναι τα δύο βασικά μηνύματα που θέλουμε να δώσουμε με τη σημερινή μας συνάντηση», ανέφερε.

«Ότι δηλαδή θα κάνουμε τα πάντα, ό,τι είναι δυνατό για την ασφάλεια και την ευημερία του πολίτη και αυτό θα προέλθει μέσα από την στήριξη και την εμψύχωση του ηθικού του δικού σας, του ηθικού όλων μας, εκείνων δηλαδή των αστυνομικών που εργάζονται με ευσυνειδησία, με αυταπάρνηση, γιατί στόχος, επαναλαμβάνω όλων είναι να δώσουμε στην κοινωνία αυτό το αίσθημα ασφάλειας και σιγουριάς και πρέπει να παραδεχτούμε ότι το τελευταίο διάστημα αυτό το αίσθημα ασφάλειας και σιγουριάς έχει τρωθεί», πρόσθεσε.

Ο κ. Μιχαηλίδης υπογράμμισε ότι επιτελείται ένα πολύ σημαντικό έργο από πλευράς αστυνομίας, αλλά επανέλαβε ότι «πάντοτε θα πρέπει να είμαστε ταπεινοί, να είμαστε άνθρωποι που να καταλαβαίνουμε εκεί που κάνουμε λάθη, να τα παραδεχόμαστε και να προχωρούμε μπροστά, γιατί έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας και η κοινωνία αναμένει πάρα πολλά από εμάς».

Αστυνομικός Διευθυντής Λευκωσίας
----------------------------------------
Ο Αστυνομικός Διευθυντής Λευκωσίας Νίκος Σοφοκλέους, καλωσορίζοντας τον Αρχηγό Αστυνομίας, του ευχήθηκε καλή επιτυχία στα νέα του καθήκοντα και τον διαβεβαίωσε ότι η Αστυνομική Διεύθυνση Λευκωσίας θα είναι δίπλα του, ψυχή και σώματι.

Ο κ. Σοφοκλέους ανέφερε, σε ό,τι αφορά το σοβαρό οργανωμένο έγκλημα, ότι η κατάσταση έχει διαφοροποιηθεί προς το καλύτερο.

«Έχουμε καταφέρει αρκετά πλήγματα στις εγκληματικές ομάδες, με την εξιχνίαση σοβαρών και δύσκολων υποθέσεων. Ως πολύ σημαντικές επιτυχίες, η Αστυνομική Διεύθυνση Λευκωσίας έχει καταγράψει την εξιχνίαση της υπόθεσης του κατά συρροή δολοφόνου. Ήταν πάρα πολύ δύσκολη υπόθεση να εξιχνιαστεί και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, εξιχνιάστηκαν επτά φόνοι. Πρώτη φορά συμβαίνει στα χρονικά της κυπριακής αστυνομίας. Τούτο και μόνο λέει πολλά», κατέληξε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

#PoliticsBlog Η πόρτα του φρενοκομείου και η ορθάνοιχτη πόρτα του ΔΗΚΟ

«Η Ελλάδα έχει τα στρατιωτικά μέσα να αντιπαρατεθεί με την Τουρκία. Εμείς; Η μήπως θα στείλουν οι Γάλλοι ...»
Leon  |  11:16

#PoliticsBlog Η πόρτα του φρενοκομείου και η ορθάνοιχτη πόρτα του ΔΗΚΟ

«Η Ελλάδα έχει τα στρατιωτικά μέσα να αντιπαρατεθεί με την Τουρκία. Εμείς; Η μήπως θα στείλουν οι Γάλλοι ...»
Leon  |  11:15

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση