ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Διαμαρτυρία Οικολόγων για αυθαιρεσίες σε παραλία - «Έσκαψαν χωρίς να το προσέξει κανένας»

«Κατ’ ακρίβεια έκλειναν όλοι τα μάτια», δήλωσε ο Χαράλαμπος Θεοπέμπτου

ΚΥΠΕ

Ενόψει της παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, το Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών διοργάνωσε σήμερα εκδρομή και εκδήλωση διαμαρτυρίας στην περιοχή Άμμος του Καμπούρη στην Αγία Νάπα για αυθαιρεσίες που, όπως αναφέρουν, έγιναν εκεί.

Οι Οικολόγοι αναφέρουν πως «το περιβαλλοντικό έγκλημα της περιοχής Άμμος του Καμπούρη είναι γνωστό και έγινε με την ανοχή του κράτους. Δυστυχώς, σημειώνουν, πρόκειται για μια υπόθεση με ανέγερση πολυτελών επαύλεων πολλών εκατομμυρίων ευρώ, που είχε ως αποτέλεσμα να διαταραχθεί το οικοσύστημα της περιοχής".

Πενήντα περίπου πολίτες συγκεντρώθηκαν στην παραλία Άμμος του Καμπούρη στην Αγία Νάπα όπου πραγματοποίησαν εκδήλωση διαμαρτυρίας.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, δήλωσε πως «βλέπετε εδώ ένα σημείο όπου ο επιχειρηματίας έκτισε σε μια περιοχή προστατευόμενη NATURA 2000. Διαφήμιζε πριν να ξεκινήσουν τα κατασκευαστικά έργα ότι θα έχει παραλία κοντά στην ανάπτυξη χωρίς να έχει παραλία φυσικά".

"Ξεκίνησαν και έσκαψαν χωρίς να το προσέξει κανένας – κατ’ ακρίβεια έκλειναν όλοι τα μάτια - έσκαψε την γη και έφερε την θάλασσα κοντά στην δική του ανάπτυξη. Βρήκε άμμο από αλλού και τον έχει μεταφέρει και αντί να παρθούν μέτρα για να σταματήσει αυτό το έργο όταν ξεκίνησε από την αρχή η κατασκευή, οι διάφοροι που είχαν επιρροή προσπαθούσαν απλώς να προχωρήσει να τελειώσει το έργο και να εξασφαλιστούν οι τελικές άδειες», πρόσθεσε.

Ο κ. Θεοπέμπτου ανέφερε πως «όλοι έκλειναν τα μάτια, είναι ένα μνημείο στις παραβάσεις των νομοθεσιών, είναι ένα μνημείο στο τι μπορούν να κάνουν οι διάφορες παρεμβάσεις που κάνουν οι διάφοροι στην κυβέρνηση και σε όλα τα σημεία λήψης απόφασης, και είναι ένα από τα πράγματα που θα πρέπει η κυβέρνηση να εξετάσει προσεκτικά με ποιο τρόπο να αποκαταστήσει την περιοχή».

Σημείωσε πως «βλέπετε εδώ τους σκαμμένους τους βράχους, έχει αλλάξει την παραλία, δεν ξέρουμε ποιες είναι οι επιδράσεις παρακάτω γιατί πάντα όταν πειράζεις ένα σημείο της παραλίας πρέπει να είσαι πάρα πολύ προσεκτικός και η προσωπική μου άποψη είναι ότι πρέπει να παρθούν μέτρα με βάση τον νόμο περί περιβαλλοντικής ευθύνης».

Τόνισε πως «πρέπει οι επιχειρηματίες να παν δικαστήριο και να καταδικαστούν με ένα μεγάλο χρηματικό πρόστιμο όπως προβλέπει η νομοθεσία και επίσης να αναλάβουν την ευθύνη να αποκαταστήσουν την παραλία όπως ήταν πριν, γιατί τα έξοδα είναι πάρα πολλά μεγάλα για να τα αναλάβει το δημόσιο».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το πώς μπορεί να αποκατασταθεί η περιοχή, ο κ. Θεοπέμπτου απάντησε: «να αναλάβουν τα έξοδα να γίνει περιβαλλοντική μελέτη και μελέτη μηχανικού και να αναλάβουν όλη την ευθύνη να το επαναφέρουν ακριβώς όπως ήταν. Γίνεται φτάνει να διαθέσουν τα χρήματα και να πιεστούν από την κυβέρνηση να το κάνουν».

Ακολούθως οι Οικολόγοι πραγματοποίησαν επίσκεψη στο μουσείο Θάλασσα στην Αγία Νάπα και στο Περιβαλλοντικό Κέντρο του Κάβο Γκρέκο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση