ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αυλαία με διαμαρτυρίες και ικανοποίηση Τζόνσον για την 19χρονη

«Δεν υπάρχουν άμεσα σχέδια για αλλαγή της ταξιδιωτικής σύστασης», ανέφερε ο Βρετανός ΥΠΕΞ

Newsroom K

Σε υπόθεση που έλαβε τεράστιες διαστάσεις - μέχρι και πολιτικές - εξελίχθηκε η υπόθεση της 19χρονης Βρετανής στην Αγία Νάπα.
Η νεαρή που κρίθηκε ένοχη για το αδίκημα της δημόσιας βλάβης, καταδικάστηκε το πρωί της Τρίτης (7/1) από το Επαρχιακό Δικαστήριο Αμμοχώστου, σε τέσσερις μήνες φυλάκισης με τριετή αναστολή.

Ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον καλωσόρισε την σημερινή απόφαση του κυπριακού δικαστηρίου για την υπόθεση της 19χρονης μέσω εκπροσώπου του, όπως μεταφέρει το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων Reuters. Ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού επίσης μετέφερε την επιθυμία του Βρετανού πρωθυπουργού όπως η χώρα του, η Κύπρος και άλλα κράτη εργαστούν μαζί ούτως ώστε παρόμοια περιστατικά αποφευχθούν στο μέλλον.

Βρετανός ΥΠΕΞ: Δεν υπάρχουν άμεσα σχέδια για αλλαγή της ταξιδιωτικής σύστασης

Την ανακούφισή του για την ποινή που επιβλήθηκε στη 19χρονη Βρετανίδα από το Επαρχιακό Δικαστήριο Αμμοχώστου εξέφρασε με δήλωσή του ο Υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Ντόμινικ Ράαμπ.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν θα ζητήσει από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας να απονείμει χάρη στη νεαρή, ο κ. Ράαμπ απάντησε: «Είμαι ανακουφισμένος που αυτή η ευάλωτη κοπέλα θα επιστρέψει τώρα σπίτι της για να αρχίσει τη διαδικασία ανάρρωσης, δεδομένων όλων όσων πέρασε. Μίλησα με τη μητέρα της την Παρασκευή. Καταλαβαίνω πόσα ακριβώς έχει περάσει και τι έχει περάσει η οικογένειά της. Η πρώτη προτεραιότητά μου είναι η υγεία της".

Πρόσθεσε πως «θα παρακολουθήσουμε περαιτέρω κάποια θέματα σε σχέση με την υπόθεση. Μίλησα στον Κύπριο Υπουργό Εξωτερικών για αυτό. Και υπάρχει το ευρύτερο ζήτημα για τους Βρετανούς που ταξιδεύουν, όχι μόνο στην Κύπρο ή εντός της ΕΕ, είτε είναι σε διακοπές, είτε ταξιδεύουν με ένα σακίδιο και να διασφαλίζεται ότι μπορούν να το κάνουν με όσο το δυνατόν περισσότερη ασφάλεια και προστασία», σημείωσε.

Ερωτηθείς κατά πόσον με αφορμή την υπόθεση θα αλλάξει η ταξιδιωτική σύσταση του Foreign Office για την Κύπρο, ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών είπε «έχουμε τις ταξιδιωτικές μας συστάσεις υπό συνεχή επανεξέταση, αλλά δεν υπάρχουν άμεσα σχέδια. Αυτό που θα θελήσουμε να κάνουμε είναι να έχουμε μια συζήτηση με τους Κύπριους φίλους μας και εταίρους για αυτή την υπόθεση όταν έχουμε αποκομίσει τα πλήρη γεγονότα από τον δικηγόρο και την οικογένεια».

Προτού εμφανιστεί ο δικαστής εντός της αίθουσας και καθ’ όλη τη διάρκεια της δίκης τα συνθήματα του κόσμου που είχε μαζευτεί έξω από το δικαστικό μέγαρο για να υποστηρίξει την 19χρονη ήταν συνεχόμενα.

Σε κάποια στιγμή προτού ξεκινήσει η δίκη, παρά το γεγονός ότι η 19χρονη έδειχνε ευδιάθετη, συγκινήθηκε και έτρεξε στην αγκαλιά της μητέρας της, ενώ στην συνέχεια επέστρεψε στην θέση της. Να σημειώσουμε ότι εντός της δικαστικής αίθουσας ήταν και ο πατέρας της νεαρής Βρετανής.

Πρωτοφανές σε αριθμό ήταν και το πλήθος κόσμου που μαζεύτηκε να υπερασπιστεί την 19χρονη, αλλά και η παρουσία διάφορων καναλιών και άλλων μέσων ενημέρωσης του εξωτερικού που βρέθηκαν στο νησί μας για να «καλύψουν» την υπόθεση.

Σε δηλώσεις της, η μητέρα της 19χρονης, εξέφρασε στους δημοσιογράφους από την Κύπρο, τη Βρετανία και το Ισραήλ, που κατέκλυσαν από νωρίς σήμερα το πρωί το Δικαστήριο, «ανακούφιση για την ποινή», που επιβλήθηκε σήμερα στην κόρη της και ευχαριστίες για τη στήριξη, που έλαβε η οικογένεια από όλο τον κόσμο.

Πρόσθεσε ακόμα ότι σήμερα θα επιστρέψουν στη Βρετανία και στη συνέχεια θα αποφασίσουν τι θα κάνουν για το μέλλον της κόρης της.

Από την πλευρά του ο εκ των δικηγόρων της 19χρονης, Lewis Power QC (Queens Council) χαρακτήρισε «απίστευτα λυπηρή και τραγική» την υπόθεση για μια νεαρή, που ήρθε στην Κύπρο από την πατρίδα της το Derbyshire.

Πρόσθεσε πως «ουσιαστικά η κοπέλα θα άρχιζε ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή της, ωστόσο, κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες μέσα σε μια νύχτα από θύμα μετατράπηκε σε θύτη και έπρεπε να υπομένει όχι μόνο τη σοβαρή σεξουαλική επίθεση, που διαπράχθηκε εναντίον της από ομάδα νεαρών, αλλά και την παρατεταμένη ψυχική δοκιμασία από την κυπριακή δικαστική διαδικασία, κατηγορούμενη για το αδίκημα της δημόσιας βλάβης, αφού για την Αστυνομία αυτό ήταν ψέμα».Ανέφερε ακόμα ότι η κοπέλα «είναι ανένδοτη για την αθωότητά της και έχει πει την αλήθεια. Ενώ χαιρετίζουμε το γεγονός ότι η ποινή που επιβλήθηκε σήμερα, επιτρέπει στην κοπέλα να πάει σπίτι της, εντούτοις αμφισβητούμε έντονα την καταδίκη της και ο αγώνας για την αθωότητά της θα συνεχιστεί με προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο της Κύπρου, ενώ είμαστε έτοιμοι να φτάσουμε την υπόθεση μέχρι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», σημείωσε.

Ο κ. Power υποστήριξε ακόμα ότι «η κοπέλα απογυμνώθηκε κυριολεκτικά από την αξιοπρέπεια και από τα βασικά ανθρώπινα της δικαιώματα. Εχει διαγνωστεί με σοβαρό PTSD και η συγκεκριμένη υπόθεση είχε ως αποτέλεσμα να επιδεινωθεί η ψυχική της υγεία», είπε και σημείωσε πως έπρεπε να επιστρέψει προ πολλού στο σπίτι της στο Ηνωμένο Βασίλειο, ώστε να είναι μαζί με την οικογένεια της και να της δοθεί η απαραίτητη ψυχολογική βοήθεια και θεραπεία που έχει στερηθεί μέχρι τώρα.

Σύμφωνα με τον Βρετανό δικηγόρο, η αποτυχημένη αυτή περίπτωση οδήγησε σε μια «καταστροφική κατάσταση, με το θύμα να βρεθεί κατηγορούμενο, χωρίς να έχει πρόσβαση στην κατάλληλη νομική και ιατρική περίθαλψη». Πρόσθεσε πως κατά τη διάρκεια της ανάκρισης δεν παρασχέθηκαν στην κοπέλα δικηγόρος και μεταφραστής και σημείωσε ότι «η υπόθεση αυτή κατέδειξε τις σοβαρές επιπτώσεις που υπάρχουν για γυναίκες που ταξιδεύουν στο εξωτερικό και έχει επισημανθεί η ανάγκη για κατάλληλη εκπροσώπησή τους».


Απαντώντας σε ερωτήσεις ο κ. Power είπε ότι η έφεση θα υποβληθεί εντός των επόμενων ημερών και μέσα στα χρονοδιαγράμματα, ότι δεν γνωρίζει πότε θα εκδικαστεί η έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο αφού όπως εξήγησε «η δικαστική διαδικασία στη Κύπρο κινείται αργά» και εξέφρασε την άποψη ότι για την έφεση δεν θα χρειαστεί να κληθούν στην Κύπρο οι 12 νεαροί από το Ισραήλ.

Κληθείς να σχολιάσει το πολιτικό σκέλος της υπόθεσης ο κ. Power είπε ότι δεν μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο, σημειώνοντας πως η οικογένεια και η νομική ομάδα της 19χρονης είναι ευγνώμονες στη βρετανική κυβέρνηση και στον Υπουργό Εξωτερικών ο οποίος είχε επαφές με την κυπριακή κυβέρνηση και βοήθησε ώστε να προωθηθεί η υπόθεση.

Σε άλλη ερώτηση απάντησε πως δεν «είμαστε θυμωμένοι με την κυβέρνηση της Κύπρου αλλά το μόνο που θέλουμε είναι μια δίκαιη δίκη και να αποδίδεται σωστά η δικαιοσύνη».

Κληθείς να αναφέρει κατά πόσον οι Βρετανοί μπορούν να εμπιστευτούν τη κυπριακή δικαιοσύνη ο δικηγόρος είπε πως «αυτή είναι μια πολύ δύσκολη ερώτηση. Ελπίζουμε ότι αυτή η περίπτωση θα είναι ο καταλύτης για να προωθηθούν μεταρρυθμίσεις στο νομικό σύστημα της Κύπρου, όπως η καταγραφή όσων γίνονται στον αστυνομικό σταθμό ώστε να υπάρχει διαφάνεια».

ΣΧΟΛΙΑ

Αν η Βρετανίδα τελικά δικαιωθεί είτε στο Ανώτερο Δικαστήριο είτε στο Ευρωπαϊκό, ποιές θα είναι οι επιπτώσεις στον `έντιμο` δικαστή που εκδίκασε την υπόθεση?

Βέβαια, έχοντας υπόψη το επίπεδο του Ανώτερου Δικαστηρίου μας, αμφιβάλλω ότι θα δικαιώσει την Βρετανίδα.

ΑΚΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Αγία Σοφία: Ένα αιώνιο πολιτικό σχέδιο

«Εν τω μεταξύ η δύση και η Ρωσσία σφυρούν αφιάφορα....»
Αρμαγεδών  |  08:48

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

Η κατάσταση αξιολογείται συνεχώς και δεν αποκλείεται την ερχόμενη βδομάδα να υπάρξουν νέες ανακοινώσεις.

Το unlock ξύπνησε την πανδημία

Η επαναλειτουργία των αεροδρομίων επιδείνωσε την επιδημιολογική εικόνα της Κύπρου, αναφέρει στην «Κ» ο Δρ Πέτρος Καραγιάννης ...
Του Γιάννου Λύτρα
 |  ΥΓΕΙΑ
X