ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αθώοι οι τρεις αστυνομικοί για τον θάνατο του Σάββα Ξενοφώντος

Η Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Παραπόνων κατά της Αστυνομίας είχε τότε διορίσει ποινικούς ανακριτές για να διερευνήσουν το περιστατικό

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας αθώωσε σήμερα τους τρεις αστυνομικούς οι οποίοι ήταν κατηγορούμενοι στην υπόθεση του θανάσιμου τραυματισμού του Σάββα Ξενοφώντος, κατά το επεισόδιο καταδίωξης του οχήματος στο οποίο επέβαινε, στην κοινότητα Μαρκί, της επαρχίας Λευκωσίας, στις 24 Δεκεμβρίου 2012.

Οι τρεις αστυνομικοί αντιμετώπιζαν από κοινού την κατηγορία για το αδίκημα της πρόκλησης θανάτου λόγω αλόγιστης, απερίσκεπτης και επικίνδυνης πράξης.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο της υπόθεσης, «οι κατηγορούμενοι την 24ην Δεκεμβρίου 2012, στο Μαρκί της επαρχίας Λευκωσίας λόγω αλόγιστης, απερίσκεπτης και επικίνδυνης πράξης που δεν ανάγεται σε υπαίτια αμέλεια, χωρίς πρόθεση επέφεραν το θάνατο του Σάββα Ξενοφώντος, τέως από την Πάφο.»

Ο Ξενοφώντος επέβαινε, μαζί με δύο άλλα πρόσωπα, σε όχημα το οποίο είχε χρησιμοποιηθεί τα χαράματα της 24ης Δεκεμβρίου του 2012 για τη διάρρηξη καταστήματος ηλεκτρονικών ειδών στα Λατσιά, από το οποίο κλάπηκαν 50 ηλεκτρονικοί υπολογιστές και άλλα είδη συνολικής αξίας περί τις €56.000.

Όταν το όχημα ακινητοποιήθηκε μετά από καταδίωξη και ανταλλαγή πυροβολισμών, ο Ξενοφώντος κατέβηκε από το όχημα και προσπάθησε να διαφύγει τρέχοντας σε παρακείμενα χωράφια με τους αστυνομικούς να τον καταδιώκουν με τα πόδια. Σε κάποια στιγμή, ένας εκ των τριών αστυνομικών πυροβόλησε τον Ξενοφώνοντος όταν εξέλαβε ως όπλο, ένα μαύρο φανάρι που κρατούσε το θύμα, τραυματίζοντας τον θανάσιμα.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Παραπόνων κατά της Αστυνομίας είχε τότε διορίσει ποινικούς ανακριτές για να διερευνήσουν το περιστατικό.

Σύμφωνα με το πόρισμα των ανακριτών, «η όλη συμπεριφορά τους και δράση από την στιγμή που εντοπίστηκαν στο σημείο της διάρρηξης μέχρι και του σημείου του τραυματισμού, δεν έδιναν άλλα περιθώρια προς την Αστυνομία να δράσει διαφορετικά. Άφησαν να νοηθεί ότι πρόκειται περί αδίστακτων εγκληματιών που ήταν έτοιμοι ακόμη και ζωή να αφαιρέσουν φτάνει οι ίδιοι να μην έπεφταν στα χέρια της Αστυνομίας. Είχαν υποχρέωση να σταματήσουν και να παραδοθούν από το πρώτο κάλεσμα της Αστυνομίας. Αντί αυτού, οι ενέργειες τους έδωσαν την εντύπωση στην Αστυνομία, ιδιαίτερα μετά την χρήση οπλισμού, ότι ήταν αδίστακτοι και αμετανόητοι και ότι κινδύνευε η ζωή τους». Το πόρισμα δεν είχε καταδείξει οποιαδήποτε ποινική ή πειθαρχική ευθύνη εναντίον των αστυνομικών.

Η υπόθεση καταχωρήθηκε στην συνέχεια στο δικαστήριο, το οποίο αποφάσισε σήμερα ότι δεν αποδείχθηκε εκ πρώτης όψεως υπόθεση εναντίον των κατηγορουμένων, αθωώνοντας και απαλλάσσοντας τους από τη κατηγορία που αντιμετώπιζαν σε αυτό το στάδιο.

«Δεν διακρίνω οι κατηγορούμενοι να ενήργησαν λανθασμένα, με τρόπο που να συνέτεινε στη δημιουργία της επικίνδυνης κατάστασης ή εκτός ή καθ’ υπέρβαση των καθηκόντων τους. Αντίθετα», σημειώνεται στην απόφαση του δικαστηρίου, «η επικίνδυνη κατάσταση δημιουργήθηκε λόγω των ενεργειών, πράξεων και αποφάσεων του Σάββα Ξενοφώντος και των άλλων επιβαινόντων στο καταδιωκόμενο όχημα».

Αντίθετα, σημειώνεται περαιτέρω στην απόφαση, «ο τρόπος με τον οποίο εξελίχθηκαν τα γεγονότα και οι ενέργειες, αποφάσεις και πράξεις του ίδιου του αποβιώσαντα Σάββα Ξενοφώντος και των συνεργών του, δημιούργησαν μια εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση για τους ίδιους, για τους αστυνομικούς που τους καταδίωκαν αλλά και το κοινό. Η μαρτυρία που τέθηκε ενώπιόν μου, όπως και εάν εξεταστεί, οδηγεί μόνο σε αυτό το συμπέρασμα».

«Τα ενώπιον μου στοιχεία, όπως προκύπτουν από τη μαρτυρία που έχει παρουσιάσει η πλευρά της κατηγορούσας αρχής, δείχνουν πως οι κατηγορούμενοι ενήργησαν λελογισμένα, συνετά και εντός των πλαισίων των καθηκόντων τους προς αντιμετώπιση της κατάστασης με την οποία βρέθηκαν αντιμέτωποι», καταλήγει η απόφαση.

Στις 12.3.2013 οι άλλοι δύο επιβαίνοντες του καταδιωκόμενου οχήματος καταδικάστηκαν από το Κακουργιοδικείο Λευκωσίας σε 3 1/2 χρόνια φυλάκισης.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Αγία Σοφία: Ένα αιώνιο πολιτικό σχέδιο

«Εν τω μεταξύ η δύση και η Ρωσσία σφυρούν αφιάφορα....»
Αρμαγεδών  |  08:48

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

Το Πανεπιστήμιο Frederick και το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο κατοχυρώνουν τη συνεργασία τους στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση

Το Πανεπιστήμιο Frederick και το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο κατοχυρώνουν τη συνεργασία τους στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση

Το Μνημόνιο υπέγραψαν ο Καθ. Γιώργος Δημοσθένους, Πρύτανης του Πανεπιστημίου Frederick και ο Καθ. Οδυσσέας - Ιωάννης Ζώρας, ...
Δελτίο Τύπου
 |  ΠΑΙΔΕΙΑ
#alumnistories – Interior Design

#alumnistories – Interior Design

Να είσαι διακοσμητής δεν είναι ένα εύκολο επάγγελμα… είναι όμως πολύ ενδιαφέρον.
Δελτίο Τύπου
 |  ΠΑΙΔΕΙΑ