ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αστυνομία: Μέτρα και συστάσεις προστασίας για την εορταστική περίοδο

Την περίοδο αυτή, το προσωπικό της Αστυνομίας εργάζεται αδιάλειπτα και ακούραστα, με αυξημένες περιπολίες, συνεχή διακριτική και προστατευτική παρουσία

ΚΥΠΕ

Λίγα 24ωρα πριν από την έλευση του νέου χρόνου η Αστυνομία Κύπρου, ανακοίνωσε ότι εντατικοποίησε τα μέτρα για την ασφάλεια του κοινού, με διάφορες εκστρατείες, με πρώτιστη προτεραιότητα, την ασφαλή διακίνηση των οδηγών στο οδικό δίκτυο, την προστασία της περιουσίας των πολιτών από διαρρήξεις και κλοπές, την αποτροπή αδικημάτων όπως, κλοπές τσαντών και πορτοφολιών εις βάρος πολιτών που θα κυκλοφορούν σε δημόσιους και πολυσύχναστους εμπορικούς δρόμους, κυβείας, επαιτείας και παράνομων εράνων. Ταυτόχρονα προτρέπει τους πολίτες να λαμβάνουν μέτρα αυτοπροστασίας και προστασίας της περιουσίας τους.

Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι την περίοδο αυτή, το προσωπικό της Αστυνομίας εργάζεται αδιάλειπτα και ακούραστα, με αυξημένες περιπολίες, συνεχή διακριτική και προστατευτική παρουσία, κοντά στον πολίτη και για παροχή έγκαιρης και αποτελεσματικής βοήθειας.

Διακινήσεις στο οδικό δίκτυο

Η Αστυνομία αναφέρει ότι λόγω του ότι, αναμένεται να παρατηρηθεί αυξημένη τροχαία κίνηση στις κύριες οδικές αρτηρίες των πόλεων και ιδιαίτερα στους υπεραστικούς δρόμους και αυτοκινητόδρομους, η παρουσία της Αστυνομίας θα είναι έντονη, για την ομαλή διεξαγωγή της τροχαίας κίνησης και για πρόληψη σοβαρών και θανατηφόρων οδικών συγκρούσεων.

Διευκρινίζει ότι στο πλαίσιο παγκύπριας εκστρατείας πρόληψης των οδικών τροχαίων συγκρούσεων, που θα διαρκέσει μέχρι και τις 7 Ιανουαρίου, 2024, κατά τους ελέγχους τροχαίας, θα δίνεται ιδιαίτερη έμφαση και θα επιδεικνύεται μηδενική ανοχή, στις τέσσερις βασικές αιτίες πρόκλησης σοβαρών και θανατηφόρων οδικών συγκρούσεων που αφορούν στην υπερβολική ταχύτητα, στην οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλης, και τη μη χρήση ζώνης ασφαλείας και προστατευτικού κράνους.

Επίσης, θα δίνεται ιδιαίτερη έμφαση σε σοβαρά τροχαία αδικήματα όπως, απρόσεκτη και αμελής οδήγηση, μη τήρηση αριστερής πλευράς του δρόμου, απαγορευμένη δεξιά στροφή, παραβίαση φώτων τροχαίας, παράλειψη τήρησης κανονικής λωρίδας κυκλοφορίας και αμελές προσπέρασμα.

Μέτρα προστασίας της περιουσίας των πολιτών

Η Αστυνομία, στο πλαίσιο της προληπτικής της πολιτικής, καλεί το κοινό να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό κατά τις μέρες των γιορτών, επισημαίνοντας ότι πέρα από τα μέτρα που λαμβάνονται από την Αστυνομία, προτρέπονται οι πολίτες να λαμβάνουν και τα δικά τους προληπτικά μέτρα.

Συγκεκριμένα προτρέπει τους πολίτες όταν βρίσκονται σε δημόσιους χώρους και πολυσύχναστους εμπορικούς δρόμους και όταν περπατούν να έχουν τα λεφτά και τις πιστωτικές τους κάρτες στις μπροστινές τσέπες των ενδυμάτων τους και καλό θα ήταν να μην έχουν μαζί τους μεγάλα χρηματικά ποσά, αλλά τα απολύτως απαραίτητα.

Επίσης προτρέπει τα πρόσωπα που μεταφέρουν τσάντες, να μην τοποθετούν όλα τα χρήματα, πιστωτικές κάρτες, διαβατήρια κ.τ.λ. μέσα σ’ αυτές, ενώ η τσάντα είναι προτιμότερο να είναι τοποθετημένη με τρόπο, που να υπάρχει συνεχής οπτική επαφή με αυτήν (π.χ. χιαστί) και προτρέπει όπως σε περιπτώσεις που επισκέπτονται εμπορικά κέντρα και καταστήματα να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την είσοδό τους στα δοκιμαστήρια και να μην αφήνουν εκτεθειμένα τα προσωπικά τους αντικείμενα. Συστήνει επίσης ιδιαίτερη προσοχή όπου επικρατεί συνωστισμός και σε σκοτεινά και απόμερα σημεία.

Διαρρήξεις και κλοπές

Πέρα από τις προσπάθειες για πρόληψη και καταστολή των διαρρήξεων και κλοπών η Αστυνομία συστήνει στους πολίτες να λαμβάνουν προληπτικά μέτρα για την αποτελεσματικότερη φύλαξη των κατοικιών και των καταστημάτων τους και συγκεκριμένα όταν απουσιάζουν από το σπίτι, να μην αφήνουν ενδείξεις που να προδίδουν την απουσία τους, να φροντίζουν το σπίτι να είναι καλά κλειδωμένο και να συνεργάζονται με γείτονες της εμπιστοσύνης τους, για την αλληλοεπιτήρηση των σπιτιών τους, να μην αφήνουν τα κλειδιά πάνω στις κλειδαριές, ούτε ακόμη στην εσωτερική πλευρά της πόρτας, να μην αφήνουν εκτεθειμένα, σε καμία περίπτωση, χρήματα, κοσμήματα, σημαντικά έγγραφα ή άλλα τιμαλφή, που αποτελούν ουσιαστικά πρώτιστο στόχο των δραστών, και όπου είναι δυνατόν, αυτά να φυλάσσονται σε κατάλληλο χρηματοκιβώτιο.

Συστήνει ακόμα να βεβαιώνονται ότι έχουν ασφαλίσει πόρτες, παράθυρα και φωταγωγούς, εάν διαθέτουν σύστημα συναγερμού ή/και κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης, να βεβαιώνονται ότι τα έχουν θέσει σε λειτουργία και ότι αυτά δεν έχουν υποστεί οποιαδήποτε βλάβη. Επιπρόσθετα, συστήνει όπως οι πολίτες περιορίσουν στο ελάχιστο δυνατό τη φύλαξη χρηματικών ποσών και πολύτιμων αντικειμένων στους χώρους διαμονής τους.

Στους ιδιοκτήτες καταστημάτων συστήνει να αφήνουν ανοικτές και χωρίς περιεχόμενο τις ταμειακές μηχανές των καταστημάτων τους, να μην αφήνουν μεγάλα χρηματικά ποσά σε επισφαλή σημεία, να μην αφήνουν εκτεθειμένη την περιουσία τους, να έχουν μεριμνήσει για την εγκατάσταση συστημάτων συναγερμού, να ελέγχουν ότι τα εν λόγω συστήματα είναι σύγχρονα, αξιόπιστα και δεν έχουν υποστεί οποιαδήποτε βλάβη.

Κλοπές αυτοκινήτων και κλοπές από αυτοκίνητα

Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των κλοπών αυτοκινήτων και των κλοπών από αυτοκίνητα, η Αστυνομία υπογραμμίζει την ποινική ευθύνη που έχουν οι ιδιοκτήτες των μηχανοκινήτων οχημάτων και τους πολλαπλούς κινδύνους που ελλοχεύουν από τη μη λήψη προληπτικών μέτρων για την ασφαλή φύλαξη των οχημάτων τους και καλεί τους πολίτες εκ νέου να συνειδητοποιήσουν ότι οφείλουν να συμμορφώνονται πλήρως με τις πρόνοιες της νομοθεσίας, λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα και εύλογα μέτρα, ώστε τα μηχανοκίνητα οχήματά τους να μην μπορούν να χρησιμοποιηθούν από αναρμόδια πρόσωπα.

Ειδικότερα, το κοινό καλείται να μην αφήνει τσάντες, χαρτοφύλακες, κινητά τηλέφωνα, φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές ή οποιαδήποτε άλλα αντικείμενα αξίας, σε εμφανή σημεία μέσα στο αυτοκίνητο, έστω και αν αυτό είναι κλειδωμένο. Επισημαίνει πως το γεγονός και μόνο ότι αυτά είναι ορατά από τους επιτήδειους αποτελεί κίνητρο στο να διαπράξουν την κλοπή.

Προτρέπει επίσης το κοινό να μην αφήνει το αυτοκίνητό του σε λειτουργία, όταν δεν είναι στη θέση του οδηγού, να βεβαιώνεται ότι έχει αφαιρέσει τα κλειδιά του αυτοκινήτου του, να κλειδώνει πάντοτε τις πόρτες και να ανεβάζει πλήρως τα παράθυρα, ακόμα και αν το αυτοκίνητο είναι σταθμευμένο μπροστά από το σπίτι του, σε ασφαλές σημείο, να σταθμεύει πάντοτε το αυτοκίνητό του σε σημεία όπου υπάρχει επαρκής οδικός φωτισμός. Τα σκοτεινά ή απόμερα σημεία καθιστούν ευκολότερο το έργο των επιτήδειων, να μην αφήνει ποτέ τα κλειδιά στη μηχανή ή στην πόρτα, ακόμα και αν θα λείψει έστω και για πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Περαιτέρω συστήνει να τοποθετεί συναγερμό στο αυτοκίνητό, όπου υπάρχει γκαράζ να χρησιμοποιείται και αν παραστεί ανάγκη να αφήσει αντικείμενα στο όχημα, αυτά να τοποθετούνται κάτω από τα καθίσματα ή στο χώρο αποσκευών.

Εκστρατεία κατά της επαιτείας

Σ’ ότι αφορά στην επαιτεία, επισημαίνει ότι συνιστά ποινικό αδίκημα και απαγορεύεται ρητά από το Νόμο και σημειώνει, ότι ενδέχεται κάποιοι από τους επαίτες να είναι ήδη λήπτες δημόσιου βοηθήματος από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, ενώ άλλοι μπορεί να προσποιούνται κάποια πάθηση ή να επικαλούνται ότι έχουν ανάγκη, για να εκμαιεύσουν δωρεές. Σημειώνει ακόμα πως δεν αποκλείεται και το ενδεχόμενο κάποιοι να ενεργούν στο πλαίσιο οργανωμένου κυκλώματος που τους εκμεταλλεύεται και κάποιοι ανήλικοι να εξωθούνται από τρίτους στην επαιτεία.

Αναφέρει επίσης, ότι σε κάποιες περιπτώσεις επαιτεία ενδέχεται να παρατηρηθεί και με το πρόσχημα της διεξαγωγής εράνων και κάποιοι επιτήδειοι, εκμεταλλευόμενοι τα φιλάνθρωπα αισθήματα του κοινού, ιδιαίτερα κατά τις γιορτές, διενεργούν εράνους χωρίς άδεια από την αρμόδια Αρχή, που είναι το Υπουργείο Εσωτερικών.

Σ΄  αυτές τις περιπτώσεις υπογραμμίζεται, ότι οι πολίτες έχουν κάθε δικαίωμα να ενημερωθούν από τα πρόσωπα που διενεργούν εράνους, κατά πόσον η διεξαγωγή τους γίνεται νομότυπα ή όχι, με την παρουσίαση των σχετικών αδειοδοτήσεων από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Η Αστυνομία καλεί τους πολίτες σε περίπτωση που εντοπιστούν παράνομες περιπτώσεις και ιδιαίτερα όταν σε αυτές εμπλέκονται ανήλικοι, να καλούν να ενημερώνουν τον πλησιέστερο Αστυνομικό Σταθμό ή τη Γραμμή Επικοινωνίας του Πολίτη στο 1460 ή να επικοινωνούν με τα τηλέφωνα άμεσης ανταπόκρισης στους αριθμούς 112 και 199.

Εκστρατείες για πάταξη αδικημάτων κυβείας

Όσον αφορά στα θέματα πάταξης αδικημάτων που αφορούν κυβεία, τα οποία κατά την περίοδο των γιορτών είναι αυξημένα, η Αστυνομία εξαγγέλλει την εντατικοποίηση των στοχευμένων και συντονισμένων επιχειρήσεων της παγκύπρια.

Ως εκ τούτου, κατά την εορταστική περίοδο, θα ελέγχονται καθημερινά χαρτοπαικτικές λέσχες, σωματεία, καφενεία, και άλλα υποστατικά, τόσο στις πόλεις όσο και τα χωριά, με σκοπό να διαπιστωθεί αν υπάρχει οποιαδήποτε παράβαση της σχετικής Νομοθεσίας. Στο πλαίσιο του προληπτικού και αντιεγκληματικού προγραμματισμού κατά τη διάρκεια των γιορτών, η Αστυνομία θα είναι δίπλα στο κοινό με στόχο τη συνεχή και προστατευτική παρουσία και την έγκαιρη και αποτελεσματική παροχή βοήθεια στους πολίτες.

Από την πλευρά του το κοινό, κατά τις γιορτινές μέρες προτρέπεται να βρίσκεται σε ετοιμότητα και να συνεργάζεται στενά με την Αστυνομία.

Στις περιπτώσεις όπου περιέλθουν στην αντίληψή του οποιεσδήποτε πληροφορίες ή κινήσεις υπόπτων προσώπων ή και οχημάτων κατά τη διάρκεια της ημέρας ή και της νύκτας να ενημερώνει αμέσως τη Γραμμή Επικοινωνίας του Πολίτη στον αριθμό 1460 ή να επικοινωνεί με τα τηλέφωνα άμεσης ανταπόκρισης στους αριθμούς 112 και 199.

Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης

Προτρέπονται οι πολίτες να παρακολουθούν τις ιστοσελίδες της Αστυνομίας (www.cypruspolicenews.com – www.police.gov.cy) καθώς και τα μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, (Facebook, Twitter, Instagram, App) για διάφορες ανακοινώσεις, συμβουλές και άλλα θέματα που ενδιαφέρουν γενικά το κοινό.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση