ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Άρχισε η υποβολή δηλώσεων για ζημιές από το χαλάζι

Τα έντυπα σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας θα γίνονται δεχτά μέχρι τις 7 Νοεμβρίου στα οικεία Επαρχιακά Γεωργικά Γραφεία

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Την έναρξη της υποβολής Δηλώσεων Ζημιάς, για ζημιές που προκλήθηκαν από το χαλάζι στις 20 Οκτωβρίου 2019, ανακοίνωσε το Τμήμα Γεωργίας, του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Γεωργίας, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προμηθεύονται τα έντυπα Δήλωσης Ζημιάς από τα γραφεία των Κοινοτικών Συμβουλίων των επηρεαζόμενων κοινοτήτων και από τα κατά τόπους Επαρχιακά Γεωργικά Γραφεία.

Επίσης, το Υπουργείο καλεί τους κατόχους ή διαχειριστές των εκμεταλλεύσεων που έχουν πληγεί να υποβάλουν κατάλληλα συμπληρωμένο το έντυπο Δήλωσης Ζημιάς το αργότερο μέχρι τις 7 Νοεμβρίου 2019 στα οικεία Επαρχιακά Γεωργικά Γραφεία.

Σημειώνει πως στο σχετικό έντυπο θα πρέπει να δηλώνεται το είδος καλλιέργειας, η ποικιλία του καλλιεργούμενου είδους που έχει πληγεί, καθώς και η ημερομηνία φύτευσης.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας, για τις μόνιμες φυτείες και τις πρώτες ή δεύτερες καλλιέργειες λαχανικών, πατατών και ετήσιων καλλιεργειών, δικαιούχοι είναι γεωργοί των οποίων τα τεμάχια συμπεριλαμβάνονται στο Σχέδιο Εκταρικών Επιδοτήσεων (ΣΕΕ) του έτους 2019, οι οποίοι θα πρέπει να επισυνάψουν στη Δήλωση Ζημιάς έντυπο Δήλωσης Εκταρικών Επιδοτήσεων του ΚΟΑΠ για το 2019.

Δικαιούχοι επίσης είναι οι Γεωργοί των οποίων τα τεμάχια δεν συμπεριλαμβάνονται με οποιοδήποτε τρόπο στο ΣΕΕ 2019, οι οποίοι θα πρέπει να συνοδεύουν τη Δήλωση Ζημιάς που υποβάλλουν με έντυπο Δήλωσης Καλλιέργειας, δεόντως συμπληρωμένο.
Εξαίρεση αποτελούν οι δεύτερες καλλιέργειες με λαχανικά, πατάτες και ετήσιες καλλιέργειες, που βρίσκονται σε τεμάχια τα οποία έχουν περιληφθεί στο ΣΕΕ άλλου γεωργού.

Προσθέτει ότι στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να επισυναφθεί στη Δήλωση Ζημιάς δικαιούχου ο τίτλος ιδιοκτησίας μαζί με διαχειριστήριο έγγραφο, που να καλύπτει την παρούσα περίοδο καλλιέργειας, κατάλληλα υπογραμμένο.

Το Υπουργείο Γεωργίας τονίζει ότι στις περιπτώσεις που η συγκομιδή επιβάλλεται να πραγματοποιηθεί άμεσα, θα πρέπει να αφεθούν αντιπροσωπευτικοί μάρτυρες, αφού προηγουμένως γίνει συνεννόηση με τους λειτουργούς του οικείου Επαρχιακού Γεωργικού Γραφείου.

Αναφέρει πως με βάση τον Νόμο 103(Ι) /2019, και μόνο για όσες ζημιές επισυμβούν εντός του 2019, η υποβολή Δήλωσης Καλλιέργειας καθώς και η καταβολή της ετήσιας εισφοράς είναι δυνατό να γίνει και μετά την επέλευση της ζημιάς, εντός όμως του 2019.

Κατά την υποβολή των Δηλώσεων Καλλιέργειας και των Δηλώσεων Ζημιάς, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας, θα πρέπει ο παραγωγός να δώσει εξουσιοδότηση στο Τμήμα Γεωργίας όπως αποκόψει την οφειλόμενη εισφορά από την επόμενη πληρωμή που θα λάβει από τον Κυπριακό Οργανισμό Αγροτικών Πληρωμών (ΚΟΑΠ), είτε να καταβάλει ο ίδιος την οφειλόμενη εισφορά στο Τμήμα Γεωργίας, μέχρι τις 31/12/2019, ή να γίνει συμψηφισμός με τυχόν εγκεκριμένες ενισχύσεις οφειλόμενες από το Τμήμα Γεωργίας.

Σε αντίθετη περίπτωση, συνεχίζει, ο παραγωγός θα στερηθεί οποιουδήποτε δικαιώματος για ενίσχυση σε σχέση με την παρούσα ζημιά.

Αναφέρει ότι δηλώσεις Ζημιάς γίνονται δεκτές στην περίπτωση υπαίθριων καλλιεργειών και καλλιεργειών κηπευτικών/ ανθοκομικών εντός θερμοκηπίου και προσθέτει ότι οι κατασκευές θερμοκηπίου δεν περιλαμβάνονται στις πρόνοιες του υπό αναφορά Νόμου 103(Ι)/2019.

Τέλος, το Υπουργείο αναφέρει πως για επιπρόσθετες πληροφορίες και καθοδήγηση, παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι να επικοινωνούν με τα κατά τόπους Επαρχιακά Γεωργικά Γραφεία του Τμήματος Γεωργίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

Το πρωτόκολλο της ΚΟΠ πλέον αμφισβητείται έντονα, όπως και η δυνατότητα τήρησής του από τις ομάδες (Φωτογραφία: ΚΥΠΕ).

Ο κορωνοϊός προ κενής εστίας

Το ποδόσφαιρο απεδείχθη η κερκόπορτα του κορωνοϊού στην Κύπρο, με τις αρμόδιες αρχές να τρέχουν πίσω από τα γεγονότα
Του Γιάννου Λύτρα
 |  ΥΓΕΙΑ
X