ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 12:41
 

Άρχισε η υποβολή δηλώσεων για ζημιές από το χαλάζι

Τα έντυπα σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας θα γίνονται δεχτά μέχρι τις 7 Νοεμβρίου στα οικεία Επαρχιακά Γεωργικά Γραφεία

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Την έναρξη της υποβολής Δηλώσεων Ζημιάς, για ζημιές που προκλήθηκαν από το χαλάζι στις 20 Οκτωβρίου 2019, ανακοίνωσε το Τμήμα Γεωργίας, του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Γεωργίας, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προμηθεύονται τα έντυπα Δήλωσης Ζημιάς από τα γραφεία των Κοινοτικών Συμβουλίων των επηρεαζόμενων κοινοτήτων και από τα κατά τόπους Επαρχιακά Γεωργικά Γραφεία.

Επίσης, το Υπουργείο καλεί τους κατόχους ή διαχειριστές των εκμεταλλεύσεων που έχουν πληγεί να υποβάλουν κατάλληλα συμπληρωμένο το έντυπο Δήλωσης Ζημιάς το αργότερο μέχρι τις 7 Νοεμβρίου 2019 στα οικεία Επαρχιακά Γεωργικά Γραφεία.

Σημειώνει πως στο σχετικό έντυπο θα πρέπει να δηλώνεται το είδος καλλιέργειας, η ποικιλία του καλλιεργούμενου είδους που έχει πληγεί, καθώς και η ημερομηνία φύτευσης.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας, για τις μόνιμες φυτείες και τις πρώτες ή δεύτερες καλλιέργειες λαχανικών, πατατών και ετήσιων καλλιεργειών, δικαιούχοι είναι γεωργοί των οποίων τα τεμάχια συμπεριλαμβάνονται στο Σχέδιο Εκταρικών Επιδοτήσεων (ΣΕΕ) του έτους 2019, οι οποίοι θα πρέπει να επισυνάψουν στη Δήλωση Ζημιάς έντυπο Δήλωσης Εκταρικών Επιδοτήσεων του ΚΟΑΠ για το 2019.

Δικαιούχοι επίσης είναι οι Γεωργοί των οποίων τα τεμάχια δεν συμπεριλαμβάνονται με οποιοδήποτε τρόπο στο ΣΕΕ 2019, οι οποίοι θα πρέπει να συνοδεύουν τη Δήλωση Ζημιάς που υποβάλλουν με έντυπο Δήλωσης Καλλιέργειας, δεόντως συμπληρωμένο.
Εξαίρεση αποτελούν οι δεύτερες καλλιέργειες με λαχανικά, πατάτες και ετήσιες καλλιέργειες, που βρίσκονται σε τεμάχια τα οποία έχουν περιληφθεί στο ΣΕΕ άλλου γεωργού.

Προσθέτει ότι στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να επισυναφθεί στη Δήλωση Ζημιάς δικαιούχου ο τίτλος ιδιοκτησίας μαζί με διαχειριστήριο έγγραφο, που να καλύπτει την παρούσα περίοδο καλλιέργειας, κατάλληλα υπογραμμένο.

Το Υπουργείο Γεωργίας τονίζει ότι στις περιπτώσεις που η συγκομιδή επιβάλλεται να πραγματοποιηθεί άμεσα, θα πρέπει να αφεθούν αντιπροσωπευτικοί μάρτυρες, αφού προηγουμένως γίνει συνεννόηση με τους λειτουργούς του οικείου Επαρχιακού Γεωργικού Γραφείου.

Αναφέρει πως με βάση τον Νόμο 103(Ι) /2019, και μόνο για όσες ζημιές επισυμβούν εντός του 2019, η υποβολή Δήλωσης Καλλιέργειας καθώς και η καταβολή της ετήσιας εισφοράς είναι δυνατό να γίνει και μετά την επέλευση της ζημιάς, εντός όμως του 2019.

Κατά την υποβολή των Δηλώσεων Καλλιέργειας και των Δηλώσεων Ζημιάς, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας, θα πρέπει ο παραγωγός να δώσει εξουσιοδότηση στο Τμήμα Γεωργίας όπως αποκόψει την οφειλόμενη εισφορά από την επόμενη πληρωμή που θα λάβει από τον Κυπριακό Οργανισμό Αγροτικών Πληρωμών (ΚΟΑΠ), είτε να καταβάλει ο ίδιος την οφειλόμενη εισφορά στο Τμήμα Γεωργίας, μέχρι τις 31/12/2019, ή να γίνει συμψηφισμός με τυχόν εγκεκριμένες ενισχύσεις οφειλόμενες από το Τμήμα Γεωργίας.

Σε αντίθετη περίπτωση, συνεχίζει, ο παραγωγός θα στερηθεί οποιουδήποτε δικαιώματος για ενίσχυση σε σχέση με την παρούσα ζημιά.

Αναφέρει ότι δηλώσεις Ζημιάς γίνονται δεκτές στην περίπτωση υπαίθριων καλλιεργειών και καλλιεργειών κηπευτικών/ ανθοκομικών εντός θερμοκηπίου και προσθέτει ότι οι κατασκευές θερμοκηπίου δεν περιλαμβάνονται στις πρόνοιες του υπό αναφορά Νόμου 103(Ι)/2019.

Τέλος, το Υπουργείο αναφέρει πως για επιπρόσθετες πληροφορίες και καθοδήγηση, παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι να επικοινωνούν με τα κατά τόπους Επαρχιακά Γεωργικά Γραφεία του Τμήματος Γεωργίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

«Βάρτους φωθκιά να φέρουν τον νου τους»

«Η ανοχή που έδειξαν οι αρχές στο θέμα των παραλιών, των χελώνων κτλ, μας οδήγησε στις σημερινές κακόβουλες, ...»
Ένας Πολίτης  |  13:09

Με βίτσες και διαβατήρια είπαν στον Αρχιεπίσκοπο «Εις πολλά έτη Δέσποτα»

«Εις πολλά έτη Δέσποτα.... στο μοναστήρι σου... Τα καλύτερα έπονται!!!»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  11:51

Αστυνομική επιχείρηση για την εκκένωση κτιρίου στα Εξάρχεια

«Αντε επιτελους, μετα απο 40 χρονια αποφασισε η ελλαδα να συμπεριφερθει σαν κανονικο κρατος. Ελπιζω ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  22:52

Παρασκήνιο με ουρά από τις πολιτογραφήσεις

«Προεδρικό ή γιάφκα; Ιδού το ερώτημα!!!»
Ai Em  |  09:38

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X