Kathimerini.com.cy
Λαμβάνει και επίσημα η Λευκωσία το βραβείο Best beverage experience destination for culinary travellers και την πιστοποίηση Culinary Capital 2024. Όπως πληροφορούμαστε, την ερχόμενη Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου που είναι προγραμματισμένη η ετήσια γενική συνέλευση της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λευκωσίας (ΕΤΑΠ) στο Παλαιό Δημαρχείο Λευκωσίας ο πρόεδρος της ΕΤΑΠ Λευκωσίας Θεόδωρος Κρίγγου θα λάβει το βραβείο για τον καλύτερο προορισμό για το 2024 στην κατηγορία Best Beverage Experience for culinary travellers που διοργανώνει το World Food Travel Association. Αξίζει να σημειωθεί, ότι η Λευκωσία αποτελεί την πρώτη Ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που λαμβάνει τη συγκεκριμένη πιστοποίηση. Επιπλέον στην ίδια εκδήλωση η πρόεδρος του World Food Travel Association Μαρία Αθανασοπούλου θα απονείμει την πιστοποίηση Culinary Capital για το 2024, στον Δήμαρχο Λευκωσίας, Χαράλαμπο Προύντζο. Την πρωτοβουλία για την ετοιμασία του φακέλου υποψηφιότητας ανέλαβε η ΕΤΑΠ Λευκωσίας στα πλαίσια της γενικότερης καμπάνιας ανάδειξης των γαστρονομικών εμπειριών της πρωτεύουσας, υπό τον τίτλο Taste Nicosia. Η Λευκωσία, τα τελευταία χρόνια πραγματοποίησε τεράστια άλματα στις γαστρονομικές εμπειρίες που προσφέρει στους επισκέπτες της ειδικά στην κατηγορία ροφημάτων και ποτών.
Η Λευκωσία αποτελεί την πρώτη Ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που λαμβάνει τη συγκεκριμένη πιστοποίηση
Τα παραδοσιακά καφενεία, cafés και φυσικά τα μπαράκια της πόλης λειτουργούν με τρομερή εξειδίκευση, επαγγελματισμό, με όρεξη για καινοτομία και πειραματισμό, αναζητώντας ποιοτική πρώτη ύλη και έτοιμοι να επανεξετάσουν τους συσχετισμούς της παράδοσης και του εκμοντερνισμού. Στο ιστορικό κέντρο της πρωτεύουσας, ο καφές στη χόβολή ξαναβρήκε τη θέση που του αρμόζει, τα παραδοσιακά σπιτικά ροφήματα από ποιοτική πρώτη ύλη, όπως η λεμονάδα, πορτοκαλάδα και κιτρομηλάδα αποτελούν βασικά στοιχεία στα μενού της πόλης, ενώ τα τσάγια από κυπριακά βότανα ποτέ στο παρελθόν δεν είχαν τόση εξωστρέφεια και αυτοπεποίθηση ως ελκυστικά ροφήματα της πρωτεύουσας.
Στην υποψηφιότητα επίσης δόθηκε έμφαση στο γεγονός πως το brandy sour τιμήθηκε ευλαβικά όσο πουθενά αλλού στην καρδιά της πρωτεύουσας και για το λόγο αυτό το ιστορικό κοκτέιλ ανταμείβει πίσω την πόλη και τους ανθρώπους της βάζοντας το δικό του λιθαράκι για τη βράβευση. Η κυπριακή πρώτη ύλη και τα παραδοσιακά ποτά επανεξετάζουν το ρόλο τους σε δημιουργικές συνταγές κοκτέιλ στα μπαρ της πόλης που και αυτά με τη σειρά τους συμβάλουν καταλυτικά στον εμπλουτισμό των γαστρονομικών εμπειριών στον τομέα των ροφημάτων και ποτών ενώ επίσης οι συνεχείς βραβεύσεις μπαρ της πόλης ενδυναμώνουν ουσιαστικά την εικόνα και φήμη της πρωτεύουσας ως γαστρονομικού προορισμού στον τομέα ροφημάτων και ποτών.
Αξιοσημείωτη επίσης η επιχειρηματικότητα που αναπτύσσεται στον τομέα, ιδιαίτερα στην παραγωγή και πώληση συστατικών για συνταγές ποτών, όπως αποξηραμένων φρούτων. Η σχέση των Λευκωσιατών με την μπύρα εκτείνεται στα βάθη των αιώνων ως βασικό συστατικό διαπροσωπικών σχέσεων και σύνδεσης ανθρώπων και κοινοτήτων και φυσικά δεν θα μπορούσε να μην γίνει ειδική μνεία τόσο για τα τοπικά ζυθοποιεία στο ιστορικό κέντρο όσο και για τα εξειδικευμένα «μπυράδικα» της πόλης.
Η συνολική εμπειρία που προσφέρει η Λευκωσία εκτείνεται και στην επαρχία με μοναδικές εμπειρίες σε αποστακτήρια παραγωγής οινοπνευμάτων από κυπριακή πρώτη ύλη, όσο και στα οινοποιεία της επαρχίας. Τέλος, η Λευκωσία είναι μια άκρως φεστιβαλική πόλη και φυσικά, αναπόσπαστο μέρος των εμπειριών που προσφέρει είναι τα κοκτέιλ φεστιβάλ της, όπως το Cyprus Cocktail festival και Mediterranean Bar show.
Η ΕΤΑΠ Λευκωσίας ευελπιστεί πως η διάκριση αυτή θα αποτελέσει εφαλτήριο για δημιουργία μιας στενής συνεργασίας όλων όσων εμπλέκονται στον τομέα Beverage experience της πόλης για ακόμη σημαντικότερες διάκρισης.