ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 21:03
 

Άσχετη με τις αποφάσεις ΕΔΑΔ η επιτροπή ακίνητης ιδιοκτησίας

Την τοποθέτηση έκανε ο καθηγητής Ανδρέας Ορφανίδης, ένας εκ των αιτητών της ομαδικής προσφυγής με περιουσία στα κατεχόμενα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Άσχετη με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) στην περίπτωση των υποθέσεων «Ξενίδη-Αρέστη» χαρακτηρίζει την επιτροπή ακίνητης ιδιοκτησίας (ΕΑΙ) ο καθηγητής Ανδρέας Ορφανίδης, ένας εκ των αιτητών της ομαδικής προσφυγής με περιουσία στα κατεχόμενα που δικαιώθηκε από το Δικαστήριο το 2009.

Σε επιστολή του προς της Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, ενόψει της συζήτησης των περιουσιακών δικαιωμάτων των εκτοπισμένων μεταξύ 4 και 6 Ιουνίου, στο Στρασβούργο, ο κ. Ορφανίδης αναφέρει ότι οι αποφάσεις του ΕΔΑΔ εκτελούνται άνευ όρων από την εναγόμενη χώρα και δεν υπάρχει υποχρέωση του αιτητή να προσφύγει για θεραπεία σε άλλο μέρος ή σώμα της, όπως είναι η επιτροπή ακίνητης ιδιοκτησίας (ΕΑΙ) στα κατεχόμενα.

Συνεχίζει λέγοντας ότι πέραν της αναποτελεσματικότητας της ΕΑΙ, η οποία έχει ήδη αποδειχθεί, η επιτροπή αυτή συστάθηκε ως εσωτερικό ένδικο μέσο που πρέπει να εξαντληθεί πριν από την προσφυγή στο ΕΔΑΔ και κατ’ ουδένα τρόπο δεν προνοείτο η εμπλοκή της με τελικές αποφάσεις ου ΕΔΑΔ. Ως εκ τούτου, η ΕΑΙ είναι άσχετη με τις αποφάσεις αυτές, λέει.

Ο κ. Ορφανίδης εκφράζει τη διαμαρτυρία του για το γεγονός ότι οι αποφάσεις του ΕΔΑΔ παραμένουν ανεφάρμοστες από την πλευρά της Τουρκίας, καθώς και βαθιά ανησυχία για το γεγονός ότι η Επιτροπή Υπουργών έχει μέχρι τώρα αποτύχει να επιβλέψει αποτελεσματικά και επιτυχώς της εκτέλεση των αποφάσεων.

Ζητά παράλληλα ισχυρότερη και πιο αποτελεσματική δράση για την άμεση και άνευ όρων εκτέλεση των αποφάσεων από την Τουρκία.

Ακόμη, λέει ότι αναμένει από την Επιτροπή Υπουργών «να καταστεί πιο αποτελεσματική στην εξυπηρέτηση των καλώς νοούμενων συμφερόντων των Ευρωπαίων πολιτών που έχουν θιγεί, επιβάλλοντας αποτελεσματικά την υλοποίηση του ρόλου της για εκτέλεση των αποφάσεων του ΕΔΑΔ».

Ζητά ακόμη από την Επιτροπή να μην μείνει σε «θεωρητικές» αποφάσεις, τις οποίες αγνοεί επανειλημμένα η Τουρκία και να λάβει πρακτικά μέτρα, επιτυγχάνοντας την εκτέλεση των αποφάσεων του ΕΔΑΔ.

Ο κ. Ορφανίδης ζητά από την Τουρκία να εκτελέσει άμεσα τις αποφάσεις του Δικαστηρίου, οι οποίες εκδόθηκαν πριν από σχεδόν 9 χρόνια, καταβάλλοντας άμεσα το ποσό της αποζημίωσης και τους τόκους. Επισημαίνει ωστόσο ότι η αποζημίωση δεν αφορά την απαλλοτρίωση της περιουσίας του.

Επίσης ζητά την εκτέλεση της απόφασης, η οποία προβλέπει την άμεση αποκατάσταση της οικίας και της περιουσίας του.

Αναφέρει ακόμη ότι αναμένει ετήσια αποζημίωση για την περίοδο 2009-2019 για τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις που εντόπισε το ΕΔΑΔ, και οι οποίες συνεχίζονται μετά την έκδοση της απόφασης.

Τέλος, λέει ότι αναμένει από την Επιτροπή Υπουργών την έκδοση ενδιάμεσης απόφασης, στην οποία θα γίνεται, μεταξύ άλλων, αναφορά σε σοβαρές και αρνητικές συνέπειες για κράτη μέλη που παραβιάζουν τη Σύμβαση και το καταστατικό του Συμβουλίου της Ευρώπης.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί το ΑΚΕΛ «πυροβολεί» τον Χριστοδουλίδη;

«Στην Καθημερινή φαίνεται πως έδωσαν στον Χριστοδουλίδη το Αλάθητο του Πάπα. Σε λίγο και σε εικόνισμα. ...»
Ένας Πολίτης  |  13:58

Για ακόμα μία χρονιά στις «ελαττωματικές» δημοκρατίες η Κύπρος

«Μα είναι δυνατό να έχουμε ελληματική δημοκρατία? Εμείς που έχουμε πρόεδρο τον Αναστασιάδη και ...»
ΑΚΑ  |  10:24

Διαγράφηκαν δάνεια εκτοπισθέντων γεωργοκτηνοτρόφων από την ΣΚΤ

«Γειά σου, Χρειάζεστε ένα άνετο δάνειο για την ικανοποίησή σας; Προσφέρουμε ένα προσιτό δάνειο επιτόκιο ...»
3% Απλή και προσιτή προσφορά δανείου  |  21:53

Μπήκαν σε κόντρα Χριστοδουλίδης – ΑΚΕΛ για την εξωτερική πολιτική

«Όταν όμως ο πεθερός πλήρωνε την προεκλογική Χριστόφια στη Λεμεσό το 2008 με την ελπίδα πως θα τον διόριζε ...»
Rikkos  |  17:01

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X